Murinjo: Ove sezone me ne zanimaju trofeji, već budućnost kluba

"Ako bismo osvojili Ligu Evrope i u avgustu igrali evropski Super kup protiv pobjednika Lige šampiona, to bi bilo veličanstveno", dodao je on
50 pregleda 5 komentar(a)
Murinjo, Foto: Skysports.com
Murinjo, Foto: Skysports.com
Ažurirano: 25.04.2017. 17:46h

trener Mančester junajteda Žoze Murinjo rekao je da je taj fudbalski klub ove sezone postavio temelje za bolje godine koje dolaze.

Junajted je ove sezone osvojio Komjuniti šild i Liga kup, a plasirao se i u polufinale Lige EvropE. U finišu Premijer lige juri četvrto mJesto i plasman u Ligu šampiona.

Na tu poziciju bi mogao da dođe ako bi u četvrtak pobIJedio gradskog rivala Mančester siti.

Murinjo je, međutim, kazao da ga u ovoj fazi ne zanimaju titule, već da je fokusiran na izgradnju budućnosti.

"Nije bitno šta će se desiti u smislu osvojenih titula i pobjeda ili poraza. Uvijek sam osjećao da je ova sezona jako važna za mene, igrače i klub. Rekao bih da ova sezona može biti prva od narednih pet ili šest ili sedam. Može biti prva sezona od dobih godina. A realnost je i da smo u prvoj od boljih godina osvajali trofeje i da imamo šansu da uradimo dobre stvari", rekao je Murinjo u intervjuu za Skaj sports koji je objavljen danas.

"Ako bismo osvojili Ligu Evrope i u avgustu igrali evropski Super kup protiv pobjednika Lige šampiona, to bi bilo veličanstveno", dodao je on.

Murinjo je osvajao titule u Portugalu, Španiji, Engleskoj i Italiji. On je ocenio da je rad na Old Trafordu najsličniji izazovima sa kojima se susretao u Real Madridu. On je okončao trogodišnju "sušu" trofeja Reala u prvoj sezoni na "Bernabuu" kada je u finalu kupa pobijedio Barselonu, da bi naredne sezone doveo klub do titule.

To su mu, međutim, bila jedina dva trofeja u Španiji, pošto je Barselona tada bila vrlo dominantna.

"Rekao bih da je ovo slično Real Madridu jer su u pitanju dva giganta koji se nalaze u teškom periodu. Kada odete u ovako veliki klub, osjetite dimenziju, pritisak i očekivanja. Ali, osjećate takođe i da klub nije spreman za tu vrstu očekivanja i onda morate da radite više, ali i da se borite više. Tako da bih moj dolazak ovdje uporedio sa dolaskom u Real. Čelsi i Inter su klubovi drugačijih profila, kao i Porto", rekao je Murinjo.

Trener je u javnosti bio na udaru zbog svog pristupa poslu i javne kritike pojedinih igrača Junajteda. Luk Šo i Antoni Marsijal bili su na meti Murinja, dok je Markus Rašford dobijao pohvale, iako je u 15 utakmica od januara do aprila postigao samo jedan gol.

"To nije psihološki pristup. To je zdrav razum. Kada daš sve što možeš, ne mogu da tražim više od tebe. Markus je davao apsolutno sve od sebe, čak i kada nije igrao posebno dobro. Nikada ne bih mogao da tražim više od njega, sve što mogu jeste da ga podržim i da mu kažem da će biti bolje. Uvjek sam presrečan kada tako mlad i talentovan klinac ima takav pristup", objasnio je Murinjo.

"Neki drugi igrači ne daju sve od sebe, tako da je to poenta. Moraju to da rade i kad to rade, onda sam zadovoljan njima, bez obzira koliko dobro igraju", dodao je on.

Murinjo je odbio da diskutuje o budućnosti Zlatan Ibrahimovića, koji je zbog povrede koljena u meču sa Anderlehtom završio sezonu.

Njemu na ljeto ističe jednogodišnji ugovor, iako postoji mogućnost produženja za još jednu sezonu.

"U Americi je i to je jedino što je sada važno. U Americi je da bi se operisao i počeo proces oporavka", kazao je trener.

Bonus video: