Kajt heroj "De Kajpa", Fejnord šampion Holandije

Navijači velikana iz Roterdama su na ovaj trofej čekali od sezone 1998/99.
91 pregleda 0 komentar(a)
Fejnord šampionsko slavlje, Foto: Reuters
Fejnord šampionsko slavlje, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.05.2017. 14:56h

Fejnord je skinuo prokletstvo i nakon perioda dominacije Ajaksa i PSV-a, te sezona u kojima su znali da bljesnu timovi poput Tventea i AZ Alkmara, osvojio titulu prvaka Holandije.

"Ponos Juga" je u posljednjem kolu Eredivizije savladao Herakles na "De Kajpu" sa 3:1 i postao šampion prvi put još od sezone 1998/99.

Junak je bio veteran - Dirk Kajt, veteran koji se u Roterdam vratio sa samo jednim ciljem, da timu u kojem je ponikao donese toliko čekani trofej.

Bivši igrač Liverpula je upisao het-trik, a prvi pogodak na meču je postigao već u 38. sekundi meča pred skoro 60 hiljada navijača na popularnom "Tiganju".

Istovremeno, Kajt je postao drugi najstariji strijelac u holandskoj eliti - sa 36 godina i 296 dana. Ispred njega je samo najveći holandski fudbaler svih vremena Johan Krojf.

Fejnord je dominirao tokom sezone, ali je u prošlom kolu izgubio od Ekscelsiora na gostovanju sa 3:0 i dao nadu Ajaksu da može do titule.

Danas, međutim, dileme nije bilo, iako su "kopljanici" rutinski savladali Viljem na strani (3:1).

Fejnordu, čiji je trener bivši kapiten Đovani van Bronkhorst, ovo je 15. titula prvaka Holandije.

"Prošao sam mnogo toga u karijeri, osvojio Ligu šampiona kao igrač, ali nikada nisam bio ovako ponosan. Nemam dilemu - ovo je najsrećniji momenat od kada sam u fudbalu", rekao je u suzama Van Bronkhorst.

Morao je da pohvali i Kajta.

"On je naš velikan. Nije mu bilo lako prethodnih mjeseci zato što je bio uglavnom na klupi, ali je pokazao šta znači Fejnordu", dodao je bivši fudbaler Barselone i Arsenala.

Bonus video: