Juve iz Kneževine vidi finale u Kardifu

"Stara dama" slavila u prethodna dva duela protiv francuskog predstavnika - u polufinalu sezone 1997/1998, kao i u četvrtfinalu prije dvije godine
91 pregleda 0 komentar(a)
Masimilijano Alegri Juventus, Foto: Reuters
Masimilijano Alegri Juventus, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.05.2017. 09:14h

Juventus je dobio baš ono što je htio u polufinalu, od potencijalna tri protivnika priželjkivao je upravo Monako, pa je evropska fudbalska javnost složna u ocjeni - ako ponovi izdanje iz četvrtfinalnog dvomeča protiv Barselone „stara dama” teško da može da naiđe na probleme na putu do finala.

Francuski tim je ove sezone pokazao da mu pripada budućnost, a pitanje je ima li snage da izađe na kraj sa protivnikom kakvog do sada nije imao u Ligi šampiona - moćnog na oba dijela terena.

"Mnogi misle da smo poslije žrijeba rekli „lako ćemo”. Ipak, Monako ima odličan tim, pratim ga cijele sezone i primijetio sam da igra nevjerovatno. Ni u jednom periodu sezone nije usporio, ide mu odlično i u Ligi 1 i u Evropi", poručio je defanzivac Juvea Đorđo Kjelini.

Dva puta su se u istoriji elitnog evropskog takmičenja sastali Juve i Monako, i oba puta je bio uspješniji italijanski predstavnik.

U sezoni 1997/98. "dama" je bila bolja u polufinalu prije nego joj je Predrag Mijatović u finalu u Amsterdamu ukrao slavu i donio Realu toliko čekanu evropsku titulu.

Drugi put su se isti rivali sastali prije dvije sezone. Tada je u dvomeču četvrtfinala viđen samo jedan pogodak - postigao ga je Arturo Vidal u prvoj utakmici u Torinu, i to iz penala. Juve je kasnije stigao do finala gdje je bolja bila Barselona.

"Liga šampiona je naš glavni cilj još od početka sezone. Znamo mjesto i vrijeme finala, ali prije nego što krenemo da razmišljamo o tome moramo da se koncentrišemo na duele sa Monakom, za koje znamo da neće biti laki. Sa takvom ekipom nema šale", istakao je Kjelini.

Jedan od lidera Juvea zna od koga prijeti najveća opasnost.

"Lemar, Mendi, Mbape, Bakajoko... Pratio sam ih i imaju sezonu iz snova. Naravno, Falkao je među njima, konačno igra na nivou na kakvom svi znamo da može da igra".

Glik: Protiv Barse se sve vidjelo

Kamil Glik je veliki rival Juventusa još iz perioda kada je nosio dres Torina. Motiv poljskog štopera je sigurno ogroman, ali...

"Barselona u dvije utakmice nije dala gol Juventusu i to valjda najbolje govori koliko nas težak posao čeka. Ipak, mi smo ove sezone u Ligi šampiona uradili mnogo dobrih stvari i pokazali da zaslužujemo poštovanje svih u Evropi. Imamo svoje adute, pokušaćemo da ih isturimo u prvi plan, a da sakrijemo mane", jasan je Glik.

Glik podvlači Kilijana Mbapea kao igrača koji može da napravi razliku. Mladi as je postigao 18 golova na posljednjih 18 utakmica u svim takmičenjima, a sada je na ispitu protiv vjerovatno najorganizovanijeg tima na Starom kontinentu.

"Mbape je ove sezone više puta potvrdio da je riječ u ekstratalentovanom igraču. Ne očekujemo da sam pobijedi Juve, ali vjerujemo u njegove kvalitete", dodao je Glik.

Trezege: Juveova snaga više je u odbrani

Dva kluba povezuju mnogi nekadašnji asovi (Tijeri Anri, Vladimir Jugović, Kristijan Vijeri, Lilijan Tiram, Didije Dešan, Patris Evra...), a prognozu je dao i David Trezege koji je sa Juveom i Monakom osvojio ukupno osam trofeja.

"Juventusov kvalitet više u odnosu na Monako je snaga u odbrani, to je uvijek bio zaštitni znak „dame”. Pogledajte Đanluiđija Bufona! Kao da je ponovo rođen. Definitivno je uz Fabijena Barteza najbolji golman s kojim sam igrao", rekao je Trezege koji ne daje velike šanse "kneževima":

"Svi vide da je Monako sjajan tim, ali Juve nije lako iznenaditi. Napadački fudbal je karakteristika ekipe Leonarda Žardima i vidjećemo koliko može. Monako ima Mbapea koji je fenomenalan i mislim da su poređenja sa Anrijem potpuno na mjestu", istakao je bivši francuski reprezentativac.

Bonus video: