Mogao je da bude i derbi za titulu

Da Zeta nije administrativnim putem izgubila šest bodova, danas bi na Trešnjici protiv Budućnosti igrala apsolutni derbi za titulu. Sutjeska ima šansu da otpiše Bokelj, Mladost protiv Jedinstva. Za opstanak na tri stadiona. Sve utakmice u 17.30
1 komentar(a)
Zeta - Budućnost, Foto: Savo Prelević
Zeta - Budućnost, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.05.2017. 09:50h

Dva puta je trajno suspendovani gazda Zete Radojica Božović pokucao na vrata sudijske svlačionice, dva puta je prvi crnogorski šampion zbog toga ostao bez tri boda.

Danas na Trešnjici, u derbiju 31. kola Telekom 1. CFL gostuje prvoplasirana Budućnost, koja ima šest bodova više od četvtoplasirane Zete - upravo onih šest koje su Golubovčani izgubili administrativnim putem.

Dakle, da Zeta nije službenim putem gubila bodove, danas bi se na stadionu Zete igralo kao nekada - za titulu šampiona.

Uzbuđenja, međutim, ne bi trebalo da nedostoje ni sa Zetinih „minus šest“, jer će barem jedan tim igrati za titulu – Budućnost, dok se domaćin, uprkos svemu, bori za izalazak na evropsku scenu, a današnja utakmica mogla bi da bude presudna.

Vukotić: Nadam se da smo probili barijeru

Računica je jasna, Budućnost će gotovo sigurno osvojiti titulu ako danas pobijedi Zetu na Trešnjici. Možda ne teoretski, jer je Podgoričanima potreban i jedan poraz Sutjeske, ali bi u slučaju slavlja u Golubovcima ekipa Miodraga Vukotića došla na samo tri boda od šampionskog slavlja – a čekaju je dva meča na svom terenu, protiv Mladosti i otpisanog Jedinstva.

Trener Budućnosti, međutim, ne želi da se bavi matematikom.

"Skoncentisani smo samo na ovaj meč, u Golubovcima nas čeka mnogo važna i mnogo teška utakmica. Želimo da osvojimo tri boda, a onda ćemo gledati za dalje", kazao je Vukotić.

Je li Budućnost probila psihološku barijeru nakon pobjed nad Dečićem u srijedu, odgovor bi mogao da ponudi današnji duel.

"Ta pobjeda nam je vratila vjeru, igrači su ponovo spoznali svoje kvalitete, mislim da je to ono što nam je nedostajalo. Zeta je mlada, poletna, odlično vođena, imali su hrabrosti da gurnu mlade igrače u tim, što im vraća na pravi način. Mnogo ih respektujemo, ali vjerujemo da je kvalitet na našoj strani i da ćemo se zabilježiti mnogo važnu pobjedu – kazao je Vukotić, koji ne račune na suspendovanog Raspopovića i duže povrijeđene Raičevića i Mitrović, ali se u tim vraća kapiten Risto Radunović".

Zeta je u velikoj formi – četiri uzastopne pobjede upisala je četa Duška Vlaisavljevića, tri protiv konkureneta za Evropu (Sutjeske, Dečića, Mladosti).

Šest golova u drugom dijelu sezone postigao Zetin supertalenat, omladinski reprezentativac Nikola Krstović, koji će i danas biti velika prijetnja lideru.

"Biće težak meč, ali na dobrom smo putu da izađemo na evropsku scenu i ne želimo da se zaustavimo", kaže Krstović, koji je već „pomogao“ Budućnosti, otpisavši prije tri dana Mladost iz trke za titulu.

Danas će pokušati da joj – odmogne.

"Drago mi je da sam postigao taj gol, pobjeda protiv Mladosti mogla bi da bude ključna, učvrstila nam je i samopouzdanje, ali nemamo vremena za slavlje. Nastavljamo dalje", dodao je Krstović.

Lakše za Sutjesku, najlakše za Mladost

Sutjeska je ostala jedini konkurent Budućnosti za titulu, a danas ima lakšu utakmicu od lidera – Nikšićani dočejuju Bokelj, koji ću u slučaju poraza, te eventualnog slavlja Petrovca, i matematički ispasti u Drugu ligu.

Ekipi Nikole Rakojevića za titulu su potrebne su sve tri pobjede do kraja, te dva kiksa Budućnosti.

"Naš prioritetni cilj je plasman u Evropu, samo o tome razmišljamo. Želimo da pobijedimo Bokelj i približimo se tom cilju. Poštujemo Kotorane, bore se za opstanak i bitan im je svaki bod, ali vjerujem da ćemo se radovati pobjedi", kaže vezista Sutjeske Stefan Lončar.

Bokelj je u prošlom kolu protiv Grblja propustio veliku priliku da zoni baraža priđe na dva boda. Šanse su sve manje, ali nada umire posljednja...

- Pet utakmica ne znamo za poraz, nadam se da ćemo u Nikšiću nastaviti taj niz. Šteta što nismo iskoristili neke prilike, ali još se ne predajemo, borićemo se do kraja – ističe bek Bokelja Miloš Radunović.

Mladost ne samo da nije uspjela da iskoristi brojne kikseve Budućnosti i uključi se u borbu za 1. mjesto, već je sa samo dva boda u posljednja četiri meča zapostavila i svoj prioritetni cilj – plasman u Evropu.

Akteulni prvak je tek četvti na tabeli, ali protiv Jedinstva ima dobru priliku da se konačno osvježi bodovima.

"Šta drugo da kažem osim da je opšta mobilizacija za Evropu. Ne bavimo se kalkulacijama, šta nam je i koliko potrebno do kraja, želimo samo da pobijedimo Jedinstvo", kaže kapiten Mladosti Mirko Raičević.

U Tuzima za Evropu i ostanak

Od Evrope nije odustao ni Dečić, koji je sa samo jednim bodom u posljednja tri kola pao na 5. poziciju.

U Tuzima je danas utakmica biti ili ne biti – domaćinu za povratak u trku za Evropu, a Lovćenu za opstanak.

"Šteta što pobjede nad Petrovcem i Grbljem nismo uspjeli da potvrdimo pobjedom protiv Sutjeske, ali još nismo izgubili šanse za opstanak, iako ne zavisi sve od nas", kaže cetinjski Senegalac, Dominik Korea.

Slično je i pod Malim brdom – Petrovac bi po prvi put ove sezone mogao da dođe u zonu direktnog ispadanja ako ne pobjedi Rudar. Petrovčani, međutim, imaju šansu da pobjedom naprave veliki korak ka baražu, od kojeg će pokušati da pobjegne Rudar.

U Radanovićima se sastaju Grbalj i Iskra – dvije ekipe koje su poravnate u „zlatnoj sredini“, sa po 42 boda, ali još nisu sigurne da do opstanka neće morati kroz baraž.

Parovi

MLADOST – JEDINSTVO (17.30 h)

Sudija: Vojin Vojinović (Podgorica)

ZETA – BUDUĆNOST (17.30)

Sudija: Miloš Novović (Podgorica)

DEČIĆ – LOVĆEN (17.30)

Sudija: Predrag Radovanović (Podgorica)

SUTJESKA – BOKELJ (17.30)

Sudija: Vladan Kojović (Podgorica)

GRBALJ – ISKRA (17.30)

Sudija: Nikola Vođević (Podgorica)

PETROVAC – RUDAR (17.30)

Sudija: Mileta Šćepanović (Podgorica)

Bonus video: