PREDSJEDNIK UEFE ŽELI SARADNJU SA NAVIJAČIMA

Čeferin: Trudićemo se da pristup bude dostupan svima i bez nasilja na tribinama

0 komentar(a)
Aleksander Čeferin, Foto: Reuters
Aleksander Čeferin, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.04.2017. 14:53h

Predsjednik UEFA Aleksander Čeferin sastao se sa predstavnicima navijačkih grupa u Nionu i naglasio kako je razumijevanje potreba navijača ključno za dobrobit fudbalske igre u Evropi.

Predsjednik UEFA Aleksander Čeferin istakao je važnost postojanja “otvorene komunikacije” sa fudbalskim navijačima tokom svog prvog sastanka sa navijačkim grupama nakon izbora na čelo rukovodećeg tijela evropskog fudbala.

Čeferin je u Nionu održao informativni sastanak sa grupama "Center for Access to Football in Europe "(CAFE), "Supporters Direct Europe" (SD-Europe) i "Football Supporters Europe" (FSE). Predsjednik je istakao potrebu za “bliskom saradnjom” sa fudbalskim navijačima, i uzimanjem u obzir njihovih potreba.

“Navijačke grupe su ključan član fudbalske zajednice i neophodno je da imamo otvorenu komunikaciju sa njima. Fudbal ne bi bio igra kakva je danas bez strasti i privrženosti svojih navijača. Nadam se da, tijesno sarađujući, možemo donijeti važne odluke za dobrobit evropskog fudbala”.

Na sastanku se diskutovalo o unaprijeđenju dostupnosti fudbalskim utakmicama za navijače sa invaliditetom, kao i naporima koji se ulažu u borbu sa nasiljem, rasizmom i homofobijom na fudbalskim utakmicama.

“Ovo je bila sjajna prilika da se sretnemo sa predsjednikom UEFA i predstavimo mu uspješnu saradnju UEFA i CAFE, započetu 2009. godine”, rekla je Džoana Digl, direktor CAFE.

Ona je dodala kako je ostalo još posla bi se osobama sa invaliditetom omogućio još bolji pristup utakmicama, ali je istakla da je pomenuti problem dobila punu podršku predsjednika UEFA.

“Jasno nam je saopšteno da poboljšan pristup utakmicama i inkluzija osoba sa invaliditetom ostaju jedan prioriteta za Predsjednika, i CAFE će odlučno podržati UEFA kako bi se progress u ovoj oblasti nastavio”, dodala je.

Ronan Evain, izvršni direktor FSE, pozdravio je priliku da sa UEFA razgovara o mogućnostima zajedničkog rada na suzbijanju nasilja na fudbalskim utakmicama širom kontinenta.

On je dodao da će njegova organizacija, osnovana 2008. godine sa sjedištem u Hamburgu, učiniti sve da iskorijeni rasizam i homofobiju iz fudbala, kao i da poveća učešće žena i izbjeglica u ovoj igri.

“Prvi sastanak sa predsjednikom Čeferinom dao je smjernice za vrlo produktinu saradnju UEFA i predstavnika navijača”, rekao je Evain.

“Postoji mnogo izazova kojima se trebamo pozabaviti, ali smo uvjereni da će nam kontinuirani dijalog omogućiti da unaprijedimo evropski fudbal za sve navijače”.