Najgora serija Budućnosti u samostalnoj Crnoj Gori

Budućnost nije imala šest vezanih utakmica bez pobjede čak ni u najgoroj sezoni 2013/14, kada je osvojila svega 54 boda, kada je u prosjeku gubila svaku treću utakmicu i kada je imala 11 poraza na kraju
98 pregleda 15 komentar(a)
Budućnost, Foto: Filip Roganović
Budućnost, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 09.04.2017. 08:41h

Budućnost je prva na tabeli, čak i sigurno prva za "CFL standarde", posebno kada bi se stvari gledale izolovano, iz sadašnjeg ugla, bez odsjaja prvog dijela sezone i početka proljeća - Podgoričani na vrhu imaju pet bodova više od Mladosti i šest od Sutjeske, osam kola prije kraja sezone.

Ko bi rekao da je iza podgoričkog kluba najgora serija neuspjeha u samostalnoj Crnoj Gori!

Čak ni kada su završili četvrti na tabeli, u sezoni 2013/14, kada su osvojili svega 54 boda, kada su u prosjeku gubili svaku treću utakmicu i imali čak 11 poraza na kraju, "plavi" nisu vezali šest utakmica bez pobjede, kao što je slučaj u prethodnih 36 dana.

Ekipa Miodraga Vukotića nije pobijedila od 24. februara, kada je pod Goricom bila bolja od Sutjeske (4:2).

Uslijedila je serija od četri poraza i dva remija - krenulo je od spoticanja u Pljevljima (1:0), pa prvog poraza od Dečića u istoriji, i to pod Goricom (1:0), nastavilo se remijem sa Grbljem u Radanovićima (1:1) i porazom od Lovćena na Cetinju (1:0), a kulminiralo domaćim remijem sa Bokeljom, izborenim u posljednjim sekundama (2:2) i posebno porazom od Iskre u Danilovgradu (1:0).

Budućnost je u krizi, našta definitivno utiču serije povrede važnih fudbalera, ali statistika je neumoljiva - ona kaže da je ovo najgora rezultatska kriza najvećeg crnogorskog kluba u samostalnoj Crnoj Gori.

U prethodnih 10 sezona CFL-a Budućnost je dva puta bila prvak, šest puta je završila druga na tabeli, jednom je bila treća, jednom četvrta, ali nikada do ovog proljeća nije imala više od četiri uzastopne utakmice u kojima nije slavila pobjedu.

Sve do sezone 2011/12, do kada nijednom nisu bili plasirani niže od 2. pozicije, Podgoričani nisu imali seriju bez pobjede dužu od tri utakmice, a do tada je odirano šest prvenstava samostalne Crne Gore.

Od sezone 2012/13. Budućnost se spuštala malo niže, do treće, jednom i do četvrte pozcije na kraju, ali je i tada maksimalno vezala četiri utakmice bez pobjede (u sezoni 2012/13 bila su to četiri vezana remija, u narednoj sezoni tri remija i poraz, 2014/15 opet četiri remija, prošle sezone dva puta po dva remija i dva poraza).

Da bi se pronašli goru prvenstvenu seriju Budućnosti od ove moramo da se vratimo čak 11 i po godina unazad - u sezoni 2005/06, posljednoj u zajedničkoj ligi Srbije i Crne Gore, podgorički klub je vezao devet utakmica bez poraza. Naravno, u puno jačoj konkurenciji, u društvu Zvezde, Partizana, Vojvodine... Budućnost je tada ispala iz elite, ali je samo 15 dana nakon posljednje utakmice sa Partizanom, Crna Gora postala samostalna država i dobila svoju elitu.

U prvom dijelu ove sezone, "plavi" su igrali toliko dobro, nizali su toliko pobjeda, da im je nedostajao samo bod da premaše najbolji klupski učinak kada je u pitanju jesenji dio prvenstva.

Prijetili su i da obore mnoge crnogorske rekorde - po broju pobjeda, broju osvojenih bodova. Jedan su i oborili - niko prije njih nije imao 11 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog.

Sa samo dva osvojena boda u posljednjih šest utakmica, fudbaleri Budućnost ne da su odbacili svaku mogućnost da obore poneki rekord, već su doveli u pitanje prvu poziciju, koja je ne tako davno djelovala "zacementirana".

Budućnost, naravno, i dalje ima solidnu prednost - pet bodova na vrhu djeluje čak i ogromno za domaće prilike - ali ponajviše zbog toga što su i konkurenti nizali neuspjehe. Ni to, međutim, nije moglo vječno da traje, pa je Mladost pobijedila u Pljevljima, a Sutjeska prvom pozitivnom serijom od početka sezone odmah zaprijetila lideru.

Ekipa Miodraga Vukotića i dalje je ogroman favorit za titulu, kladionice bi teško ponudile veći koeficijent od 1,15 za šampionsko slavlje Đalovića i drugova.

Budućnost, međutim, pod hitno mora da počne da - pobjeđuje.

Bonus video: