Fudbal u zemlji kozaka, na obali tihog Dona

Predstavljamo stadione i gradove domaćine Mundijala - “Rostov arena”, koja se izdiže na lijevoj obali mitske rijeke Don, na stepama gdje su nekada živjeli kozaci, biće domaćin pet utakmica predstojećeg Svjetskog prvenstva
97 pregleda 0 komentar(a)
Rostov, Foto: Reuters
Rostov, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.06.2018. 02:28h

Poznate iz vremena Herodota (“otac istorije”) kao zemlje ratničkih skitnica, beskrajne stepe donskog sliva na kraju su postale dom kozaka, željnih slobode.

Ekstremna kozačka kultura još uvijek je prisutna u Rostovu na Donu, savremenom gradu od milion stanovnika koji gleda na prelijepu rijeku Don.

Selo “Staročerkaskaja”, smješteno 27 kilometara od Rostova na Donu, je nekadašnja prijestonica donskih kozaka. Danas je to muzejski grad i jedna od glavnih turističkih atrakcija ovog područja.

Tu, na obali jedne od najvažnijih rijeka u Rusiji, ovog ljeta će se igrati pet utakmica Svjetskog prvenstva, uključujući i jedan meč druge faze, u osmini finala.

BRAZILCI PRVI NA “ROSTOV ARENI”

“Rostov arena” je smještena tik obalu Dona, mitske koja je inspirisala brojne pisce, među njima i Mihaila Šolohova, da napiše monumentalno djelo “Tihi Don”, gdje se opisuje ravnodušnost prirode (rijeka, stepa) nad teškom kozačkom sudbinom.

A zemlju kozaka prvi će na Mundijalu upoznati “karioke”, najtrofejnija fudbalska nacija - duel Brazila i Švajcarske zakazan je za 17. jun.

Stadion je otvoren tek prije nešto više od mjesec dana, 15. aprila, utakmicom Premijer lige Rusije između Rostova i SKA Habarovska (2:0).

Na lijevoj obali Dona zablistao je velelepan objekat, koji se izvornim dizajnom skladno uklapa u živopisan krajolik oko velike rijeke.

Oblik krova arene oponaša vijugovi tok Dona, a različite visine tribina omogućavaju gledaocima ne samo da uživaju u onom što se dešava na terenu, već i u pogledu na grad Rostov, koji sa lijeve obale rijeke izgleda spektakularno.

Izgradnja stadiona će uticati na dodatni razvoj lijeve donske obale, gdje lokalni turistički objekti i restorani tradicionalno privlače mještane i posjetioce.

Kapacitet “Rostov arene” iznosi 45 hiljada mjesta. Stadion će nakon Mundijala biti trajno predat lokalnom Rostovu, osvajaču Kupa Rusije 2014. godine, sa crnogorskim trenerom Miodragom Božovićem tada na klupi tima.

ROMANTIČNE ULICE I ŽIVOPISNE PLAŽE

Uprkos svojoj dugoj i burnoj istoriji, Rostov na Donu podsjeća na mlad i svjež grad. Ulice su romantično nazvane “harmonija”, “kreativnost”, “sreća”...

Tu se mogu naći i najneobičniji mogući spomenici - recimo, spomenik vodovodnoj cijevi, spomenik čitaču novina...

Rijeka Don podarila je gradu slikovite pješčane plaže sa jedinstvenom kuhinjom, gdje dominiraju jela od riba i rakova.

Rostov na Donu se nalazi na oko hiljadu kilometara jugoistočno od Moskve i ključni je transportni i kulturni centar južne Rusije.

Bonus video: