Kolo derbija: Da li se danas kroji vrh?

Nakon duela Sutjeska - Budućnost (19 h) i Dečić - Mladost (17), stvari na vrhu mogle bi da budu jasnije, ali i da se dodatno zamrse
84 pregleda 0 komentar(a)
Budućnost - Sutjeska, Foto: Savo Prelević
Budućnost - Sutjeska, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.05.2017. 09:29h

Prvi protiv četvrtog, drugi protiv trećeg - danas se igraju utakmice koje će možda i presudno iskorojiti vrh tabele Telekom 1. CFL.

Sutjeska u najvećem crnogorskom derbiju protiv Budućnosti, pod reflektorima kraj Bistrice (19 časova) ima priliku da se pobjedom uključi u borbu za titulu i „zakuva” finiš prvenstva do krajnjih granica.

Šansu, s druge strane, i to ko zna koju po redu ove sezone, ima i Budućnost - da napokon prekine užasnu seriju i iskorači ka tituli.

Ishod najvećeg crnogorskog derbija teško može da se izuzme iz konteksta ishoda utakmice u Tuzima, drugog derbija 29. kola - Dečić može pobjedom da preuzme drugu poziciju, a Mladost da trijumfom dođe Budućnosti na samo bod uoči utakmice u Nikšiću.

Kombinacija je „hiljadu”, mogućnosti su razne, pitanje je da li će se odmrsiti, ili dodatno zamrsiti...

Budućnost ne gubi u Nikšiću, ali...

Skoro pet godina Budućnost nije izgubila u Nikšiću - posljednji poraz doživjela je još u avgustu 2012. (od tada je zabilježila četiri pobjeda i tri remija).

Nikada, međutim, Budućnost nije putovala u Nikšić u slabijoj formi - samo dvije pobjede u 11 proljećnih kola ima ekipa Miodraga Vukotića.

Sutjeska će pokušati to da iskoristi, ali i svoj dobar momenat - od dolaska Nikole Rakojevića na kormilo Nikšićani su na deset utakmica osvojila čak 14 bodova više od Budućnosti - 19 naspram pet!

"Pobjeda protiv Mladosti u Podgorici nam je vratila samopouzdanje, a protiv Budućnost igramo možda i najvažniju utakmicu u prvenstvu. Naš protivnik je u lošoj seriji, ali to ne smije da nas zavara. Budućnost je cijele sezone prva i zaslužuje respekt. Želimo pobjedu, igramo pred svojim navijačima, daćemo sve od sebe. Pet utakmica ostalo nam je do kraja prvenstva, plus finale Kupa, želimo da izvučemo maksimum", kaže golman Sutjeske Vlado Giljen.

Taman kada se pomisli da gore ne može, Budućnost opet sve demantuje - tako je bilo i prošle nedjelje, kada je Budućnost od Grblja doživjela čak šesti poraz na posljednjih devet mečeva.

Do kada će trajati očajna serija Budućnosti? Vjerovatno ne vječno, ali ni konkurenti, takođe, neće vječno propuštati prilike.

"Možda smo pogriješili što smo na svakom meču, iako oslabljeni, po svaku cijenu išli na pobjedu. Sa kadrom koji smo imali, bolje je da smo na nekim utakmicama išli na bod", priznao je Vukotić.

Budućnost - ponovo oslabljena, bez povrijeđenih Radunovića, Raičevića i Mitrovića, te suspendovanog Nikača, u Nikšiću će igrati - na rezultat.

"Ne zanima nas matematika, bitan nam je svaki bod. I dalje zavisimo od sebe. Vjerujemo u titulu. I remi bi bio dobar u Nikšiću, dok bi nam pobjeda donijela puno", istakao je Vukotić.

Usijanje u Tuzima

Četiri kola prije kraja prvenstva Dečić može da preuzme 2. mjesto na tabeli - to će se desiti ako danas u Tuzima padne Mladost.

"Sa istom željom i istim motivom spremamo se za svakog protivnika", kaže Milan Mijatović, golman Dečića.

"Mi želimo u Evropu, što bi bila velika nagrada za sve nas u klubu".

Mladost je prošle subote porazom od Sutjeske propustila veliku šansu, ali Budućnost uvijek daje nove prilike.

"Težak meč, protiv odličnog Dečića, ali napadamo tri boda - imamo priliku da riješimo pitanje izlaska u Evropu", kaže Miloš Lakić, defanzivac Mladosti.

I sa šest bodova manje koje su izgubili administrativnim putem, fudbaleri Zete još vjeruju u Evropu, a danas imaju najlakši posao - dočekuju otpisano Jedinstvo.

Borbe za baraž i opstanak

Rudar i Iskra igraju direktan duel za izbjegavanje baraža za opstanak, a Pljevljaci imaju jasnu računicu - pobjedom stiču realne šanse da na kraju prvenstva izbjegnu baraž, dok sve ostalo znači nastavak briga oko očuvanja prvoligaškog statusa.

Optimizma, sudeći bar po riječima kapitena Miloša Radanovića, ipak ne fali, iako pod Golubinju stiže rival koga popularni „rudari“ u elitnom rangu još nisu savladali.

"Svaka tradicija jednom se mora prekinuti, nadam se da ćemo mi to uraditi danas. Znamo da nas čeka izuzetno težak posao jer su Danilovgrađani ovog proljeća, sjajnim rezultatima pokazali koliko vrijede. Uvjeren sam, međutim, da imamo kvalitetniji sastav od njih i da ćemo uz podršku navijača stići do priželjkivanog ishoda", kaže iskusni golman.

Lovćen gostuje Grblju - još jedna u nizu utakmica iz kategorije "biti ili ne biti" za Cetinjane, koji očajnički žele da se dočepaju baraža za opstanak.

Teren u Donjoj Sutvari prethodnih sezona bio je uklet za „crvene“, koji u 14 posjeta nisu pobijedili, a u šest remija i osam poraza su postigli samo jedan gol.

„Mislim da je pravo vrijeme za prvi trijumf na terenu Grblja", prognozira 28-godišnji napadač Lovćena Marko Đurović.

"Naš rival je u odličnoj seriji, ali smo silno motivisani i puni samopouzdanja. Vjerujem u naš tim i nadam se da ćemo poslije ovog meča biti bliži opstanku".

PAROVI

ZETA - JEDINSTVO (17h)

Sudija: Vojin Vojinović (Podgorica)

DEČIĆ - MLADOST (17)

Sudija: Miloš Novović (Podgorica)

GRBALJ - LOVĆEN (17)

Sudija: Milovan Milačić (Podgorica)

PETROVAC - BOKELJ (17)

Sudija: Nikola Vođević (Podgorica)

RUDAR - ISKRA (17)

Sudija: Mileta Šćepanović (Podgorica)

SUTJESKA - BUDUĆNOST (19)

Sudija: Pavle Radovanović (Podgorica)

Bonus video: