Tumbaković saopštio spisak za Iran i Jermeniju

Nakon pet mećeva u kvalifikacionoj grupi E, Poljska je prva sa 13 bodoba, Crna Gora ima sedam, koliko i Danska. Po šest su osvojile Rumunija i Jermenija, a dva Kazahstan
8 komentar(a)
Ljubiša Tumbaković, Foto: Savo Prelević
Ljubiša Tumbaković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.05.2017. 10:44h

Selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore Ljubiša Tumbaković saopštio je spisak igrača za prijateljski meč sa Iranom, 4. juna, i duel sa Jermenijom, šest dana kasnije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Tumbaković je pozvao 29 igrača, među kojima je i jedan debitant - 18-godišnji Sead Hakšabanović iz švedskg Halmštada.

Pozvan je i Vukan Savićević, član Slovana iz Bratislave, nekadašnji mladi reprezentativac, a na spisku je ponovo i bek američkog Sakramenta, Emrah Klimenta.

Na spisku nema Marka Vešovića, koji će zbog kartona propustiti duel sa Jermenijom, a probleme predstavljaju i povrede Marka Baše i Nikole Vukčevića.

"Na spisku se nalaze igrači koji su bili dio reprezentacije i u prethodnom periodu, sa izuzetkom Hakšabanovića koji će prvi put biti sa nama. Gledali smo da, sa određenim izuzecima koji su neophodni, pozovemo igrače koji imaju značajnu minutažu u svojim klubovima i koji su u fizičkom i tehničkom tonusu na samom kraju sezone. Sve je podređeno rezultatu u duelu sa Jermenijom, pa smo na taj način i pristupili sastavljanju spiska za ove dvije utakmice", rekao je selektor Tumbaković.

Utakmicu sa Iranom biće kontrola za izuzento važan duel koji „sokole“ očekuje 10. juna protiv Jermenije. Trijumf nad selekcijom koja je nevjerovatnim preokretom 11. novembra prošle godine usporila našu selekciju u borbi za plasman na Mundijal, ostavila bi našu reprezentaciju u trci za 2. poziciju i baraž za SP.

"Utakmica sa Iranom zamišljena je kao kontrolna utakmica pred onu koja je nama najvažnija i koju ćemo odigrati nekoliko dana kasnije protiv Jermenije. Prihvatili smo da igramo tu utakmicu kod kuće, želimo da napravimo jedan test i na neki način skratimo održavanje tonusa igrača kroz svakodnevne treninge, tako što ćemo odigrati jedan prijateljski meč. Dosta je razloga koji su nas opredijelili da dogovorimo odigravanje ove utakmice i vjerujem da će ona dobro doći svima nama", rekao je selektor.

Prvi put u desetogodišnjoj istoriji, Crna Gora je igrati prijateljski meč uoči kvalifikacionog duela. Naša selekcija je već igrala sa Iranom prijateljski meč, maja 2014. godine u austrijskom gradiću Hartbergu, koji je završen 0:0.

Tumbaković ističe da je bilo neophodno organizovati nešto duži pripremni period pred ove dvije utakmice.

"Izuzetno je dug period između završetka liga i obaveza igrača u klubovima i odigravanja kvalifikacionih utakmica. Gotovo tri sedmice su u pitanju i to bi bila ogromna pauza u održavanju takmičarskog tonusa igrača. Znamo da je igračimo teško, ali smo se, pristupajući profesionalno, stručno i odgovorno kompletnoj problematici, odlučili se za duži prirpemni period nego što je to uobičajeno kako bi uradili sve što je u našoj moći da maksimalno spremni dočekamo duel sa Jermenijom", zaključio je selektor Tumbaković.

Crna Gora još nema pobjedu u junskom terminu kvalifikacija i to će narednog mjeseca pokušati da uradi prvi put.

Nakon pet mećeva u kvalifikacionoj grupi E, Poljska je prva sa 13 bodoba, Crna Gora ima sedam, koliko i Danska. Po šest su osvojile Rumunija i Jermenija, a dva Kazahstan.

Golmani

Mladen Božović (Zeta)

Vukašin Poleksić (Vašaš, Mađarska)

Danijel Petković (MTK Budimpešta, Mađarska)

Milan Mijatović (Dečić)

Odbrana

Stefan Savić (Atletiko Madrid, Španija)

Filip Stojković (Minhen 1860, Njemačka)

Adam Marušić (Ostende, Belgija)

Nemanja Mijušković(Taraz, Kazahstan)

Elsad Zverotić (Sion, Švajcarska)

Emrah Klimenta (Sakramento, SAD)

Žarko Tomašević (Ostende, Belgija)

Marko Simić (Rostov, Rusija)

Marko Baša (Lil, Francuska)

Dušan Lagator (Čukarički, Srbija)

Vezni red

Marko Janković (Partizan, Srbija)

Nikola Vukčević (Braga, Portugal)

Marko Bakić (Alkorkon, Španija)

Aleksandar Šćekić (Genčeribirgli, Turska)

Vukan Savićević (Slovan Bratislava, Slovačka)

Nebojša Kosović (Partizan, Srbija)

Mirko Ivanić (BATE Borisov, Bjelorusija)

Damir Kojašević (Vardar, Makedonija)

Vladimir Jovović (Spartak Subotica, Srbija)

Sead Hakšabanović (Halmštad, Švedska)

Napad

Stevan Jovetić (Sevilja, Španija)

Fatos Bećiraj (Dinamo Moskva, Rusija)

Stefan Mugoša (Karlsrue, Njemačka)

Luka Đorđević (Zenit, Rusija)

Mirko Vučinić (Al Džazira, UAE)

Bonus video: