Kilijan Mbape - koliko košta najskuplji tinejdžer svih vremena?

Kakav je meteorski uspon ostvario najtraženiji tinejdžer svjetskog fudbala govori i to da je krajem marta prošle godine, u Jagodini, igrao za omladinsku selekciju Francuske protiv Crne Gore. Francuzi, koji su kasnije osvojili šampionat Evrope u tom uzrastu, dobili su meč 1:0, a Mbape je igrao do 77. minuta. Malo je ko je od izabranika Aleksandra Miljenovića mogao i da pretpostavi da je sa njima na terenu igrač o kome priča cijeli svijet
124 pregleda 3 komentar(a)
Mbape, Foto: Reuters
Mbape, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2017. 16:17h

Koliko košta Kilijan Mbape i gdje je njegova budućnost?

To je pitanje koje postavljaju svjetski mediji i najveći klubovi, nakon što je 18-godišnji napadač Monaka ove sezone eksplodirao na najvećoj sceni i postao najatraktivniji tinejdžer svjetskog fudbala.

Francuski "L'ekip" piše danas da njegov klub još nije odredio za koliko bi novca Mbapea pustio da ode iz Monte Karla, ali sigurno je da ni u ovom trenutku, ni sa samo 18 godina, njegova cijena nije ispod 100 miliona eura.

Kako navodi "L'ekip", prvi je interesovanje pokazao Pari sen Žermen, čiji je predsjednik Naser Al-Kelafi ponudio 40 miliona eura, želeći da iskoristi to što vihorni napadač, novi Tijeri Anri, ima ugovor do 2019. godine.

Ponuda je glatko odbijena.

Fudbalski agenti i skauti, koje je kontaktirao "L'ekip", tvrde da je Mbape blago Monaka.

“On je mlad napadač, možda je i rizik nekoga sa 18 godina proglasiti budućom zvijezdom, ali on ima sve karakteristike da to bude. Fizički je impresivan, a tako je građen da će se razvijati u pravom smjeru. Mislim da će njegova cijena dostići 120 ili 140 eura čak, kazao je skaut Evertona u Francuskoj Mišel Rabla.

Jasno je da toliko novca mogu da izdvoje samo rijetki klubovi...

"Siguran sam da će transfer Mbapea, kad god se dogodi, oboriti sve rekorde. Već su se interesovali Siti i Dortmund, koji nema toliko novca. Dakle, Real, Barselona, Siti i Junajted, eventualno PSŽ - tu će negdje Mbape nastaviti karijeru", rekao je Paskal Bose, agent Kevina Gameira.

Monako je posljednjih godina postao pravi fudbalski El Dorado za najveće klubove, a u ljeto 2015. godine prodao je Antonija Marsijala Mančester junajtedu za 60 miliona eura, što je najveći transfer jednog tinejdžera svih vremena.

Jasno se sada vidi i zašto – zato što je dolazio još jedan vunderkind.

Mbape je ove sezone, prve u punom statusu prvotimca u seniorskoj konkuernciji, postigao 23 gola: 13 u francuskom prvenstvu, pet u Ligi šampiona (svih pet na četiri meča faze eliminacije), tri u Liga kupu, a dva u Kupu Francuske. Upisao je i 11 asistencija, na 37 mečeva.

A kakav je meteorski uspon ostvario najtraženiji tinejdžer svjetskog fudbala govori i to da je krajem marta prošle godine, u Jagodini, igrao za omladinsku selekciju Francuske protiv Crne Gore.

Francuzi, koji su kasnije osvojili šampionat Evrope u tom uzrastu, dobili su meč 1:0, a Mbape je igrao do 77. minuta.

Malo je ko je od izabranika Aleksandra Miljenovića mogao i da pretpostavi da je sa njima na terenu igrač o kome priča cijeli svijet...

Bonus video: