Toti, karijera šampiona u brojkama

Odigrao je 25 sezona u Seriji A, kao Paolo Maldini, a u 23 je postizao golove. U tekućem prvenstvu, na teren je izlazilo 180 igrača koji nisu bili rođeni kada je Toti debitovao u Seriji A...
89 pregleda 2 komentar(a)
Franćesko Toti, Foto: Twitter
Franćesko Toti, Foto: Twitter
Ažurirano: 27.05.2017. 14:53h

Navijači “vučice” tuguju, ali ne samo oni. Franćesko Toti će nedjelju odigrati posljednji meč u dresu Rome (nije potvrdio da li uopšte u karijeri), nakon četvrt vijeka igranja u najdražem klubu.

“Princ Rima” je institucija italijanskog fudbala, ali i šire, o čemu svjedoče sljedeće, najvažnije (ne i jedine) brojke u njegovoj sjajnoj karijeri posvećenoj samo jednom klubu...

4 – predsjednika Italije (Skalfaro, Ćampi, Napolitano, Matarela) je tokom igračke karijere doživio Toti. U tom periodu su na čelu Rimokatoličke crkve bila trojica papa (Jovan Pavle II, Benedikt XVI, Franjo), a u Rimu se promijenilo šest gradonačelnika (Kararo, Ruteli, Veltroni, Alemano, Marino, Rađi).

4 – puta je postigao het-trik u karijeri.

7 – trofeja je u karijeri osvojio. Jedan skudeto, po dva Kupa i Super kupa Italije, jedno Evropsko prvenstvo za omladince te jedno Svjetsko prvenstvo.

9 – golova je postigao u 58 mečeva u dresu reprezentacije Italije. Posljednju je odigrao u Berlinu, u finalu Svjetskom prvenstva u Njemačkoj 2006. godine. To je bilo prvi put kada ga je sin prvijenac Kristijan prvi put gledao uživo na stadionu.

9 – predsjednika u Romi je imao Toti, računajući I period u mlađim kategorijama – Dino Viola, Flora Viola, Ćarapiko, Di Martino, Franko Sensi, Rozela Sensi, Kapeli, Di Benedeto, Palota.

11 – je golova postigao na ukupno 44 mečav protiv Lacija, i najbolji je strijelac u gradskom derbiju zajedno sa Da Kostom.

11 – golova je postigao Bufonu, više od bilo kojem drugom golmanu.

12 – puta je postizao golove kada je sudija bio Kolina.

17 – trenera je treniralo Totija u Romi – Boškov, Macone, Karlos Bjanki, Lidholm, Sela, Zeman, Kapelo, Prandeli, Feler, Del Neri, Konti, Spaleti, Ranijeri, Montela, Luis Enrike, Andreacoli, Rudi Garsija.

19 – je golova postigao protiv Parme, omiljene “žrtve” u Seriji A. Nakon toga slijede Sampdorija (protiv koje je postigao 15 golova), Kaljari i Udineze (po 14)...

23 – su sezone u Seriji A u kojima je postigao barem po jedan gol, što nije pošlo za rukom nijednom drugom fudbaleru.

25 – je sezona odigrao u Seriji A, kao Maldini. Niko nije igrao više od njih dvojice.

37 – je utakmica odigrao protiv Lacija u prvenstvu, zajedno sa Milanom najviše od bilo kojeg drugog protivnika. Protiv Intera je igrao 36 utakmica u Seriji A.

38 – godina je imao kada je u novembru 2014. godine, golom protiv CSKA iz Moskve, postao najstariji strijelac u istoriji Lige šampiona.

46 – puta je bio dvostruki strijelac na nekom meču Serije A. Niko nije imao takav učinak u Italiji. U kupovima je šest puta bio dvostruki strijelac.

91 – penal je iskoristio od 113 šuteva. Niko u Italiji nema takav učinak.

113 – golova postigao na golu ispred južne tribine, gdje su najvatreniji navijači Rome.

180 – igrača od ukupno 551 u Seriji A, koliko ih je izlazilo na teren ove sezone, nije bilo rođeno 28. marta 1993. godine kada je Toti debitovao u Seriji A.

250 – golova je postigao u Seriji A, pa je na vječnoj listi drugi iza Piole (274). Prvi je na listi strijelaca u samo jednom klubu.

307 – golova je postigao u Romi, od čega 250 u Seriji A. Prvi je postigao 4. septembra 1994. godine na “Olimpiku” protiv Fođe. Tog dana Totijev današnji saigrač Žerson nije bio ni rođen, dok su Paredes i Emerson bili stari po nekoliko mjeseci.

784 – je broj utakmica koje je Toti odigrao u dresu Rome, od čega 618 u Seriji A. Po tome je treći, meč iza Đanluiđija Bufona i Paola Maldinija (Bufona će dostići u nedjelju jer golman Juventusa ne igra), a drugi po broju mečeva u jednom klubu, iza Maldinija (647).

8.057 – dana je prošlo od njegovog prvog gola u Seriji A (4. septembar 1994. godine protiv Fođe) do posljednjeg, 25. septembra 2016. godine protiv Torina.

8.827 – dana je prošlo od debija u dresu Rome, od 28. marta 1993. godine do nedjeljnog posljednjeg meča u dresu Rome, protiv Đenove

Bonus video: