Nepobjedivi Njemci, nezadrživi Levandovski, vječiti Defo...

Robert Levandovski je u Podgorici dao izvanredan gol iz slobodnog udarca, čime je nastavio sjajnu seriju i na 10. uzastopnom kvalifikacionom meču zatresao mrežu
56 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Njemačke, Foto: Reuters
Fudbaleri Njemačke, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2017. 13:30h

Prošlo je pet kola evropske zone kvalifikacija za Mundijal u Rusiji, a ima nekoliko zanimljivih brojki.

Njemačka je upisala petu pobjedu i uz Švajcarsku je jedina ekipa sa maksimalnim učinkom. Do ovog kola je sve pobjede imala i Belgija, ali je na svom terenu izvukla remi protiv Grčke golom Romelua Lukakua u 89. minutu.

Serija nepobjedivosti „elfa” u kvalifikacijama za Mundijal traje 28 mečeva. Od posljednjeg poraza od Engleske (1:5), Njemačka je vezala 23 pobjede i pet remija.

Baš taj meč sa Gordim Albionom u Minhenu 1. septembra 2001. se smatra i prekretnicom u istoriji „elfa”, jer je nakon njega krenuo oporavak jedne od najvećih fudbalskih nacija.

Ovo joj je i najbolji start kvalifikacija za Mundijal u istoriji, jer poslije pet mečeva ima gol-razliku 20:1.

Taj jedini gol je primila od Azerbejdžana, nakon što je 678 minuta čuvala mrežu na zvaničnim utakmicama.

U devet od 20 pogodaka je učestvovao Tomas Miler (pet dao, četiri puta asistirao), i to u sezoni u kojoj se muči u Bajernu, za koji je samo dva puta tresao mreže u Bundesligi.

Za razliku od Njemaca, drugi evropski velikan tone. Holandija je izgubila od Bugarske (2:0), što je koštalo posla Danija Blinda. On je u devet zvaničnih utakmica doživio pet poraza, isto koliko i četiri njegova prethodnika na 58 mečeva.

Robert Levandovski je u Podgorici dao izvanredan gol iz slobodnog udarca, čime je nastavio sjajnu seriju i na 10. uzastopnom kvalifikacionom meču zatresao mrežu.

Kolo je prošlo i u znaku Kilijana Mpabea, koji je sa 18 godina i 95 dana postao najmlađi debitant Francuske od 1955. naovamo, kada je Marjan Višnjevski odigrao prvi meč za „galske pjetlove”.

Sin poljskih iseljenika je bio 34 dana mlađi kada je zaigrao protiv Švedske. Nekadašnji napadač Lensa, Sampdorije, Sent Etjena, Sošoa i Grenobla je odigrao 33 meča i dao 12 golova.

Biser Monaka će ga sigurno po tome nadmašiti, jer je vjerovatno najveći talenat na svijetu...

Kada su u pitanju godine, i Džermejn Defo se potrudio da se upiše u almanahe.

Golom protiv Litvanije je postao šesti najstariji strijelac u istoriji Engleske, sa 34 godine i 170 dana.

Uzgred, postigao je gol za reprezentaciju nakon 1.465 dana pauze, a na Vembliju poslije 2.396 dana.

Bonus video: