Šta znamo, a šta ne, uoči posljednjeg kola?

Uprkos svemu, mnogo je nedoumica uoči posljednjeg kola, ne samo za titulu - vodiće se, naime, posljednje borbe za u Evropu i opstanak.
0 komentar(a)
Dečić - Mladost, Foto: Luka Zeković
Dečić - Mladost, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.05.2017. 15:54h

Odlukom Disiciplinske komsije FSCG da Budućnost zadrži broj bodova koje je osvojila na terenu, u velikoj mjeri je razmršen klupko zvani "Telekom 1. CFL", uoči mečeva posljednjeg kola.

Iako četiri tima teoretski mogu do šampionskog pehara, lideru je dovoljna pobjeda kod kuće protiv posljednjeplasiranog Jedinstva pa da proslavi treću titulu u samostalnoj Crnoj Gori.

Uprkos svemu, mnogo je nedoumica uoči posljednjeg kola, ne samo za titulu - vodiće se, naime, posljednje borbe za Evropu i opstanak.

Matematički, pred mečeve 33. runde, poznato je samo da se Lovćen i Jedinstvo sele u niži rang takmičenja.

Šta je poznato?

- Da su Lovćen i Jedinstvo ispali u Drugu ligu.

- Da su Iskra i Dečić, osim njih, jedine ekipe koje rezultatski rasterećeno dočekuju utakmice posljednje runde. Danilovgrađani i Tuzani su u "zlatnoj sredini" - ne mogu u Evropu, ali ni u baraž za opstanak. Igrom slučaja, Dečić i Iskra se međusobno sastaju u posljednjem kolu.

Šta ne znamo?

- Ko osvaja titulu? Četiri su kandidata - Budućnost, Zeta, Mladost i Sutjeska. Budućnost je u prednosti, jer jedina zavisi samo od sebe. Dovoljna joj je pobjeda nad Jedinstvom. Kiks Budućnosti čeka Zeta, koja bi pobjedom nad Bokeljom osvojila titulu. Kiks Budućnosti i Zete čeka Mladost, koja bi pobjedom nad Lovćenom u tom slučaju prva prošla kroz cilj. U izuzetnim okolnostima, titulu može da osvoji i Sutjeska, ali samo pod uslovom da Budućnost i Zeta dožive poraze, da Mladost ne pobjedi, a Nikšićani savladaju Rudar.

- Ko ide u Evropu? Budućnost bi trijumfom osigurala kvalifikacije za Ligu šampiona, a Mladost i Zeta pobjedama kvalifikacije za Ligu Evrope. Sutjeska može do Evrope kroz prvenstvo samo ako pobijedi Rudar, uz uslov da Mladost ne pobijedi Lovćen, ili Zeta izgubi od Bokelja.

- Ko ide u baraž za opstanak? Rudar može da izbjegne doigravanje jedino u slučaju da pobijedi Sutjesku u Nikšiću, a Grbalj ne osvoji tri boda protiv Petrovca. U tom slučaju, baraž bi igrali Grbljani. U baraž će i Petrovac, ako osvoji barem bod na gostovanju Grblju, ili ako Bokelj ne pobijedi Zetu na Trešnjici. U slučaju da Kotorani slave na Trešnjici, a Petrovac izgubi u Radanovićima, dogodio bi se preokret - Bokelj bi igrao baraž, a Petrovac bi ispao.

- Ko ispada iz lige, osim Lovćen i Jedinstvo? Bokelj može da izbjegne taj scenario samo ako pobijedi Zetu u gostima, a Petrovac izgubi od Grblja. U toj varijanti, Petrovčani bi naredne sezone igrali u Drugoj ligi.

Bonus video: