Gatuzo naštelovao odbranu, a njegova Piza ispala iz lige

Gatuzova Piza primila samo 33 gola na 40 utakmica - najmanje u Seriji B, ali je i pored toga ispala u niži rang. Mediji optuživali nekadašnjeg vezistu Milana da mu ekipa igra "antifudbal"
51 pregleda 0 komentar(a)
Đenaro Gatuzo, Foto: Beta/AP
Đenaro Gatuzo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.05.2017. 09:27h

Piza Đenara Gatuza ispala je iz italijanske Serije B, iako je primila najmanje golova u cijeloj ligi!

Teško da se nešto slično ikada dogodilo.

Gatuzo, legendarni vezista Milana, bio je poznat kao neustrašivi defanzivac, malo ko je tako dobro kvario protivničku igru kao on,

Baš tako - dekadentno i destruktivno, igrala je njegova Piza, primivši svega 33 gola na 40 odigranih utakmica u Seriji B. Vodeći SPAL, koji se plasirao u Seriju A, primio je tri gola više (36).

Piza je, uprkos tome - ispala u Treću ligu, takozvanu Legu Pro!

Problem je, naravno, bio napad, fudbaleri Pize pogađali su protivničku mrežu otprilike po jednom na svaka dva meča - dali su samo 23 gola na 40 utakmica, ubjedljivo najmanje u ligi.

Iako je Gatuzo igrao u (na papiru) ofanzivnoj formaciji 4-3-3, u timu nije imao igrača koji je dao više od četiri gola, a italijanski mediji su mu zamjerali da igra "antifudbal.

Piza je krenula dobro, na prvih sedam utakmica osvojila je 12 bodova, a onda je krenuo sunovrat.

"Ja sam glavni krivac. Napravio sam nekoliko grešaka i snosim punu odgovornost. Neki kažu da su fudbaleri bili protiv mene. Ja ne vjerujem u te gluposti - nikada nisam vidio da neko igra protiv trenera ili kluba", rekao je Gatuzo.

Nekadašnji italijanski reprezentativac je, osim Pize, vodio Sion, Palermo i Kreto. Prva dva kluba je napustio zbog loših rezultata, treći zbog loše finansijske situacije.

Bonus video: