CFL po novom sistemu - kreće liga od 10 klubova

Budućnost, Zeta, Mladost, Sutjeska, Dečić, Grbalj, Iskra, Rudar, Petrovac i Kom igraće Prvu ligu naredne sezone
79 pregleda 2 komentar(a)
Dečić - Mladost, Foto: Luka Zeković
Dečić - Mladost, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.06.2017. 08:43h

Nedjeljnim revanš utakmicama baraža definitivno je spuštena zavjesa na 11. sezonu Telekom 1. Crnogorske fudbalske lige, posljednju koja se igrala u formatu od 12 klubova.

Rudar i Petrovac sačuvali su status prvoligaša i kompletirali spisak od 10 timova, koji će se od avgusta takmičiti u novom sistemu CFL-a.

Osim Pljevljaka i Petrovčana, crnogorsku klupsku fudbalsku elitu u sezoni 2017/18. činiće Budućnost, Zeta, Mladost, Sutjeska, Dečić, Grbalj, Iskra i novi prvoligaš Kom.

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Crne Gore je još u maju 2016. godine donio odluku o promjeni sistema takmičenja, počevši od sezone 2017/18.

Umjesto dosadašnjih 12, kreće liga sa 10 klubova, u kojoj bi trebalo da se koncentriše veći kvalitet. Da li će zaista biti tako?

Novina je da će se timovi nadmetati u četvorokružnom, umjesto dosadašnjem trokružnom sistemu takmičenja - to znači da će se sve ekipe sastati između sebe četiri puta, po dva na domaćem i dva na gostujućem terenu.

Bergerove tablice više neće određivati raspored trećeg kruga na osnovu plasmana timova na tabeli, te neće više biti situacije da neka ekipa dva puta bude domaćin nekom timu, a samo jednom gost (ili obratno), što je bila karakteristika trokuružnog sistema.

Liga će trajati duže - imaće 36 (9+9+9+9), umjesto dosadašnja 33 kola (11+11+11).

Vikendi će, međutim, biti „kraći” za po jednu utakmicu, jer će se subotom i nedjeljom, umjesto dosadašnjih šest, igrati po pet utakmica.

Gledano ukupno, biće manje utakmica na prvenstvenoj sceni, 180 u cijeloj sezoni, umjesto dosadašnjih 198.

Iz lige će, kao što je bio slučaj do prošle sezone, direktno ispadati jedan tim, posljednjeplasirani, kojeg će zamijeniti pobjednik Duge lige.

Dvije ekipe - osmoplasirana i devetoplasirana na tabeli - igraće baraž sa 2. i 3. iz Druge lige.

Druga liga će još u predstojećoj sezoni (2017/18) brojati 12 klubova, dok će promjene u drugoligaškom društvu uslijediti u sezoni 2018/19, kada će i ono biti redukovano na 10 članova.

Promjene u sistemu takmičenja neće promijeniti način izlaska timova na internacionalnu scenu, pa će, kao i do sada, prvak igrati kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će drugoplasirani, trećeplasirani i osvajač Kupa dobiti mjesta u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Četvorokružni sistem takmičenja sa 10 kluba od prije dvije sezone sprovodi se u Hrvatskoj nogometnoj ligi.

Bonus video: