Sedam godina od Mirkove majstorije u rimskom derbiju

"Bilo je blizu, osjetio sam da nema mnogo prostora da se prebaci živi zid. Odlučio sam da sve dam na jačinu", opisivao je Vučinić gol protiv Lacija koji se još pamti
4 komentar(a)
Vučinić, Foto: Getty Images
Vučinić, Foto: Getty Images
Ažurirano: 18.04.2017. 09:34h

Prošlo je tačno sedam godina, a Italijani još pamte - na današnji dan, 18. aprila 2010, crnogorski reprezentativac Mirko Vučinić postigao je jedan od najljepših golova rimskog derbija u posljednjoj deceniji.

Bila je to i najneizvjesnija trka za titulu u posljednjoj deceniji u kojoj je učestvovao rimski klub, te jedna od najboljih Mirkovih sezona u Seriji A.

"Vučica" je vodila bitku za šampionski tron sa Murinjovim Interom, dugo je bila i prva na tabeli, a pet kola prije kraja čekala je teška prepreka - gradski derbi sa Lacijom, u kojem su "nebesko-plavi" bili domaćini.

Lacio je poveo u 15. minutu golom Rokija iz penala, kada je tada 26-godišnji Vučinić u nastavku uzeo stvar u svoje ruke - prvo je u 54. minutu izjednačio iz penala, da bi samo deset minuta kasnije, fantastičnim i neobičnim pogotkom iz slobodnog udarca, donio potpuni preokret i delirijum oduševljena Rominih tifoza.

"Bilo je blizu, osjetio sam da nema mnogo prostora da se prebaci živi zid. Odlučio sam da sve dam na jačinu", opisivao je Vučinić pobjedonosni gol.

Lopta je fijuknula iznad glave golmana Lacija Muslere, a Ranijeriva Roma sačuvala prvo mjesto.

Ipak, nije izdržala do kraja, već u narednog vikenda šokantno je poražena od Sampdorije na svom stadionu, Inter je preuzeo prvu poziciju koju nije ispustio u posljednja tri kola.

Murinjov tim je te sezone osvojio "tripletu" - Ligu šampiona, Seriju A i Kup Italije.

Vučinić i Ranijeri morali su da sačekaju drugu priliku - Mirko je dočekao samo dvije godine kasnije, kada je postao prvak Italije sa Juventusom, dok je Ranijeri svoj trenutak slave doživio tek prošle godine, ali u Engleskoj, kada se senzacionalno radovao sa Lesterom.

Mirko je uz Totija te sezone bio najbolji strijelac Rome - obojica su postigla po 14 golova.

Bonus video: