Kup prijateljstva evropskih klubova na Zlatiboru

Premijerno izdanje Kupa prijateljstva evropskih klubova biće održano od 5. do 10. juna na Zlatiboru. Na turniru će učestvovati ukupno 16 ekipa, a vrlo je važno istaći da je pomjerena i starosna granica, pa će tako pravo igranja imati igrači do 18 godina
0 komentar(a)
Kup prijateljstva Zlatibor 2018, Foto: Sportskacentrala.com
Kup prijateljstva Zlatibor 2018, Foto: Sportskacentrala.com
Ažurirano: 29.05.2018. 09:00h

Pune četiri godine Turnir prijateljstva je predstavljao jedno od najkvalitetnijih fudbalskih takmičenja za igrače do 16 godina. Sa jasnom idejom da na jednom mjestu okupi najbolje klubove iz regiona i pruži im mogućnost da se nadmeću i razmjenjuju iskustva, turnir je iz godine u godinu postajao sve popularniji. A, nije bilo potrebno mnogo vremena da se za njega pročuje i van granica našeg podneblja.

Kada su razni evropski klubovi počeli su da se raspituju o turniru, bilo je jasno da je vrijeme za sljedeći korak.

Tako će ove godine prvi put biti organizovan turnir pod nazivom Kup prijateljstva evropskih klubova, na kojem će osim najboljih regionalnih klubova učestvovati još i specijalni gosti koji dolaze iz nekih od najjačih liga sa Starog kontinenta.

Premijerno izdanje Kupa prijateljstva evropskih klubova biće održano od 5. do 10. juna na Zlatiboru. Na turniru će učestvovati ukupno 16 ekipa, a vrlo je važno istaći da je pomjerena i starosna granica, pa će tako pravo igranja imati igrači do 18 godina.

Od timova iz regiona na Kupu prijateljstva evropskih klubova 2018 učestvovaće Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina (Srbija), Dinamo, Osijek (Hrvatska), Željezničar, Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Budućnost (Crna Gora), Vardar (Makedonija) i Olimpija (Slovenija), dok su specijalne pozivnice za ovaj turnir dobili Fenerbahče (Turska), Espanjol (Španija), Udineze, Torino, SPAL (Italija) i Videoton (Mađarska).

U prvoj fazi takmičenja timovi će biti podijeljeni u četiri grupe od po četiri tima.

A grupa: Crvena zvezda, Osijek, Sarajevo, SPAL.

B grupa: Partizan, Videoton, Željezničar, Fenerbahče.

C grupa: Dinamo (Zagreb), Budućnost (Podgorica), Torino, Vojvodina.

D grupa: Olimpija (Ljubljana), Udineze, Vardar, Espanjol.

Sistem takmičenja je takav da će se pobjednici grupa plasirati u polufinale. Pobjednik grupe A igraće u polufinalu protiv pobjednika Grupe C, dok će se u drugom polufinalu sastati pobjednici grupa B i D. Utakmice u grupnoj fazi takmičenja traju po 70 minuta (dva puta po 35), dok utakmice polufinala i finala traju po 80 minuta (dva puta po 40).

Ukoliko se utakmice polufinala ili finala završe neriješenim rezultatom, odmah će se pristupiti izvođenju jedanaesteraca.

Sve utakmice biće direktno prenošene na TV Sport klub, a posebnu draž premijernom izdanju Kupa prijateljstva evropskih klubova donijeće poznate ličnosti iz svijeta fudbala, koje su već najavile dolazak na Zlatibor - Dejan Savićević, Vladimir Petrović Pižon, Savo Milošević, Dragan Džajić, Nenad Bjeković, Ivan Gudelj, Momčilo Vukotić, Saša Ćurčić,..., samo su neka od imena koje će posjetiti turnir ove godine.

Bonus video: