KOGA NEMA...

Bećiraj: I ako Joveta ne bude igrao, svi ćemo dati maksimum

"Joveta ima mali problem sa mišićem i trenutno je na terapijama. Nadamo se da će biti spreman za meč. Svi ga iščekujemo za duel sa Poljacima" - kazao je Stefan Savić, prije večerašnjeg treninga na stadionu pod Goricom. "Nema potrebe da pričamo o tome kakav je igrač, lider ove ekipe" – dodao je Fatos Bećiraj. "Svi znamo koliko bi nam pomogao i daj bože da se osposobi za utakmicu. Ipak, i ako ne on ne bude mogao da igra, svaki igrač koji bude nastupio će dati svoj maksimum u pokušaju da ostvarimo pozitivan rezultat."
8 komentar(a)
Fatos Bećiraj, Foto: Savo Prelević
Fatos Bećiraj, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.02.2019. 08:34h

Da li će Stevan Jovetić igrati u nedjelju ili neće? Shizofrena fudbalska dilema nije razriješena ni u petak na terenu stadiona pod Goricom, na koji su "hrabri sokoli" prvi put izašli u pripremi duela sa Poljskom. Sve što su predstavnici medija na redovnom brifingu mogli da saznaju o stanju kapitena stiglo je iz usta Stefana Savića.

"Joveta ima mali problem sa mišićem i trenutno je na terapijama. Nadamo se da će biti spreman za meč. Svi ga iščekujemo za duel sa Poljacima."

Otkada je debitovao za nacionalni tim – a to je bilo u avgustu 2008. godine – Jovetić nikada nije bio važniji za igru "sokola" nego u ovim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. U četiri meča tri puta je zatresao mrežu i namjestio još dva gola.

"Nema potrebe da pričamo o tome kakav je igrač, lider ove ekipe" – kaže Fatos Bećiraj, vjerovatno se prisjećajući savršene lopte koju je dobio od kapitena u oktobru prošle godine u Kopenhagenu, za rušenje Danske (1:0).

"Svi znamo koliko bi nam pomogao i daj bože da se osposobi za utakmicu. Ipak, i ako ne bude mogao da igra, svaki igrač koji bude nastupio će dati svoj maksimum u pokušaju da ostvarimo pozitivan rezultat."

A taj pozitivan rezultat je...? - rečenicu dovršava Savić.

"Sve osim poraza, to je sigurno."

Poštovanje koje se osjeća prema rivalu potiče i iz činjenica da su Poljaci od oktobra 2013. u takmičarskim mečevima samo jednom poraženi, i to na gostovanju svjetskim šampionima Njemcima u septembru 2015. u kvalifikacijama za Euro. Na Evropskom prvenstvu su, podsjetimo, zaustavljeni u četvrtfinalu tek nakon što su slabije izvodili jedanesterce od kasnijih šampiona Portugalaca.

"Imaju odličnu statistiku iza sebe, ali to i nije toliko bitno. U nedjelju je novi dan, nova utakmica, nadam se da ćemo im pokvariti bilans."

Stefan Savić će se pod Goricom ponovo sresti sa Robertom Levandovskim, ovoga puta u reprezentativnom dresu. Da li "sokoli" mogu prepisati recept "kolčonerosa", koji su u polufinalu Lige šampiona prošle godine zaustavili napadača Bajerna?

"Nadam se da možemo. Ipak, njihova reprezentacija nije samo Levandovski. Ne treba da obraćamo pažnju isključivo na njega, ima tu još mnogo opasnih igrača. Međutim, ako se budemo branili kao ekipa, nećemo imati problema."

Temelj odbrane "sokola" je u nezahvalnoj dužnosti, pošto će opet morati da mijenja partnere u posljednjoj liniji, zbog povreda Žarka Tomaševića i Marka Baše.

"To je sastavni dio sporta i morate da budete spremni na ovakve situacije. Nije lako, ali reprezentaciju čine najbolji crnogorski igrači i neće biti problem da se uklopim sa bilo kim."

Savić djeluje opreznije, a Bećiraj otresitije.

"Protiv svake velike reprezentacije na našem stadionu smo odigrali kvalitetno i teško da neko može da iznese bodove odavde" - kaže napadač moskovskog Dinama.

"Pokušaćemo da ponovimo igre iz prve tri utakmice kvalifikacija i prvog poluvremena meča sa Jermenijom. Ako budemo tako disciplinovani i kompaktni možemo do željenog rezultata.