Iran - polovina puta do Jermenije

"Rezultat protiv Irana jeste značajan, ali ne i prioritetan", kazao je Ljubiša Tumbaković
2 komentar(a)
Tumbaković, Foto: Savo Prelević
Tumbaković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.06.2017. 13:32h

Sjutrašnja prijateljska utakmica sa Iranom je "polovina puta" u pripremama za kvalifikacionu utakmicu sa Jermenijom, kazao je selektor reprezentacije Crne Gore Ljubiša Tumbaković danas na pres-konferenciji.

Crna Gora i iIran sastaju se sjutra na stadionu pod Goricom u 20.30 časova, u drugom međusobnom prijateljskom duelu. Prvi, koji je prije tri godine odigran na "neutralnom terenu" u Austriji, završen je bez golova, 0:0.

"Rezultat je uvijek u prvom planu, ali ovoga puta neke stvari su ipak bitnije. Okupljanje uoči utakmice sa Jermenijom smo vrlo ambiciozno shvatili, pa smo prvi put imali ideju da što duže budemo sa igračima kako bismo na pravi način pokrili utakmicu protiv Jermena, koja nam je u ovom momentu cilj. Iz tog razloga smo napravili okupljanje koje je u svom sadržaju imalo četiri treninga, pa su momci dobili tri dana slobodno, zatim smo imali šest treninga, onda utakmicu sa Iranom i onda ulazimu u sedmicu, defintivno takmičarsku, kroz koju treba da se što bolje pripremimo za Jermeniju", obrazložio je Tumbaković.

Rezultat protiv Irana jeste značajan, ali ne i prioritetan, kazao je crnogorski selektor.

"Meč protiv Irana zamišljen da bude kontrolni za jednu grupu igrača, da damo šansu onima koji su perspektivni i koji će u budućnosti vjerovatno biti važan dio ove reprezentacije. Zbog svega toga, ne gledamo posebno rezultat, iako nam je uvijek bitan. Važno je i da ostvarimo homogenost u ekipi i radnu atmosferu koja nam je bitna, prije svega, zbog utakmice sa Jermenijom", istakao je Tumbaković.

Sastav protiv Irana neće biti isti kao onaj koji će naredne subote istrčati na teren protiv Jermena.

"Definitivno sam iskristalisao ekipu koja će igrati protiv Jermenije, to znam već mjesec, mjesec i po. Međutim, većina iz ekipe koja će igrati protiv Irana neće igrati protiv Jermenije. To su neki detalji o kojima razmišljam i neću ih saopštavati javno. Naravno, uvijek neko može da se nametne, ali to su rijetke situacije".

Junski termin kvalifikacija je specifičan, posebno za crnogorsku reprezentaciju, koja traži prvu takmičarsku pobjedu u 6. mjesecu kvalifikacija.

A po prvi put, pripreme za jednu kvalifikacionu utakmicu toliko dugo traju, maltene dvije sedmice.

"Veća grupa igrača dolazi nakon teške i naporne sezone, a na neki način im i oduzimamo dragocjeno slobodno vrijeme koje bi oni htjeli da provedu sa svojim najmilijima, istovremeno i da se odmore za narednu sezonu. Pojedini igrači će odmah po završetku meča sa Jermenijom otići u svoje klubove, jer moraju na pripreme. Takođe, vodili smo računa da opterećenje na ovim treninzima bude takvo da igrači budu zadovoljni poslije treninga. Željeli smo da im u datim momentima trenažnog procesa damo odmor kada je to potrebno, ali i da pojačamo intenzitet treninga kada je trebalo, tako smo prije dva dana imali mali jači trening. Na taj način održavamo njihov takmičarski tonus. Uglavnom je dobra atmosfera u ekipi, momci dobro prihvataju rad koji i nije toliko naporan. Budu tu dva ili tri treninga jačeg tonusa, ali je odabir vježbi takav da im to interesantno i to je rad koji im, prije svega, prija", objasnio je Tumbaković.

Vučinić na terenu?

Mirko Vučinić mogao bi napokon da dobije malo veću minutažu, jer pauzira već 17 mjeseci nakon teške povrede koljena. Mirko ne igra jer je trenutno bez kluba, a jedine minute koje je sakupio od povrede (novembar 2015) bio je ulazak u samom finišu martovskog duela protiv Poljske.

"Mirko ima taj problem što nije igrao mjesecima. To je jedini problem, sve ostalo što se tiče kvaliteta ne treba ni da pominjemo. On je vanserijski igrač, ali ako neko ne igrao 15, 16 mjeseci, onda je to veliki problem za bilo koga, pa čak i za njega. Međutim, njegov rad na ovom okupljanju je možda i najbolji do sada, sprovodi dobro ove pripreme", kazao je Tumbaković, otkrivši jedino ko će braniti protiv Irana.

Standardni golman u ovim kvalifikacijama, Mladen Božović, otpao je zbog povrede.

"Protiv Irana će braniti dva golmana, Petković i Mijatović po poluvrijeme. Odlučio sam ko će braniti protiv Jermenije, ali to neću otkrivati".

Osim situacije sa Božovićem, zdravstveni bilten je relativno dobar.

"Imam ekipu koja može da odgovori rezultatskim zahtjevima meča sa Jermenijom, pratio sam tu grupu igrača i, na našu sreću, uglavnom su igrali dobro i nijesu povrijeđeni, za sada. Nema razloga da sada mijenjam taj sastav, samo se nadam da se niko neće povrijediti jer imamo šest treninga do utakmice sa Jermenijom", zaključio je Tumbaković.

Bonus video: