L`Ekip: Gvardiola najbolji trener na svijetu

U izboru francuskog sportskog lista L`Ekip, Pep Gvardiola proglašen za najboljeg svjetskog trenera. Drugi je Antonio Konte, dok je Žose Murinjo na petom mjestu.
0 komentar(a)
Pep Gvardiola, Foto: Reuters
Pep Gvardiola, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.04.2017. 15:58h

Iako će prvi put u svojoj karijeri sezonu završiti bez ijednog trofeja, shvatajući sav stres potreban za osvajanje pehara na Ostrvu, menadžer Mančester sitija Pep Gvardiola uživa veliko medijsko poštovanje.

Priznanje za španskog stručnjaka stiglo je iz Francuske - novinari uglednog L`Ekipa proglasili su ga za najboljeg aktivnog trenera na svijetu.

Obrazloženje je da je Gvardiola od 2008, kada je preuzeo Barsu, podigao 21 trofej, napravio od "blau grane" jedan od najboljih timova u istoriji, a od Bajerna "uzbudljivu, nepredvidivu i spektakularnu" ekipu.

Na drugo mjesto, francuski sportski list je postavio menadžera Čelsija Antonija Kontea, za koga je navedeno da je "majstor za gušenje rivala".

Slijede Dijego Simeone (Atletiko Madrid) i Karlo Anćeloti (Bajern), koji su se našli ispred Žosea Murinja (Mančester junajted), "izvrsnog motivatora".

U najboljih deset svrstani su i Masimilijano Alegri (Juventus), Joakim Lev (Njemačka), Zinedin Zidan (Real), Leonardo Žardim (Monako) i Jirgen Klop (Liverpul).

Na listi je ukupno 50 imena, a očekivano nema nikoga sa prostora bivše Jugoslavije.

Bonus video: