Fudbalsko bogatstvo raspoređeno između šest klubova

Mančester siti je najveći potrošač sa 1,584 milijarde uložene u dovođenje igrača, od čega je 317,5 miliona potrošio samo Pep Gvardiola
50 pregleda 1 komentar(a)
Mančester siti - Liverpul, Foto: Reuters
Mančester siti - Liverpul, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2018. 16:32h

Svjetsko fudbalsko bogatstvo raspoređeno je u šest klubova - Mančester sitiju, Barseloni, PSŽ-u, Čelsiju, Mančester junajtedu i Realu, koji su u prethodnih 10 godina potrošili sedam milijardi i 200 miliona eura na dovođenje igrača, što je 20 odsto od ukupnog prometa u prelaznim rokovima.

U minuloj deceniji ukupno je oko 35 milijardi eura uloženo u fudbalske transfere, što fudbal čini biznisom prve vrste.

Mančester siti je najveći potrošač sa 1,584 milijarde uložene u dovođenje igrača, od čega je 317,5 miliona potrošio samo Pep Gvardiola.

PSŽ je za pet titula prvaka Francuske u posljednjih deset godina izdvojio 1,15 milijardi, koje nisu bile dovoljne za značajniji rezultat na evropskoj sceni.

Najbolji odnos uloženog novca i trofeja ima, bez sumnje, Barselona.

Katalonski klub je u posljednje tri godine napravilo nekoliko velikih transfera, što nije bila praksa dok je u punoj snazi bila generacija Inijeste, Ćavija i Pujola, ali može da kaže da su se ulaganja isplatila, jer je u tom periodu čak sedam puta bio šampion Španije, a tri puta Evrope.

Real je od 2007. godine u tim investirao 977 miliona eura, ali je za to vrijeme dobio tri Lige šampiona i dvije titule prvaka Španije..

Bonus video: