Ako navijači mogu da unesu baklje, zašto ne bi neko mogao da unese bombu

"Da smo duže odoložili utakmicu, oni koji su izveli napad dobili bi ono što su htjeli. Naravno, da su posljedice napada bile tragične - fudbal se ne bi igrao", rekao je Špan
0 komentar(a)
Dortmund, Foto: Reuters
Dortmund, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2017. 13:47h

Težak incident sa primjesom terorizma, koji se dogodio u utorak uveče, uoči utakmice Borusija Dortmund - Monako, kada su u blizini autobusa sa igračima domaćeg tima aktivirane tri eksplozivne naprave, dodatno je podgrijao strah za bezbjednost na sportskim objektima i na sportskim manifestacijama.

To što je utakmica odložena za manje od 24 sata, iako je igrač Dortmunda Mark Bartra povrijeđen u napadu, izazvalo je, takođe, negodovanje velikog dijela sportske javnosti.

Novi šef za bezbjednost FIFA, Njemac Helmut Špan, brani odluku Uefe da se meč odigra dan kasnije.

"Da smo duže odoložili utakmicu, oni koji su izveli napad dobili bi ono što su htjeli. Naravno, da su posljedice napada bile tragične - fudbal se ne bi igrao", rekao je Špan.

Špan, koji će ulogu prvog bezbjednjaka svjetske kuće fudbala, preuzeti 2. maja je, međutim, zabrinut da se mnogo teži incidenti mogu dogoditi na fudbalskim utakmicama.

"Sistem bezbjednosti na stadionima je, očigledno, nedovoljan. Jer, ako navijači mogu da unesu baklje ili ostala pirotehnička sredstva, zašto ne bi mogli da unesu bombe ili eksplozivne naprave. Moramo hitno da radimo na tim stvarima", kazao je Špan.

Bonus video: