Noć za sva vremena

Na kišom okupanom i emocijama nabijenom stadionu pod Goricom Crna Gora 24. marta 2007. odigrala prvi meč u istoriji i pobijedila Mađarsku sa 2:1
124 pregleda 0 komentar(a)
Crna Gora - Mađarska, Foto: Vijesti
Crna Gora - Mađarska, Foto: Vijesti
Ažurirano: 24.03.2017. 12:44h

Na današnji dan prije 10 godina, 24. marta 2007, Crna Gora je pod Goricom protiv Mađarske odigrala prvu utakmicu kao samostalna država.

Na kišom okupanom i emocijama nabijenom stadionu pod Goricom ekipa koju je selektirao prvi crnogorski selektor Zoran Filipović slavila je 2:1 i ispisala prvu stranicu istorije koja traje tačno jednu deceniju.

Pred očima tada prvog čovjeka Uefe Mišela Platinija i deset hiljada srećnika koji su se dočepali ulaznice, „sokoli” su pobijedili preokretom u drugom poluvremenu, golovima iz penala Mirka Vučinića u 64. i Igora Burzanovića u 82. minutu.

Mađari su vodili od samog starta utakmice, nije istekao ni prvi minut kada je Tamaš Priškin postigao gol za goste.

Prvi crnogorski fudbalski tim činili su Vukašin Poleksić, Savo Pavićević, Jovan Tanasijević, Radoslav Batak, Milan Jovanović, Mirko Raičević, Vladimir Božović, Branko Bošković, Simon Vukčević, Igor Burzanović i Mirko Vučinić, dok su u drugom poluvremenu šansu dobili Milan Purović, Janko Tumbasević, Stevan Jovetić, Vladimir Vujović i Risto Lakić.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore bila je tog dana u svim evropskim sportskim medijima, specijalne reportaže sa stadiona pod Goricom objavili su londonski „Gardijan”, pariski „Frans fudbal”, njemački sportski magazin „11 Frojnde“.

Poznati engleski novinar Džonatan Vilson je tada zapisao:

„Uvijek je lijepo kada naiđete na situaciju u kojoj izgleda da je igračima iskreno stalo do sporta, kada novac više nije primarni cilj i kada u vazduhu lebdi uzbuđenje zbog kojeg smo se i zaljubili u fudbal. To je ono što sam ja osjetio u Crnoj Gori. Možda je mene, zato što dolazim iz Engleske, gdje je cinizam kada je u pitanju fudbal skoro univerzalan, lako impresionirati, ali, ipak, bilo je nečeg pozitivnog u toj atmosferi".

"Bio je tamo Anto Drobnjak, koji je želio da je nekoliko godina mlađi, obuje kopačke i zaigra protiv Mađarske, bio je tu Stevan Jovetić koji se stalno kikotao i nervozno naginjao svaki put kada bih postavio pitanje i izgledao skoro nepojmljivo mladalački, i bio je tu Zoran Filipović koji se očajnički pretvarao da se ovdje radi samo o još jednom poslu, ali koji je dozvolio da padne maska profesionalizma i razvezao priču o 'bijeloj stranici istorije' koja tek treba da bude ispisana”.

Dva mjeseca prije utakmice sa Mađarima, 26. januara 2007, FSCG je zvanično primljena u Uefu, dok je prijem u Fifu uslijedio dva mjeseca kasnije, 31. maja 2007.

Prvi kvalifikacioni meč Crna Gora je odigrala 6. septembra 2008. pod Goricom protiv Bugarske (2:2).

Bonus video: