Zizu i Anćeloti daju šmek evroklasiku

Biće ovo 23. međusobni okršaj Bavaraca i Madriđana
1 komentar(a)
Real Madrid, Foto: Reuters
Real Madrid, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2017. 08:47h

Bajern i Real su kroz istoriju odigrali mnogo važnih duela u Ligi šampiona i sve ih je karakterisalo samo jedno - da Madriđanima nikada nije prijalo igranje u Minhenu.

Od ukupno 11 međusobnih duela na Olimpijskom stadionu, pa kasnije na "Alijanc areni", Real je prošao sve i svašta i pobijedio samo jednom, uz devet poraza i remi.

A ako "merengesi" mogu da traže nešto pozitivno u pomenutoj seriji neuspjeha, onda je to posljednji meč ova dva tima u Minhenu koji je španski gigant pobijedio sa čak 4:0 - bilo je to u revanšu polufinala 2014. godine kada je Real postao prvak Evrope.

Na klupi Reala tada je sjedio Karlo Anćeloti, sada trener Bajerna i vjeruje se da je baš on snaga koja ove sezone Bavarce stavlja u ulogu jednog od najvećih favorita za trofej.

"Pamtim period u Realu, uživao sam u Madridu i radu s igračima. Ali, sada nije vrijeme za priču o tome - svi u Realu znaju koliko cijenim taj klub, ali i koliko želim da ga pobijedim", rekao je Anćeloti.

Ovo je i duel Anćelotija i Zinedina Zidana, učitelja i učenika. Zidan je te 2014. bio pomoćnik Italijanu na klupi Reala...

"Uvijek sam govorio da Zizu ima sve što je potrebno da bude vrhunski trener. Znam ga i kada je bio igrač, radili smo zajedno u Juventusu. U tom periodu, kada sam vidio kakav je fudbaler, uočio sam koliko ja kao trener moram da napredujem da bih pomogao njemu da bude još bolji", istakao je Anćeloti.

Bejl: Karlo je učinio Bajern još jačim

Htjeli ili ne, Zidan i Anćeloti su možda i veće zvijezde ovog dvomeča od svih asova koji će biti na terenu.

"Karlo je prije svega moj veliki prijatelj i veoma važan čovjek za moju karijeru. Vrijeme koje sam proveo s njim u stručnom štabu Reala mi je mnogo pomoglo da bih bio ovdje gdje sam sada. Ako treba da pričam o njemu, mogao bih cijeli dan, ali vrijeme je za četvrtfinale Lige šampiona. Biće mi drago da ga ponovo vidim, ali želim da se plasiramo u polufinale i samo to me zanima", rekao je Zidan.

Period sa Anćelotijem u Realu po dobrom pamti i Garet Bejl.

"Kada pogledate posljednja tri trenera Bajerna - Luja van Gala, Jupa Hajnkesa i Pepa Gvardiolu - svaki od njih je dao nešto posebno ekipi. Sada, kada je tu Anćeloti, mislim da je Bavarce još teže pobijediti i eliminisati nego što je bio slučaj ranije. Karlo je s mnogo uspjeha radio gdje god je bio, ne sumnjam da će se dokazati i u Minhenu", kazao je Velšanin.

Zidan je u Minhen poveo praktično najjači tim (fale povrijeđeni štoperi Pepe i Rafael Varan), dok Anćeloti ne može da računa na Matsa Humelsa.

Probleme s povredama imaju Robert Levandovski, Tomas Miler i Manuel Nojer, ali se očekuje da oni budu u startnoj postavi...

Sjećanje na 2002.

Real, dakle, nije imao baš mnogo uspjeha sa Bajernom, ali navijači pamte pobjedu iz 2002. godine u četvrtfinalu koja je prethodila tituli prvaka Evrope, ukupno devetoj u bogatoj istoriji.

Bavarci su tada u prvoj utakmici slavili sa 2:1, dok su Realu prolaz u polufinale obezbijedili Ivan Elgera i Guti koji su pogodili za trijumf od 2:0.

Od sezone 1999/2000. Bajern i Real su se sastajali sedam puta u nokaut fazi Lige šampiona, a ekipa koja je prošla taj dvomeč čak pet puta je zaigrala u finalu...

"Istorija koju imaju Bajern i Real je dobro poznata, ali kada ovakve utakmice počnu sve se zaboravlja. Svaki meč piše istoriju na svoj način", kazao je Anćeloti.

Biće ovo 23. međusobni okršaj Bajerna i Reala.

Bonus video: