Duel odbrambene i napadačke klase

Asovi će večeras od 20,45 sati pod Goricom šesti put voditi bespoštedni rat
2 komentar(a)
Stefan Savić, Foto: Zimbio.com
Stefan Savić, Foto: Zimbio.com
Ažurirano: 26.03.2017. 08:48h

U mnoštvu direktnih duela koji se očekuju večeras pod Goricom, izdvaja se jedan koji je posljednjih godina obilježio i evropsku klupsku scenu, derbi mečeve Lige šampiona - Stefan Savić protiv Roberta Levandovskog.

Navijači pod Goricom moći će da uživaju u direktnom sudaru odbrambene i napadačke top-klase, ali i da se nadaju da će crnogorski fudbaler, uz pomoć saigrača, izaći kao pobjednik - baš kao što je nedavno bio slučaj u duelu Bajerna i Atletiko Madrida, u prvom meču grupne faze LŠ.

"Kroz duele sa Levandovskim, poljska fudbalska javnost je upoznala Savića i uvjerila se koliko je dobar igrač", kazao je nedavno sportski novinar iz Poljske Mihal Čehovič.

A šta je rekao Savić?

"Ako već moram da se odlučim ko je najteži igrač za čuvanje, onda je to Levandovski, kompletan napadač - visok, brz, tehnički odličan, izuzetno spretan", kazao je krajem septembra prošle godine u intervjuu za „Vijesti”.

U duelu Crne Gore i Poljske tako će se još jednom direktno sudariti ponajbolji evropski napadač, predvodnik napada Bajerna, i neizostavni član jednog od najtvrđih odbrambenih bedema u Evropi, Atletikovog.

„Istorija” duela Levandovskog i Savića počela je 2012. godine, u utakmici Crna Gora - Poljska na stadionu pod Goricom. Prvi međusobni susret dobio je poljski napadač - Savić je tada još bio tinejdžer, imao je 19 godina, a tek je došao u Fiorentinu iz Mančester sitija i počeo da igra u kontinuitetu na klupskom nivou.

Formacija u kojoj je tada igrala crnogorska reprezentacija, jako ofanzivno, takođe je davala prednost Levandovskom u odnosu na Savića - poljski napadač je imao mnogo prostora da demonstira koliko je moćan kada se stušti na gol. Nije Levandovski tada pogodio mrežu, promašio je dvije velike šanse, ali je izborio faul Savića za penal i bio jedan od ponajboljih aktera duela spuštenih gardova u kojem su klasu pokazali i crnogorski napadači, Vučinić prije svih (2:2).

Godinu kasnije Levandovski i Savić su se ponovo sreli, u novom meču Poljske i Crne Gore, na Narodnom stadionu u Varšavi, ali ovoga puta nisu udarili pravo jedan na drugog, jer je crnogorski defanzivac igrao desnog beka (Baša i Džudović bili su štoperi). Levandovski je tada postigao gol, prije njega i Damjanović, pa je meč opet završen bez pobjednika 1:1.

Aprila 2016. godine žrijeb je sudario Atletiko i Bajern u polufinalnu Lige šampiona - bila je to prilika za prve klupske obračune. Savić, međutim, nije imao sreće - zbog povrede mišića lista propustio je prvi duel u Madridu, dok je u Minhenu ušao u igru u nadoknadi vremena. Savićev tim bio je uspješniji od ekipe Roberta Levandovskog, „kolćonerosi“ su kod kuće slavili 1:0, pa im je i poraz od 2:1 u revanšu bio dovoljan da elimišu Bavarce i plasiraju se u finale.

Nova sezone donijela je nove duele Atletika i Bajerna, ovoga puta u grupnoj fazi Lige šampiona - šansa za nove susrete Savića i Levandovskog.

Savić je briljirao u prvoj utakmici u Madridu, koju je Atletiko 28. septembra prošle godine dobio 1:0, a u drugom meču u Minhenu, 5. decembra, koji takmičarski nije značio ništa (Atletiko je već osigurao prvo mjesto, Bajern drugo), Savić je odigrao još jedan dobar meč, ali je napadač Bajerna pokazao koliko je njegov repertoar raskošan - sjajnim golom iz slobodnog udarca donio je Njemcima trijumf.

Levandovski postiže golove na mnogo načina, ali ih Savić isto tako na mnogo načina uspješno brani - u vazduhu, na zemlji, dobrim postavljanjem, pravovremenim uklizavanjem...

Fudbal je, naravno, kolektivni, a ne individualni sport, ishodi međusobnih „duela” su teško mjerljivi, a večeras, vjerovatno kao nikada ranije - zavisiće od saigrača. Što bolju pomoć Savić dobije od kolega iz defanzive i defanzivnog dijela veznog reda, to će biti lakše ukroiti opasnog Levandovskog i opasne Poljake.

Bonus video: