Neću da budem upamćen kao selektor, već kao uspješan selektor

„Liban je samo jednom igrao u završnici, prije 17 godina, kada je bio domaćin. Plasman kroz kvalifikacije bio bi istorijski uspjeh. To je i moja profesionalna ambicija, jer ne želim da ostanem upamćen samo zbog toga što sam bio selektor, već zbog rezultata koji sam postigao“, kaže Radulović
1 komentar(a)
Mijo Radulović, Foto: Www.dailystar.com.lb
Mijo Radulović, Foto: Www.dailystar.com.lb
Ažurirano: 27.03.2017. 16:57h

Miodrag Radulović u utorak počinje najveći izazov u svojoj trenerskoj karijeri, izazov zbog koga je prije skoro dvije godine i prihvatio poziv da bude selektor Libana.

Nekadašnji trener šampionske generacije Budućnosti, bivši selektor omladinske reprezentacije Crne Gore pokušaće da libansku selekciju prvi put u istoriji odvede na prvenstvo Azije.

„Liban je samo jednom igrao u završnici, prije 17 godina, kada je bio domaćin. Plasman kroz kvalifikacije bio bi istorijski uspjeh. To je i moja profesionalna ambicija, jer ne želim da ostanem upamćen samo zbog toga što sam bio selektor, već zbog rezultata koji sam postigao“, kaže Radulović.

Prva stepenica je Hong Kong, 28. marta u Bejrutu, u grupi u kojoj su još Sjeverna Koreja i Malezija.

„Prva utakmica u mini-ligi od tri tima mogla bi da bude presudna - ako pobijedimo, dobićemo i samopouzdanje, odmah steći i prednost, jer dvije ekipe iz grupe idu na prvenstvo“, ističe Radulović.

Od ishoda duela sa Hong Kongom umnogome će, međutim, odrediti i njegove planove.

„Imam ugovor do 1. maja, imam ponudu da nastavim, ali sam odlučio da sačekam. Rezultati su u fudbalu najvažniji, a, ponavljam, ne želim da budem samo selektor, već - uspješan selektor“, kaže 49-godišnji trener.

Rezultati su u posljednje vrijeme pozitivni - Liban je bez poraza već 12 mjeseci, od kada je nesrećno izgubio od Južne Koreje u prvoj rundi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, golom u trećem minutu sudijske nadoknade.

„Ne gubimo, ali teško dobijamo - imamo jednu pobjedu i šest remija u posljednjih sedam utakmica. Fali nam napadač, golgeter... Možemo da budemo veoma disciplinovani i borbeni, taktički smo dobro spremni, ali imamo problem u realizaciji. Vjerujem, ipak, da ćemo pronaći formulu i krenuti pobjedom“, kaže Radulović.

U zemlji je - euforija...

„Imaju velika očekivanja, cijela zemlja sa nestrpljenjem čeka početak. Dobijamo poruke podrške iz dijaspore, a u svijetu ima oko 15 miliona Libanaca. Stadion će biti pun, 30-ak hiljada ljudi... Lijepo je što tako, mada pretjerana euforija nikada nije poželjna. Takvi su, međutim, oni - strastveni, vole svoju zemlju i moramo uraditi sve da ih obradujemo“, zaključio je Radulović, jedini crnogorski trener na funkciji selektora.

Bonus video: