Real - Atletiko: Na putu do sreće opet stoje komšije

Četvrti put u posljednje četiri godine gradski rivali se sastaju u Ligi šampiona. Real slavio tri prethodna puta... Sjutra Monako - Juve
0 komentar(a)
Stefan Savić i Karim Benzema, Foto: Reuters
Stefan Savić i Karim Benzema, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.05.2017. 10:19h

Od 28. maja prošle godine Atletiko sanja osvetu protiv Reala i dočekao je priliku vjerovatno prije nego što je iko u crveno-bijelom dijelu Madrida očekivao. Gradski rivali će se sastati ponovo u Ligi šampiona, četvrti put u isto toliko posljednjih sezona, ali prvi u ovoj fazi - polufinalu.

Prethodna tri puta Real je bio uspješniji, od toga dva u finalima Lige šampiona, pa se mnogi pitaju da li je vrijeme da „kolćonerosi” zagospodare gradom.

Prošlogodišnji poraz u finalu u Milanu, čiji je akter bio i naš Stefan Savić, toliko je potresao Atletiko da se nakon njega čekalo da li će Dijego Simeone ostati trener, a kada je odgovorio potvrdno postalo je jasno da manji klub iz grada jedva čeka da dobije šansu za revanš.

I dobio je, prvi meč se igra večeras na „Bernabeuu”, a revanš je naredne srijede na "Kalderonu".

Zidan: Nismo favoriti

Zinedin Zidan je prošle godine vodio Real do titule prvaka Evrope, a sada ima šansu da postane prvi trener u istoriji koji je trofej i odbranio.

"Merengesi" su uz veliku pomoć sudija eliminisali Bajern u četvrtfinalu, a prije toga i Napoli.

"Nismo favoriti, u polufinalu Lige šampiona nijedna ekipa nije u prednosti. Uvijek su šanse 50-50, a Real i Atletiko se poznaju suviše dobro. Ovo rivalstvo je veliko, nije se promijenilo od kada sam bio igrač i dobro znam šta donose mečevi sa Atletikom", rekao je Zidan.

Dva tima su se posljednji put prije finala sastali u sezoni 2014/15. kada je Real branio titulu. Gigant sa "Bernabeua" je u prvom meču četvrtfinala u gostima igrao bez golova, a onda je u revanšu slavio pogotkom Havijera Ernandesa. Nakon toga ga je u polufinalu sačekao i eliminisao Juventus.

"Plasman u polufinale je veliki rezultat, ali ne i najveći kada je u pitanju Real. Kada ste među četiri najbolje ekipe u Evropi to znači da ste uradili mnogo, ali suštinski nismo napravili ništa ako tako nešto ne ponovimo u ovom dvomeču", poručio je Francuz.

Od kada je početkom 2016. preuzeo Real, Zidan je bio akter četiri gradska derbija. Izgubio je samo prvi, i to u Primeri (krajem februara), a u naredna tri ima dvije pobjede i remi.

"Svaki naš derbi je priča za sebe. Ovaj okršaj će biti specifičan, jer je u pitanju nokaut faza", dodao je Zizu.

Simeone: Očekujem ofanzivan Real

Atletiko je ove sezone primio samo pet golova u Ligi šampiona. Simeoneova odbrana je poklekla protiv Rostova (2:1), Bajerna (0:1), Bajera (4:2) i Lestera (1:1).

Atletiko može da se pohvali i da je napokon imao sreće u žrijebu kada je evropska elita u pitanju, ali od madridskog rivala ipak nije mogao da pobjegne. Kakav je "fajter" Simeone, možda je baš i želio Real za rivala u polufinalu.

"Očekujem ofanzivan Real, ko god da bude igrao u veznom redu - Hames Rodriges, Asensio, Isko... Prvi meč neće biti presudan, odluka pada u revanšu na „Kalderonu”, u to sam siguran", rekao je Simeone.

Argentinac je pričao i o Zidanu i njegovom radu u Realu.

"Preuzeo je ekipu u teškom trenutku i po meni odradio fenomenalan posao. Real ima karakter, balans u igri i voli da se takmiči. Nemam dilemu da je do sada uradio mnogo toga za Real", dodao je Simeone.

Dijego Godin je često znao da bude čovjek odluke u Ligi šampiona.

"Spremni smo, i mentalno i fizički da se suprotstavimo prvaku Evrope. Želimo da još jednom zaigramo u finalu", istakao je Urugvajac.

Bonus video: