Kup konfederacija u Rusiji bi mogao da bude posljednji

Ovogodišnji Kup konfederacija održaće se od 17. juna do 2. jula u Rusiji, gdje će se 2018. godine održati Svjetsko prvenstvo.
0 komentar(a)
Kup konfederacija, Foto: Wikimedia.org
Kup konfederacija, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 09.06.2017. 09:35h

Fudbalski Kup konfederacija mogao bi posljednji put da se igra ovog ljeta u Rusiji.

Kup konfederacija organizuje Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) i to je pripremno takmičenje za Svjetsko prvenstvo koje se održava godinu dana kasnije.

Ovogodišnji Kup konfederacija održaće se od 17. juna do 2. jula u Rusiji, gdje će se 2018. godine održati Svjetsko prvenstvo.

Osim domaće reprezentacije, na Kupu konfederacija učestvuje svjetski prvak Nemačka (Fifa), evropski prvak Portugal (Uefa), šampion Azije Australija (AFC), pobjednik Kupa afričkih nacija Kamerun (CAF), Meksiko kao pobjednik Kupa Sjeverne, Centralne Amerike i Kariba (CONCACAF), selekcija Čilea kao pobjednik Kupa Amerike (CONMEBOL) i Novi Zeland pobjednik Kupa Okeanije (OFC).

"Ako ne bude bilo Kupa konfederacija 2021. godine, neću biti nesrećan. Mislim da ni drugi učesnici ne bi bili nesrećni", rekao je prošlog mjeseca selektor svjetskog prvaka Njemačke Joahim Lev.

Lev je tada saopštio spisak igrača za Kup konfederacija, na kome su samo trojica igrača koji su osvojili Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Takmičenje u Kupu konfederacija ne provlači veliku pažnju i uglavnom je najgledanije u zemlji domaćina. Fifa je preuzela organizaciju 1997. godine, kada je domaćin bila Saudijska Arabija.

Prema podacima, ne vlada veliko interesovanje za ovogodišnji Kup federacija, a navijači Čilea kupili su više ulaznica od njemačkih navijača.

Predsjednik Fife Đani Infantino je u sklopu svoje kandidature naveo da će se razmotriti održavanje Kupa konfederacija.

"Sve ćemo razmotriti. Da li da igramo u junu? Da li će to biti novembar? Da li bi trebalo razgovarati o formatu?", rekao je Infantino prošlog novembra u Kazanju.

Spekulacije o promjeni pojačale su se pošto je Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine pomjereno sa juna na novembar zbog velikih vrućina u toj zalivskoj zemlji. U slučaju Katara, Kup konfederacija nije prihvatljiv evropskim fudbalskim ligama, pošto bi bio organizovan u sred domaćih šampionata. Fifa je 2015. godine predložila da priprema za Mundijal u Kataru bude samo svjetsko klupsko prvenstvo, koje se svaki put održava krajem godine.

Dok je predsjednik Fife bio Sep Blater pominjala se mogućnost da se Kup konfederacija održi u junu 2021. godine u nekoj drugoj azijskoj zemlji. Ako Fifa pristane na to, potencijalni kandidat za domaćina biće Kina, ali i Australija, Japan i Južna Koreja.

Kup konfederacija 2013. godine, uoči Mundijala u Brazilu, koštao je Fifu 70 miliona dolara.

Takođe, ako se Fifa odluči na promjenu 2021. godine, treba uzeti u obzir i komercijalna i televizijska prava, pošto paketi sponzorskih ugovora ističu najranije poslije Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Nijedan pobjednik Kupa konfederacija nije godinu dana kasnije osvojio Svjetsko prvenstvo.

Bonus video: