Transfer iz snova: Lazar Carević u Barseloni!

„U fudbalu nema mjesta za lako zadovoljavanje, da bih došao do vrata prvog tima kluba kakav je Barselona moram da nastavim sa još boljim i jačim radom”, poručio je 18-godišnji golman
830 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2017. 11:57h

Činilo se da su prošla vremena kada su iz crnogorskih klubova igrači išli u Olimpijakos, Fiorentinu i Zenit, ili u mladi tim PSV-a, jer su posljednji prelazni rokovi bili rezervisani za odlaske na egzotične destinacije - Maleziju, Tajland, Indoneziju, Hong Kong...

I, onda, pravo iz Grblja, jedan tek punoljetni momak je otišao u najuspješniji klub XXI vijeka, Barselonu! Lazar Carević je dva mjeseca poslije 18. rođendana potpisao ugovor sa velikanom svjetskog fudbala, u kojem će se prvo kaliti u čuvenoj „La Masiji”, u juniorskom i B timu, a u budućnosti bi mogao da bude „jedinica” čuvene „blaugrane”!

Mladi reprezentativac Crne Gore je bio na probama i u Ajaksu i Bajernu, gdje je stigao na poziv Pepa Gvardiole. Veza je bio bivši crnogorski rukometaš Damir Radončić, koji se sa slavnim Kataloncem sprijateljio dok su obojica igrala u Kataru, a upravo je on i otvorio Careviću vrata „Kamp noua”.

Nakon probe, Katalonci su presjekli i odlučili da potpišu ugovor sa 195 centimetara visokim čuvarem mreže, koji je nedavno svrstan među 50 najboljih mladih igrača Evrope u izboru torinskog „Tutosporta” zvanom „Golden boy”.

„Presrećan sam što sam potpisao za najveći klub na svijetu, ostvario se moj san. Sve ono što sam kao dječak kroz crnogorsku ligu doživljavao bio mi je podstrek da ne odustajem, da se borim i da slijedim svoj put. Međutim, u fudbalu nema mjesta za lako zadovoljavanje, da bih došao do vrata prvog tima kluba kakav je Barselona moram da nastavim sa još boljim i jačim radom”.

„Veliku zahvalnost dugujem mom klubu Grblju, koji me je afirmisao i stavio na gol sa samo 16 godina, čime mi je dao priliku da napravim korak naprijed. Pozvao bih sve mlade igrače koji su željni dokazivanja da dođu u Grbalj, jer to je klub koji cijeni rad i kvalitet mladih igrača”.

„Zahvalio bih se prije svih porodici na bezrezervnoj podršci, stručnom štabu, trenerima koji su sa mnom radili, kao i mom individualnom treneru Ani Mučalici. Posebno, zahvalnost dugujem čovjeku koji više nije među nama, Gogi Erakoviću, kao i mom agentu Damiru Radončiću i njegovoj ‘Mont Sport RD’ agenciji, jer me godinama prati”.

„Igramo finale Kupa Crne Gore 31. maja protiv Sutjeske i nadam se da ću se peharom oprostiti od kluba i na neki način mu se odužiti. Još jednom, hvala svima koji su vjerovali u mene”, rekao je Carević.

Radončić, koji je otac crnogorskog reprezentativca i košarkaša Real Madrida Dina Radončića, poručuje da je presrećan zbog Lazara i njegove porodice.

„Godinama ga pratim, nevjerovatno je talentovan, posvećen radu i disciplinovan. Posjeduje sve karakteristike moderog golmana, tako da je na meni bilo da ekipama koje su na nivou njegovog talenta otvorimo oči i pokažemo da i kod nas u Crnoj Gori rastu talenti ekstra klase, koje nažalost malo vrhunskih skauta i agenata prati”.

„Otvorili smo Lazaru širom vrata najvećeg kluba. Pratili su ga godinu, u Akademiji 14 dana probali i prošao je sve moguće testove više nego uspješno. Cilj je da se od Lazara, po riječima direktora Akademije Pepa Segure, napravi odličan golman, koji će uskoro imati i kvalitet za prvi tim. Zato je i doveden, jer vjeruju u to”.

Nekadašnji rukometaš smatra da će Carević tek da napreduje.

„Perfektno obučeni golmani i igrači iz Akademije Baselone igraju za B tim tog kluba, a toliko su spremni da mogu da igraju u bilo kojoj ekipi Primere i ostalih liga, kao recimo portugalske Primeire”.

„Barselona i Atletiko Madrid su bili najbliži Lazarevom potpisu, ali smo na kraju odlučili da odbijemo ponudu Atletika i prihvatimo Barseloninu”, zaključio je Radončić.

Galerija

Bonus video: