Izborna zavrzlama u Srednjoj regiji

Kemal Đečević se pojavio kao jedini kandidat za predsjednika, pošto je prethodno prikupio predloge 25 od 37 delegata Skupštine. No, delegati koji su ga kandidovali - nisu došli da formiraju kvorum i potvrde njegovu kandidaturu
132 pregleda 0 komentar(a)
Srednja regija, Foto: Vijesti online
Srednja regija, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 03.06.2017. 12:57h

Izborna Skupština Srednje fudbalske regije za mandidatni period 2017-2021 nije održana ni danas, jer drugi dan zaredom nije bilo kvoruma za donošenje odluka.

Nakon što je u petak sjednici prisustvovalo 14 od 37 delegata, danas ih je bilo još manje - svega 10.

Kemal Đečević, aktuelni predsjednik Srednje regije, kazao je da u aktuelnom Statutu ne postoji pravni akt koji predviđa šta dalje u ovakim situacijama.

Dakle, nastala je prava izborna zavrzlama. Đečević se pojavio kao jedini kandidat za predsjednika, pošto je prethodno prikupio predloge 25 od 37 delegata Skupštine da se ponovo kandiduje za predsjednika.

Ali, delegati koji su ga kandidovali - nisu došli da formiraju kvorum i potvrde njegovu kandidaturu, odnosno da ga ponovo izaberu za predsjednika.

"Verifikaciona komisija je 24. maja verifikovala moju kandidaturu kao jedinu koja je su skladu sa statutom. I izborna procedura trajala je normalno sve dok se početkom aprila nije pojavio kandidat Vladan Vučelić. Tada su nastali problemi vezani za manipulacije i razne ucjene, tu su se nažalost uključili i neki ljudi iz Fudbalskog saveza Crne Gore", kazao je Đečević i istakao:

"Bilo je slučajeva da ne dođu delegati Skupštine koji su protiv nekog kandidata, ali da ne dođu oni koji treba da verifikuju sopstveni predlog, to još nisam ni čuo ni vidio. I sve je to posljedica raznih ucjena i manipulacija".

Predsjednik FSCG Dejan Savićević se javio za riječ..

"Nije baš sve tako kao što moj dugogodišnji prijatelj Kemal Đečević kaže".

Savićević je zamjerio Đečeviću da je tajno raspisao izbore.

"Zašto o raspisivanju izbora niste obavijestili Fudbalski savez Crne Gore, krovnu instituciju? Da je gospodin Vučelić znao da su raspisani izbori, vjerovatno bi se kandidovao. Zašto niste objavili na sajtu da ste raspisali izbore?", kazao je Savićević.

Momir Đurđevac, generalni sekretar FSCG, kazao je slikovito:

"Ovo je isto kao da predsjednik republike dođe na izbore ga glasa, a iz republičke izborne komisije mu saopšte da su izbori završeni", kazao je Đurđevac.

Đečević je kazao da ga nijedan pravni akt na to ne obavezuje.

"Nisam imao nikakvu obavezu da na sjednici Izvršnog odbora FSCG saopštim da su raspisani izbori u Srednjoj regiji. Nisam saopštio,jer sam znao kakve se manipulacije spremaju", kazao je Đečević, koji je član Izvršnog odbora FSCG.

"Verifikaciona komisija je konstatovala da je Izborna Skupština Srednje regije ispravno sazvana, i da je Kemal Đečević jedini kandidat koji ispunjava uslove. To piše u izvještaju komisije", naveo je Đečević.

Savićević se opet vratio na temu zašto Fudbalski savez Crne Gore nije bio obaviješten da su raspisani izbori u Srednjoj regiji.

"Ovo što se delegati nisu pojavili, to je reakcija na vašu akciju. Svaka akcija ima reakciju. Nešto ste radili kako ne treba, u suprotnom bi javno bi saopštili da ste raspisali izbore. Nemojte da pomislite da ja favorizujem Vladana Vučelića, i sa vama i sa njim sam dobar prijatelj, ali morali ste javno da raspišete izbore", kazao je Savićević, dodavši da će Izvršni odbor FSCG preuzeti neophodne mjere ako Srednja regija sama ne riješi problem.

"Ne valjaju statuti regija. Jer, da sekretar regije krije od generalnog sektretara Saveza da su raspisani izbori, to se više neće dešavati, bar dok sam ja na čelu FSCG".

Đečević ostaje predsjednik Srednje regije sve do eventualnog izbora novog kandidata. A kada, i kako će se to desiti, u pravnoj praznini koja se pojavila, ostaje da se vidi...

Bonus video: