Dan za titulu - Budućnost može sve da završi, Sutjeska navija za Mladost

Budućnosti dovoljan i bod protiv Mladosti da u posljednjem kolu protiv Jedinstva pobjedom završi priču o tituli. Porazu lidera nada se Sutjeska, koja gostuje Iskri. Velike borbe za Evropu, rasplet na dnu. Sve utakmice pretposljednjeg kola danas u 17.30
2 komentar(a)
Mladost - Budućnost, Foto: Savo Prelević
Mladost - Budućnost, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.05.2017. 11:00h

Danas se možda neće dobiti 11. prvak Crne Gore u fudbalu, ali će nakon mečeva pretposljednjeg kola sa velikom izvjesnošću biti poznato ko osvaja šampionski pehar.

Dakle, danas je dan za titulu - Budućnost u podgoričkom derbiju dočekuje Mladost (17.30) i dovoljan joj je bod pa da u posljednjem kolu protiv Jedinstva pobjedom proslavi titulu.

Budućnost teoretski može da slavi i danas - ako pobijedili ili odigra neriješeno, a Sutjeska i Zeta ne dobiju svoje mečeve.

Nikšičani u Danilovgradu gostuju Iskri, koja je već obezbijedila opstanak bez baraža, dok Zeta na Cetinju gostuje Lovćenu, koji je jednom nogom već u Drugoj ligi.

Poraz bi, s druge strane, mogao da bude koban po fudbalere Budućnosti, koji su lideri cijelu sezonu, bili su i ubjedljivo prvi, a ostali su na čelu uprkos nevjerovatnih osam poraza u drugom dijelu prvenstva.

Mladost, sa druge strane, ne dolazi opuštena ili rasterećena, jer su joj bodovi potrebni - za Evropu. To podgoričkom derbiju daje posebnu draž.

Sezona staje u 90 minuta

Budućnost je prvi dio sezone odigrala fenomenalno, drugi očajno, pa je došla u situaciju da joj cijela godina staje u 90 minuta.

"Ne godina, nego dvije godine zajedničkog rada", kaže trener Budućnosti Miodrag Vukotić, koji je na čelu tima od ljeta 2015. godine.

Budućnost je prošle sezone pod njegovim vođstvom odigrala odličnu drugu polusezonu i umalo istopila veliku prednost Mladosti, koja je osvojila titulu.

Imala je Budućnost šansu i da osvoji Kup prošle sezone - poražena je od Rudara u finalu, nakon izvođenja penala.

Vukotić je ove sezone sa svojim fudbalerima dugo i lagodno hodao ka prvom trofeju u trenerskoj karijeri, a onda se sve zakomplikovalo - od mašinerije za pobjede, njegova ekipa pretvorila se u pravi gubitnički stroj, koji vrlo rijetko dobija utakmice.

"Niko nije mogao da predvidi ili da očekuje da bi ovo moglo da nam se dogodi, ali takav je fudbal - problemi i brojne povrede izbacili su nas iz ritma, došli smo u situaciju da nam sve zavisi od jedne utakmice", kazao je Vukotić.

Dva puta je ove sezone Budućnost pobijedila Mladost, oba puta jesenas - bila je to, međutim, drugačija Budućnost.

"Nadam se da će momci biti najbolji kada je najpotrebnije i da će riješiti pitanje prvaka", dodao je Vukotić.

Budućnost je oslabljena i u najvažnijem meču - nema suspendovanog kapitena Radunovića, nema ni povrijeđenog Raičevića, a od prije dva dana ni Raičkovića, koji je otišao u Maleziju.

Pomalo neobično da važan igrač napušta klub pred rasplet sezone, a Vukotić kaže da je preuzeo odgovornost na sebe.

"Transfer propao u slučaju da je bio odložen. Postupili smo korektno i širokog srca".

Borbe za Evropu, rješava se na dnu

Budućnost je protiv Mladosti pod velikim pritiskom, ali nije jedina - Mladost samo pobjeda pod Goricom ostavlja u trci za Evropu.

"Odgovaraju nam dva rezultata, pobjeda i remi, ali je sigurno da nećemo igrati na bod. Ne vjerujem ni da će Mladost doći da se brani, jer joj treba pobjeda. Vjerujujem da ćemo u tom nadigravanju pokazati da imamo kvalitet više", zaključio je Vukotić.

Mladost je u teškoj poziciji pred derbi - izgubila je drugo, potom i treće mjesto, i u slučaju trijumfa može da se nada plasmanu na evropsku scenu.

"Zakomplikovali smo situaciju, a najteže se vaditi protiv Budućnosti. Ipak, pokušaćemo", kaže Mirko Raičević, kapiten Mladosti, nekadašnji kapiten Budućnost.

Mladost je takođe oslabljena - povrijeđeni su defanzivci Jablan i Radulović, a nema suspendovanog Marka Burzanovića.

"Moramo da idemo na pobjedu, to je jedini rezultat koji nam odgovara. Vjerujem da će biti lijep ambijent", dodaje Raičević.

Porazu Mladosti nadaju se konkurenti za Evropu - Zeta gostuje na Cetinju, a Dečić Bokelju u Kotoru.

"Ako savladamo Lovćen, osiguraćemo plasman u Evropi i naš motiv je veći", kazao je mladi bek Zete Periša Pešukić.

Poput Lovćena, i Dečićev rival, Bokelj, jednom nogom je u Drugoj ligi.

"Sa dva trijumfa u posljednja dva kola, vjerujem da bismo ostvarili san i plasirali se u Evropu", kaže napadal Dečića Vule Vujačić.

Petrovac protiv Jedinstva u Bijelom Polju ima šansu da pobjedom i matematički spasi direktnog ispadanja, dok bi Rudar i Grbalj u međusobnom duelu mogli da odluče ko ide u baraž, a ko se spasava.

Sutjeska navija za Mladost, ali želi prije svega da ovjeri Evropu

Ako Sutjeska pobijedi Iskru, a Budućnost izgubi od Mladosti, dogodiće se epski preokret na vrhu - Nikšićani bi kolo prije kraja izbili na prvu poziciju, iako su početkom proljeća imali čak 21 bod manje od Budućnosti.

To je, međutim, samo jedna od kombinacija, a ne zavisi sve od Sutjeske.

"Moramo, prije svega, mi da dobijemo svoj meč, o ishodima na drugim terenima trenutno ne razmišljamo. Najbitnije je da uradimo sve što je do nas. Neće biti lako protiv Iskre, koja je u usponu forme u posljednjim kolima", kaže vezista Sutjeske Miloš Vučić.

Sutjeska je ove sezone četiri puta dobila Iskru - po dva puta u prvenstvu i u Kupu.

Nikšićani su protiv ovoga puta rasterećenih Danilovgrađana bez suspendovanog Šimure, te povrijeđenih najboljih strijelaca, Ivanovića i Božovića.

Bez obzira na ishod duela pod Goricom, Sutjeska bi pobjedom u Danilovgradu napravila ključan korak ka plasmanu u Evropu.

"To je naš glavni cilj - bilo bi lijepo da u finalu Kupa protiv Grblja bez opterećenja da li nam od toga zavisi Evrope ili ne", zaključuje Vučić.

Parovi 32. kola

BUDUĆNOST - MLADOST (17.30) Sudija: Milovan Milačić (Podgorica)

ISKRA - SUTJESKA (17.30) Sudija: Mileta Šćepanović (Podgorica)

LOVĆEN - ZETA (17.30) Sudija: Radoje Pajović (Podgorica)

BOKELJ - DEČIĆ (17.30) Sudija: Jovan Kaluđerović (Cetinje)

RUDAR - GRBALJ (17.30) Sudija: Miloš Bošković (Podgorica)

JEDINSTVO - PETROVAC (17.30) Sudija: Dragan Mijušković (Nikšić)

Bonus video: