Dejan Savićević član Savjeta Fife

"Fudbal mi je pružio mnoga zadovoljstva i ovo je prilika da mu se odužim na pravi način", rekao je Savićević
97 pregleda 23 komentar(a)
Dejan Savićević, Foto: Savo Prelević
Dejan Savićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.04.2017. 12:34h

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević izabran je danas na 41. redovnom Kongresu Uefe u Helsinkiju za člana Savjeta Fife.

Savićević je dobio povjerenje delegata Kongresa da, zajedno sa Kostakisom Kucikumnisom i Šandor Čanjijem, u naredne četiri godine predstavlja Uefu i njene interese u Savjetu Fife.

Savjet je tijelo koje je zaduženo za definisanje misije, strateškog pravca, politika i vrijednosti Fife sa posebnim osvrtom na organizaciju i razvoj fudbala na svim nivoima širom svijeta.

Delegati Kongresa izabrali su Rajnharda Grindla, predsjednika Fudbalskog saveza Njemačke, za člana Savjeta tokom naredne dvije godine.

Evropsku fudbalsku federaciju u Savjetu Fife predstavljaju još i Aleksander Čeferin, Evelina Kristilin, Anhel Maria Viljar Ljona i Dejvid Gil, dok će UEFA devetog člana Savjeta odabrati tokom vanrednog Kongresa koji će se u septembru održati u Ženevi.

"Fudbal mi je pružio mnoga zadovoljstva i ovo je prilika da mu se odužim na pravi način. Tokom godina mijenjao sam uloge u fudbalu, ali ono što se nikada nije promijenilo je strast i posvećenost igri. FIFA se suočava sa promjenama, mijenja se struktura organizacije i neophodne su joj nove snage, ljudi iz fudbala sa novim idejama za očuvanje i razvoj duha igre", rekao je Savićević.

On je naglasio da mu ogromna ljubav prema fudbalu, u kombinaciji sa dugogodišnjim iskustvom koje je stekao kao igrač, trener i predjsjednik saveza, pružaju mogućnost da na pravi način doprinese implementaciji politika koje sprovode FIFA i UEFA.

"Kao član Savjeta biću u poziciji da na najbolji način zaštitim interese igre, konfederacije koju predstavljam i pomognem njihov razvoj", rekao je Savićević.

Savjet odlučuje o mjestu i datumu održavanja FIFA turnira i broju timova koji će na njima učestvovati.

Izuzetak je Svjetsko prvenstvo - odluka o domaćinstvu Mundijala donosi se glasanjem na Kongresu FIFA.

U strukturi Savjeta FIFA, koji ima 37 članova, najveći broj, ukupno devet, dolazi iz Evropske fudbalske federacije, po sedam članova daju ACF i CAF, po pet dolaze iz CONMEBOL i CONCACAF, dok OFC daje tri člana.

Bonus video: