Sutjeska ili Grbalj - za pehar i Evropu

Posljednji čin namjasovnijeg takmičenja na programu je u srijedu u 20.30 na stadionu pod Goricom.
58 pregleda 3 komentar(a)
Finale Kupa, Foto: Vijesti sport
Finale Kupa, Foto: Vijesti sport
Ažurirano: 30.05.2017. 13:22h

Sutjeska i Grbalj igraju za prvi trofej Kupa u samostalnoj Crnoj Gori, ali i za mjesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope - posljednji čin najmasovnijeg takmičenja na programu je u srijedu u 20.30 na stadionu pod Goricom.

Odavno se nije desilo da se u završnoj predstavi Kupa sudare dvije ekipe koje nisu uspjele da kroz prvenstvo izbore plasman na evropsku scenu. A kada se još sastanu timovi koji u prethodnih 10 sezona nisu osvajali ovaj trofej, dobija se - veliki ulog, na obje strane.

Takva će biti utakmica na stadionu pod Goricom, uz nadu da važnost meča neće sputati noge fudbalerima i da će se u najljepšoj utakmici na domaćoj klupskoj sceni gledati - lijep fudbal.

"Za razliku od prvenstva, Kup je nokaut takmičenje, tu nema popravnog. Niko neće pamtiti da ste, na primjer, igrali u polufinalu, pamti se samo onaj ko osvoji trofej. Sutjeska u samostalnoj Crnoj Gori još nije osvojila Kup i ovo je dobra prilika", kazao je trener Sutjeske Nikola Rakojević.

Nikšićani su sve do posljednjeg kola prvenstva bili u igri za titulu, a završili su - četvrti na tabeli, van evropske zone. Kup je šansa za trofej, ali i posljednja nada za izlazak na internacionalnu scenu.

"Bilo bi lakše da smo izborili plasman u Evropu preko prvenstva, ali bez obzira na to - sama činjenica da igrate finale Kupa nosi sa sobom pritisak, i to pozitivan pritisak", dodaje Rakojević.

Sutjeska je oslabljena - zbog povreda nema dvojice fudbalera koji su ove sezone ukupno postigli 22 gola na oba fronta, prvih napadača Bojana Božovića i Igora Ivanovića.

"Ne bih o hendikepima. Oni jesu bili u dobroj formi, ali imamo igrače koji mogu da iz zamjene", istakao je Rakojević.

Napad Sutjeske predvodiće nekada najbolji strijelac Grblja i cijele lige, Ivan Bošković.

Noseći dres tima iz Radanovića, Bošković je u sezoni 2010/11 postigao 28 golova, što je učinak koji još niko nije prevazišao.

"Igrao sam za Grbalj, ali nema emocija, jer Sutjeska je moj klub, u njemu sam proveo najviše vremena. Do sada još nisam osvojio trofej u Crnoj Gori i ovo je dobra prilika - za klub, ali i za mene lično. Čeka nas teška utakmica, taktički zahtjevna, gdje bi mogli da presude sitni detalji. Meč ima posebnu težinu za Sutjesku, jer iako je iza nas fudbalski uspješna sezona, rezultatski još nismo ispunili cilj, izlazak u Evropu. Vjerujem da će nam to donijeti ekstra motivaciju, da dodatno grizemo", kazao je Bošković.

Za razliku od Sutjeske, koja je eliminisala Radnički iz Berana, Zetu, Petrovac i Iskru, Grbalj je do finala imao teži put - pred četom Miljana Radovića pali su prošlogodišnji šampion, Mladost, aktuelni šampion, Budućnost, te još uvijek aktuelni pobjednik Kupa, Rudar.

"Mladost, Budućnost, pa Rudar - bilo bi lijepo da tom nizu dodamo i Sutjesku", kazao je Radović, dijete nikšićkog kluba, koji je debitovao na stadionu kraj Bistrice kao 16-godišnjak, baš kod trenera Nikole Rakojevića.

Učitelj protiv učenika - tako bi mogao da se okarakteriše sjutrašnji duel.

"Lijepo je što sjedim pored čovjeka koji mi je pružio priliku da debitujem. Sutjeska je moj klub, Nikšić je moj grad, ali ovo je fudbal, a ja sam profesionalac", dodao je Radović.

Grbalj je rasterećeniji od Sutjeske, ističe 41-godišnji trener.

"Sve ciljeve koje smo zacrtali prije početka sezone, već smo ih ostvarili. Za razliku od Sutjeske, kojoj je imperativ plasman u Evropu i nadam se da će ih taj detalj malo opteretiti. Sa druge strane, mi ulazimo rasterećeno, nemamo šta da izgubimo, a to je mnogo važno kada su u pitanju mladi fudbaleri. A imamo puno mladih, U21, U19 reprezentativaca. Nadam se da značaj meča neće sputati noge moj igračima, nego da će biti baš suprotno, da će se opustiti i da će igrati fudbal".

Grbalj igra finale Kupa sa igračem Barselone - golman Lazar Carević, koji je prije nekoliko dana potpisao za katalonski klub, odigraće posljednji meč u dresu tima iz Radanovića.

"Nadam se da će i njemu to biti motiv više, da će se oprostiti peharom".

Sudeći po ishodu dosadašnjih mečeva dva tima, finale Kupa bi moglo da ode u produžetke - sva tri prvenstvena duela dva tima ove sezone završena su neriješenim rezultatom, a u dosadašnja 33 obračuna u nezavisnoj Crnoj Gori, čak 15 mečeva je završeno remijem.

"Radanovići su malo mjesto, koje živi fudbal i za ovaj klub. Godinama se borimo da opstanemo, a trofej Kupa bio bi fenomenalan rezultat i dodatni podstrek", kazao je kapiten Grblja, defanzivac Milan Carević.

"Teška utakmica, protiv dobre i iskusne ekipe. Prvi put smo u finalu i uradićemo sve da ispoštujemo sve što se dogovorimo prije meča u svlačionici, i da podignemo pehar", istakao je Carević.

Utakmica se igra sjutra na stadionu pod Goricom u 20.30. Ulaz je besplatan, a duel će suditi Milovan Milačić iz Podgorice.

Bonus video: