Utakmica koja oblikuje kvalifikacije

Mečom sa Jermenijom, Crna Gora zvanično kreće u „lov” na drugo mjesto i baraž za Mundijal
57 pregleda 14 komentar(a)
Tumbaković, Foto: Luka Zeković
Tumbaković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.06.2017. 09:45h

Ako je na polovini kvalifikacija svaka naredna utakmica odlučujuća, posebno za tim koji je žrijeban iz četvrtog šešira, onda je to jasan znak je da takva reprezentacija i dalje u dobroj poziciji - Crna Gora i zvanično kreće u „lov” na 2. mjesto i plasman u baraž za SP, duelom protiv Jermenije večeras pod Goricom (20.45).

Martovski poraz od Poljske eliminisao je crnogorsku reprezentaciju iz borbe za prvo mjesto, ali ni dva vezana neuspjeha, računajući i novembarsko klizanje u Jerevanu, nisu ekipu Ljubiše Tumbakovića pomjerili sa druge pozicije.

A da bi „odlučujuće” bile i septembarske utakmice u Kazahstanu i kući sa Rumunijom, pa čak i mjesec kasnije, sa Danskom i Poljskom, Crna Gora mora (ili treba), večeras da pobijedi Jermeniju, da nastavi tamo gdje je stala oktobra prošle godine, nakon fenomenalnog trijumfa nad Danskom u Kopenhagenu.

Mnogo toga staje u jednu utakmici, u jedno veče. Neće Crna Gora večeras izboriti baraž za Mundijal, do kraja je dugačak i trnovit put, ali bi osvajanjem tri boda pomjerila odluku, tenziju i euforiju, sve do jeseni i finiša kvalifikacija.

Za reprezentaciju koja nije među prvih 50 na rang-listi Fife, svaki navijač bi poželio takav rasplet.

"Stalno se vraćamo na početak, stalno pričamo o prekretnicama. Ova utakmica rezultatski definiše šta može da se dogodi u narednim mečevima", najavio je duel sa Jermenima selektor Crne Gore Ljubiša Tumbaković.

Pobjeda bi donijela manje nego što bi neki drugi rezultat odnio, ali to je sudbina reprezentacije koja iz pozadine želi da se bori sa „divovima”, da ostvari svoje snove i plasira se na veliko takmičenje.

Takva reprezentacije je, međutim, favorit protiv Jermenije, makar zbog navijača koji će večeras ispuniti tribine podgoričkog stadiona.

Još jedan adut trebalo bi da bude veći kvalitet od protivnika - ali o tome Tumbaković nije želio da govori tako opširno.

"Ja sam stariji, pa možda malo i mudriji, zato znam da ne treba nijednog momenta davati motiv rivalu i govoriti da smo bolji. Naravno da vjerujem u moj tim, u sposobnosti i mogućnosti. To je, međutim, jedan dio priprema, ali drugi je realnost fudbalskog pravougaonika, na kojem je 11 protiv 11, plus sudije, plus spoljni faktori. Mi se trudimo da naš nivo kvaliteta bude bolji od protivničkog", kazao je Tumbaković.

Iz tabora Jermenije stižu, međutim, pobjedničke najave.

"Dolaze ambiciozno na utakmicu, vidi se to po njihovim izjavama. To može da bude motivaciono za nas. Pripremićemo se za tako ambicioznu ekipu. Mi imamo naš cilj i idemo ka tome", dodao je crnogorski selektor.

Golman Mladen Božović je povrijeđen, Marko Vešović suspendovan, ali su svi ostali tu, zdravi i spremni, uključujući i Mirka Vučinića koji bi mogao da pomogne sa klupe - odavno Tumbaković nije imao bolji igrački bilten pred neki meč.

"Svi su zdravi, svi su spremni. Imam neke male dileme, koje možda i nisu dileme, a svi koji su bili od 24. maja u timu su kandidati da igraju. Moja odluka je ko će da igra", poručio je Tumbaković.

Porazi su nekad bolja lekcija i od pobjede, a večerašnji meč bi mogao da pokaže koliko je Crna Gora naučila iz Jerevana.

"Dva poluvremena smo odigrali u Jermeniji - jedno koje smo završili dobro rezultatom, a ne toliko igrom, i drugo koje smo odigrali podsjvesno razmišljajući da ćemo lako privesti meč kraju", kazao je Tumbaković.

Lekcija je bila bolna, možda i korisna...

"To ne smije da se događa. Pored kvaliteta, moramo da budemo profesionalni i odgovorni, da imamo zajedništvo", zaključio je selektor Crne Gore.

Crna Gora - Poljska

Podgorica - Stadion pod Goricom. Kapacitet: 10.500. Sudija: Kevin Blom (Holandija). Početak u 20.45.

Crna Gora: Petković, Marušić, Savić, Baša, Tomašević, Šćekić, Vukčević, Kojašević, Jovetić, Bećiraj, Mugoša.

Jermenija: Beglarjan, Voskanjan, Hajrepetjan, Andonjan, Ajrapetjan, Malakjan, Piceli, Mhitarijan, Grigorjan, Hofhanisjan, Korijan.

Bonus video: