Frustrirani bivši svjetski šampion: Nismo bili Njemačka

"Zaslužili smo da ispadnemo. Ni u jednoj utakmici nismo bili ubjedljivi, nismo bili Njemačka. To je ono što je frustrirajuće", rekao je Manuel Nojer
0 komentar(a)
Mesut Ozil Njemačka Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Mesut Ozil Njemačka Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.06.2018. 18:13h

Njemačka je drugi put u istoriji, prvi nakon 80 godina, nastup na Mundijalu završila u grupi - to je ono što gotovo niko nije mogao da predvidi u svim prognozama pred Mundijal u Rusiji.

"Elf" je bio viđen kao favorit, uz Brazil i Španiju najveći za trofej, ali prethodnih mjesec i nešto više je bilo previše problema unutar nacionalnog tima i oko njega, nekarakterističnih za uvijek savjesne Njemce.

Ovog puta kao da priprema za samo Svjetsko prvenstvo nije bila prava - pamtiće se problemi sa Ilkajem Gindoganom i Mesutom Ozilom, koje je javnost osudila što su javno dali podršku turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, izostavljanje sa spiska Liroja Sanea, povratak nedovoljno oporavljenog Manuela Nojera...

Sve to je morao da rješava selektor Joakim Lev u susret Mundijalu, ali nema dileme da je za neke od tih slučajeva i sam kriv.

"Nismo imali strast, kao da igrači međusobno nisu pričali istim jezikom. To se u našoj reprezentaciji nije dogodilo odavno", rekao je legendarni Lotar Mateus dan nakon eliminacije sa SP.

Njemci, ipak, i to je odavno poznato, problemima pristupaju drugačije od ostalih reprezentacija. Vruća glava ne donosi ništa dobro. Zna to i Mateus.

"Mislim da su svi u savezu svjesni da ovo nije bio dobar turnir. Neka se napravi analiza, jer nešto nije bilo kako treba. Da li Lev treba da ide? To nije nužno, posljednjih 12 godina je uradio mnogo dobrih stvari. Siguran sam da će se locirati problem i nijednu odluku ne treba donositi odmah", istakao je Mateus.

Lev ima ugovor do 2022. Savez izgleda ne želi tek tako da mijenja čovjeka na klupi - Jogiju se jednostavno i dalje vjeruje.

"Prilično sam siguran da Joakim nastavlja posao", kazao je tehnički direktor reprezentacije Oliver Birof i nastavio:

"Razočarani smo. Nismo bili dovoljno dobri, nismo ponudili ono što možemo i sportski je da prihvatimo da nismo uspjeli na ovom Mundijalu".

Nije teško, ipak, ni shvatiti da su Leva i reprezentaciju “izdali” lideri - prije svihTomas Miler, pa Ozil, koji su imali skromnu klupsku sezonu u Bajernu odnosno Arsenalu. Takvu sezonu su samo prenijeli u reprezentaciju, a daleko od prave forme su bili i Mats Humels, Džerom Boateng, pa i Sami Kedira...

Uz to, nedostatak provjerenog golgetera se osjetio više nego ikad, Timo Verner se pokazao kao "neuspješan eksperiment", a Mario Gomes kao napadač kojeg je pregazilo vrijeme...

"Zaslužili smo da ispadnemo. Ni u jednoj utakmici nismo bili ubjedljivi, nismo bili Njemačka. To je ono što je frustrirajuće", rekao je Nojer.

Arogancija, selekcija ili nešto treće?

I BBC se bavio analizom njemačkog debakla na Mundijalu u Rusiji.

Poraz od Meksika, pa pobjeda nad Švedskom golom Tonija Krosa u 95. minutu..., izgledalo je da Njemci idu po planu i da će trijumfom protiv Južne Koreje poslati jasnu poruku svima pred nokaut fazu.

"Da li je Njemce koštala arogancija, loša selekcija tima ili nisu imali sreće?", pita se BBC i nudi odgovor:

"Njemačka je uvijek mogla bez pojedinca, ali brojke govore da je Liroj Sane morao da bude u ovom timu. Takođe, nedostatak lidera je problem koji nije lako nadoknaditi. U odnosu na SP u Brazilu, više nema Lama, Švajnštajgera, Mertezakera, Klosea..., sve su to bili igrači koji su znali šta znači biti lider jedne ekipe", navodi BBC.

U tekstu se dodaje i da "elfu" nisu pomogli ni javni istupi (misli se na Mesuta Ozila i Ilkaja Gindogana).

"Šta znači imati ili nemati sreće? To ne postoji - u fudbalu je tanka linija između uspjeha i neuspjeha, uvijek odluči jedan detalj. Njemačka je kroz istoriju često sama kreirala te detalje, a u Rusiji za to jednostavno nije bila spremna", ističe BBC.

Bonus video: