Alegri: Sve ovosezonske pobjede bile su samo trening za sjutrašnje finale

68 pregleda 1 komentar(a)
Alegri, Foto: Reuters
Alegri, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.06.2017. 17:14h

U trofejnim vitrinama Juventusa ima sve manje prostora - Torinezi su osvojili 33 titule italijanskog šampiona, 12 pehara italijanskog Kupa i 7 Super kupa, dvije Lige šampiona/Kup evropskih šampiona, tri puta su bili pobjednici Uefa kupa, dva puta Uefinog Super kupa, a po jednom Kupa pobjednika kupova i Intertoto kupa.

Ali, nikada nisu slavili triplu krunu.

U Italiji je to uspio samo Inter, i to 2010. godine, sa Žoseom Murinjom na klupi.

Trener "Stare dame" Masimilijano Alegri ima priliku da uradi nešto što prije njega nisu ni Marćelo Lipi, Dino Zof, Đovani Trapatoni, Fabio Kapelo...

"Nisam razmišljao o ponavljanju Interovog dostignuća" - kazao je 49-godišnji stručnjak na posljednjoj pres konferenciji uoči subotnjeg finala Lige šampiona sa Realom u Kardifu.

"Bavim se samo sadašnošću. Naša sezona, u kojoj smo osvojili Seriju A i italijanski Kup, je već izuzetna. Možemo da je učinimo čak i boljom."

Juventus u meč ulazi kao najveći gubitnik u završnicama elitnog takmičenja - od osam nastupa, šest puta su igrača se sjevera Italije pognutih glava napuštali teren.

Posljednja četiri u nizu su izgubili - 1997, 1998, 2003. i 2015.

"Čujem da ljudi pričaju da smo izgubili šest finala, ali to je prošlost - nije dobro razmišljati o onome šta se desilo prije 15, 20 ili 50 godina. Sjutra je nova utakmica."

A u tu utakmicu, Juve će ući...

"Sa mirnoćom i vedrinom. Radili smo za ovu cijelu sezonu. Sve pobjede, svi trofeji, sve to je bilo samo trening za finale Lige šampiona. Moramo da pobijedimo."

"Moramo da analiziramo kada je vrijeme da napadnemo, a kada da se branimo, a za to imamo mogućnosti. Ipak, moramo da budemo opušteni i uvjereni da možemo da uzmemo trofej."

Bonus video: