Sprema li se najuzbudljiviji finiš do sada?

Budućnost pod imperativom pobjede protiv Dečića pred praznim tribinama pod Goricom, Sutjeska protiv Lovćena na Cetinju, Mladost sa Zetom
65 pregleda 2 komentar(a)
Budućnost - Dečić, Foto: Savo Prelević
Budućnost - Dečić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.05.2017. 09:30h

Ulazi li Telekom 1. CFL u najneizvjesniji finiš ikada? Borba za opstanak i izlazak u Evropu odavno se rasplamsala, a sasvim suprotno očekivanjima na polusezoni - imamo otvorenu borbu i za tutulu. Četiri kola prije kraja za šampionski tron konkurišu tri tima: Budućnost, Sutjeska i Mladost.

Danas se igraju sve utakmice 30. kola, ne zna se koja je važnija od koje - Budućnost u još jednom derbiju pred praznim tribinama stadiona pod Goricom dočekuje Dečić, Mladost i Zeta igraju direktan duel za Evropu, a Lovćen i Sutjeska sa jedne strane za opstanak, a sa druge za najviši mogući plasman.

Mnogo je važan i duel Iskre i Petrovca, Bokelj će u komšijskom obračunu protiv Grblja potražiti još jednu slamku spasa, dok je Rudar u gostima protiv Jedinstva jedini izraziti favorit.

Digitron u ruke umjesto lagodnog finiša

Umjesto da odavno razmišljaju o Evropi, da se pripremaju za kvalifikacije za Ligu šampiona, fudbaleri i stručni štab Budućnosti sa digitronom u rukama računaju kako da u foto-finišu sačuvaju prednost na vrhu tabele i osvoje titulu.

Zimskih 11 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog istopili su se kao proljećni snijeg - nakon nestvarne serije loših rezultata, samo jedne pobjede u posljednjih 10 kola, uz čak sedam poraza, momci Miodraga Vukotića ulaze u sam finiš sezone sa tri boda više od Mladosti i Sutjeske.

"Sigurno da mi nije lako da pričam sa ove pozicije, niko od nas nije mogao ni da pretpostavi da ćemo nakon dominantne jeseni doći u poziciju da gledamo učinak konkurenata, Mladosti i Sutjeske", priznao je Vukotić na konferenciji za medije.

Četiri kola prije kraja Budućnost grčevito čuva nikad manju prednost na vrhu i gleda svaki bod.

"Najvažnije je da i dalje zavisimo samo od sebe. Ovi momci su jesenas pokazali da znaju da igraju fudbal i bez obzira na krizu, nisam izgubio povjerenje u njih. Ja ću dati sve od sebe da ih u finišu sezone vratim na pobjednički put", dodaje Vukotić.

Budućnost, prije svega, mora da počne da pobjeđuje. Nova prilika je danas protiv Dečića, koji je 11. marta prvi put u samostalnoj Crnoj Gori pobijedio Budućnost, i to na stadionu pod Goricom.

"Najvažnija utakmica za nas, interesuje nas samo pobjeda. Neće biti lako, Dečić je odlična ekipa, sa odličnim sistemom, dobro vođena sa klupe. Osim povrede važnih fudbalera, što nam cijelu polusezonu predstavlja ogroman problem, prepreka su nam i prazne tribine, ali se nadam da ćemo sve prevazići", istakao je trener Budućnosti.

Tuzani su u martu pod Goricom napravili čudo, ali nakon očajnih rezultata Budućnosti koji su uslijedili, nijedan rezultat danas neće se smatrati čudom.

"To je bio jedan od onih trijumfa kojima smo sami sebi dokazali da možemo da igramo sa svima. Nismo favoriti protiv Budućnosti, ali dolazimo po dobar rezultat kako bismo ostali u trci za Evropu", kaže Edvin Kuč, ofanzivac Dečića.

Teško za Mladost i Sutjesku

"Bezbroj" šansi propustila je Mladost da se potpuno uključi u borbu za titulu, da čak i preuzme prvo mjesto, a danas je čeka novi derbi - na Stari aerodrom dolazi Zeta, sa tri vezana trijumfa.

"Očekujem tvrdu i neizvjesnu utakmicu, jedan detalj može da presudi", kaže napadač Mladosti Boris Kopitović.

Trener Mladosti Dejan Vukićević može da bude prednost za domaćina, jer odlično poznaje ekipu Zete, koju je vodio u prvom dijelu sezone.

"Odlično nas poznaje, ali ako budemo na nivou kao u nekim prethodnim mečevima, vjerujem da će sve zavisiti od nas", smatra najbolji strijelac Zete Pjeter Ljljuđuraj.

Golubovčani su se razgoropadili nakon što su im drugi put ove sezone administrativnim putem oduzeta tri boda, pa su vezali tri pobjede, od kojih dvije protiv konkurenata za Evropu (protiv Sutjeske i Dečića).

"Ako i pored svega želimo u Evropu, nemamo izbora, na svakoj utakmici moramo da idemo na pobjedu", kaže trener Zete Duško Vlaisavljević.

Jednako težak zadatak ima Sutjeska na Cetinju. Jer, Lovćen je ekipa koja je osvojila najviše bodova u drugoj polusezoni, a ovo je domaćinu još jedna u nizu ključnih utakmica.

"Ovo je prelomna utakmica za nas, gotovo cijela polusezona staje u 90 minuta. Svjesni smo toga i nadam se da ćemo biti na nivou, protiv odličnog protivnika", ističe vezista Sutjeske Miloš Vučić.

Trener Sutjeske Nikola Rakojević na Cetinju ne računa na tri važna igrača - povrijeđeni Kovačević i Ivanović i dalje su van stroja, a nema ni suspendovanog Bakrača.

Ni Lovćen nije kompletan - nema najboljeg strijelca Marka Đurovića.

"Pobjedama nad Petrovcem i Grbljem oživjeli smo nadu da možemo do opstanka. Čeka nas težak meč protiv rivala koji je u naletu, ali vjerujem da uz podršku navijača možemo do još jedne velike pobjede", ističe vezista Lovćena Dejan Bogdanović.

Parovi 30. kola

JEDINSTVO - RUDAR

Sudija: Savo Vujović (Cetinje)

ISKRA - PETROVAC

Sudija: Jovan Kaluđerović (Cetinje)

BOKELJ - GRBALJ

Sudija: Radoje Pajović (Podgorica)

LOVĆEN - SUTJESKA

Sudija: Miloš Novović (Podgorica)

BUDUĆNOST - DEČIĆ

Sudija: Aleksandar Marković (Podgorica)

MLADOST - ZETA

Sudija: Mileta Šćepanović (Podgorica).

Svi mečevi počinju u 17 časova.

Bonus video: