Budućnost spokojna - nema osnova za oduzimanje bodova?

Sudeći po članu 73 Disiciplinskog pravilnika FSCG, na koji se pozvala Disiciplinska komisija, podgorički klub može da bude spokojan - nigdje se, naime, ne spominje oduzimanje bodova kao moguća mjera
59 pregleda 4 komentar(a)
Budućnost - Mladost, prekid, Foto: Filip Roganović
Budućnost - Mladost, prekid, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 24.05.2017. 16:34h

Takmičarska komisija FSCG očekivano je danas registrovala prekinuti duel Budućnost - Mladost službenim rezultatom 3:0 u korist gostiju, a mnogo važnija - odluka disciplinske komisije, trebalo bi da bude saopštena sjutra.

Da li će Budućnost izgubiti neki bod? Od odgovora na to pitanje zavisi rasplet šampionata.

Sudeći, međutim, po članu 73 Disiciplinskog pravilnika FSCG, na koji se pozvala Disiciplinska komisija, podgorički klub može da bude spokojan - nigdje se, naime, ne spominje oduzimanje bodova kao moguća mjera za incidente koje su navijači Budućnosti počinili tokom subotnjeg meča protiv Mladosti.

U tom članu se navodi da "klubu organizatoru utakmice na čijem su se igralištu dogodili neredi, a koji nije preduzeo mjere da ih spriječi, ili da ih nije preduzeo u dovoljnoj mjeri... izreći će se disciplinska mjera

- novčana kazna,

a u težem ili ponovljenom slučaju:

- odigravanje 1 do 6 utakmica na svom igralištu bez prisustva publike,

- zabrana odigravanja od 2 do 12 utakmica na svom igralištu ili svim igralištima određenog podrucja.

- zabrana prisustva navijaca na utakmicama kada klub gostuje od 1 do 6 utakmica.

U prošlosti se dešavalo da naki domaći klub izgubi bod zbog navijačkih nereda (Zabjelo, 2014. godine, prekinuta utakmica protiv Arsenala), ali je Disiciplinska komisija tada očigledno procijenila da je bila ugoržena bezbjednost aktera na terenu, jer su navijači domaćeg tima napali gostujuće igrače.

Vezano za subotnji prekinuti podgorički derbi, u dijelu člana 63 Disiciplinskog pravilnika navodi se:

„Klubu čiji navijači gestovima ili pisanim transparentima vrijeđaju igrače, klub, savez, fudbalske funkcionere ili gledaoce... izreći ce se disciplinska mjera:

- novčana kazna,

a u težim slucajevima, uz novčanu kaznu, može se izreci disciplinska mjera odigravanje do 3 utakmice na svom igralištu bez prisustva publike.

Navodi se i da, „u slučaju ponovljenog prekršaja iz stava 1 ili 2 ovog clana, klubu će se izreći disciplinska mjera - oduzimanje do 9 bodova, odnosno do 9 negativnih bodova, a kod počinjenog trećeg i svakog sljedećeg prekršaja vraćanje u niži rang takmičenja...”.

Navijači Budućnosti su u subotu, ne prvi put, pjesmama vrijeđali FSCG i Javni servis.

Disciplinska komisija je, međutim, na teret navijačima u ovom slučaju stavila samo paljenje stolica i odbijanje da napuste tribinu.

Eto zbog čeka Budućnost može da bude prilično spokojna kada je u pitanju eventualno oduzimanje bodova.

Podgorički klub zato može da očekuje novčanu kaznu, kao i drastičnu mjeru zabrane zabrane prisustva navijača, koja će se vjerovatno prenijeti i na naredno prvenstvo.

Ako Budućnost ne bude kažnjena bodovno, biće u posljednjem kolu najbliža tituli, jer joj je zbog boljeg međusobnog skora od Zete i Mladosti dovoljna pobjeda kod kuće protiv posljednjeplasiranog Jedinstva.

Nakon odluke Takmičarske komisije FSCG da Mladost pobijedi 3:0, čak tri tima ulaze u posljednje kolo sa istim brojem osvojenih bodova - po 54.

Bonus video: