Ko su šestorica igrača "dame" koji su osvojili svih šest Skudeta?

U pitanju su Đanluiđi Bufon, Andrea Barzalji, Đorđo Kjelini, Leonardo Bonući, Štefan Lihtštajner i Klaudio Markizio
52 pregleda 2 komentar(a)
Bufon, Foto: Reuters
Bufon, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2017. 15:13h

Juventus je juče pobjedom protiv Krotonea osvojio šesti uzastopni Skudeto i potvrdio dominaciju u italijanskom fudbalu.

"Stara dama" je, takođe, treću godinu zaredom ugrabila duplu krunu (titula i Kup Italije), a "Gazeta delo sport" je posvetila tekst igračima koji su od 2012. do danas osvojili svaki trofej u dresu torinskog velikana.

Njih je šestorica - u pitanju su Đanluiđi Bufon, Andrea Barzalji, Đorđo Kjelini, Leonardo Bonući, Štefan Lihtštajner i Klaudio Markizio.

Pet Italijana, i to velikana, i Švajcarac - to je model po kojem je Juve prepoznatljiv - da okosnicu ekipe čine domaći igrači...

O Bufonu je sve odavno napisano, riječ je o golmanu koji je u Torinu od 2001. godine kada je napravio rekordan transfer za čuvara mreže. Od tada je odigrao 621 utakmicu za Juve, a od trofeja je u karijeri osvojio sve sem Ligu šampiona.

Nastupio je u dva finala (poražen od Milana 2003, pa od Barselone 2015. godine), a za desetak dana će zaigrati i u trećem, protiv Real Madrida u Kardifu.

Barzalji je u Juveu od januara 2011, stigao je iz Volfsburga, s kojim je osvojio Bundesligu.

Pored šest titula prvaka Italije, Barzalji ima i po tri trofeja Kupu i Superkupu Italije.

Bonući je "dama" od 2010. godine kada je stigao iz Barija, a do tada je bio deklasirani navijač Intera, čiju je prošao omladinsku školu.

On je za "crno-plave" odigrao i jedan meč u Seriji A u sezoni 2005/06, ali ga se Inter nekoliko godina kasnije odrekao u sklopu transfera Tijaga Mote i Dijega Milita koji su stigli iz Đenove.

I Bonući je sa Juveom osvojio šest Skudeta, te po tri Kupa i Superkupa Italije.

A Kjelini? U pitanju je po mnogima lider Juvea, najveća snaga uz Bufona na golu.

Kjelini je u Juventusu od 2005. godine, za to vrijeme je osvojio 13 trofeja, ako se računa i titula u Seriji B...

Lihtštajner je član Juvea od ljeta 2011. godine, a pored fantastičnih partija pamtiće se i po tome što je postigao prvi gol na "Juventus areni". Bilo je to u septembru 2011. u Seriji A kada je pogodio protiv Parme (1:1).

Markizio je dijete Juvea, sem sezone 2007/08. koju je proveo na pozajmici u Empoliju, čitavu karijeru je član torinskog giganta.

Za Juve je debitovao u Seriji B 2006. godine, a onda godinama bio nezamjenljiv član prvog tima.

Juventus je od 2012. kada je osvojio prvi Skudeto promijenio samo dva trenera - po tri titule su stigle pod komandom Antonija Kontea i Masimilijana Alegrija.

Alegri ima šansu da uđe u istoriju kao prvi trener koji je Juveu donio "tripletu", ostalo je "samo" da u finalu Lige šampiona savlada Real Madrid.

Bonus video: