Murinjo opet sa evropskim peharom: Poete ne osvajaju trofeje

"Mnogo je poeta u fudbalu, ali poete ne osvajaju trofeje", kazao je Murinjo, koji je dobio i četvrto evropsko finale u kojem je učestvovao kao trener
0 komentar(a)
Murinjo, Foto: Reuters
Murinjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2017. 22:12h

Žoze Murinjo je opet pokazao da je trener pobjednik - sedam godina nakon slavlja sa Interom u Ligi šampiona, a 14 nakon nakon debitantskog osvajanja Kupa Uefa sa Portom, ponovo je uzeo evropski trofej, četvrti u karijeri.

Ukupno - 25. trofej za "specijalnog" otkada je trener.

Mančester junajted je večers u Stokholmu u finalu Lige Evrope savladao Ajaks sa 2:0 i osvojio jedini trofej koji je slavnom klubu sa Old traforda nedostajao u bogatoj riznici.

"Crveni đavoli" su, osim toga, obezbijedili mjesto u Ligi šampiona za narednu sezonu.

"Ovo je kraj vrlo teške sezone. Ali, vrlo uspješne sezone", kazao je Murinjo, koji je odmah po završetku meča okrenuo ka novinarskoj loži i predstavnicima medija aludirao u stilu: "Ja sam broj jedan",

"Preferirali smo da na ovaj način izborimo plasman u Ligu šampiona, prije nego da budemo četvrti, treći ili drugi u Premijer ligi. Ostvarili smo cilj, vratili smo se u Ligu šampiona, i to osvajanjem trofeja, vrlo važnog trofeja. Klub sada ima svaki mogući trofej u svjetskom fudbalu. Snažno smo se borili za ovo od početka", kazao je Murinjo.

Četiri evropska finala imao je portugalski trener - zabilježio je sve četiri pobjede.

Sa Portom je osvojio Kup Uefa i Ligu šampiona, sa Interom Ligu šampiona, a sada sa Junajtedom Ligu Evrope.

Za sve one koji smatraju da njegove ekipe ne igraju lijep fudbal, imao je poruku nakon trijumfalne noći u Stokholmu:

"Mnogo je poeta u fudbalu, ali poete ne osvajaju trofeje. Bili smo mnogo bolji od Ajaksa. Apsolutno smo zaslužili pobjedu. Igrali smo inteligentno, iskoristili smo sve njihove slabosti. Fudbal je nekad jednostavan - ako ste bolji u skoku, ne izbjegavajte duge lopte. Ako ste fizički jači ne izbjegavajte duele. Znali smo u kojim smo segmentima bolji od njih i to smo iskoristili do kraja".

"Specijalni" sada - ide na odmor.

"Već sam na odmoru. Što je dosta - dosta je. Neću gledati ni predstojeće kvalifikacione, ili prijateljske utakmice reprezentacija. Možda sam sebičan, ali ne mogu. Upravo je završena moja najteža sezona otkada sam trener. Ali, vrlo uspješna sezona. Tri trofeja i plasman u Ligu šampiona", nabrojao je Murinjo.

Junajted je pod njegovim vođstvom osvojio Komjuniti šild (engleski Superkup) i Liga Kup Engleske.

Murinjo ide na odmor, ali radiće drugi u klubu. Junajtedu trebaju pojačanja.

"Ed Vudvod (direktor) ima moju listu. Tu piše šta ja želim, koga bih volio imam za dva mjeseca. Sada je sve do menadžmenta i vlasnika kluba. Ja jedno vrijeme neću razmišljati o fudbalu".

Konferencija za novinare nije, naravno, mogla da se završi bez pitanja o Vejnu Runiju, koji je protiv Ajaksa ušao u 90. minutu.

"Vejn je mogao da igra više i bio je vrlo važna opcija, ali kad imate vođstvo od 2:0 ne morate da napadate. Juče smo pričali, rekao sam mu da bi mogao da bude ključan igrač utakmice. On je vrlo značajan za nas i ako ostane, biće važna opcija naredne sezone. Volio bih da ostane", kazao je Murinjo i izgubio se u noć.

Bonus video: