Poljska sada i Poljska iz 2012. godine - dva različita tima

"U Podgoricu sada dolazi nova reprezentacija Poljske, koja nema nikakve veze sa onom iz 2012. godine", kaže novinar lista „Pilka nožna”, Mihal Čehovič.
106 pregleda 4 komentar(a)
Crna Gora - Poljska, Foto: Boris Pejović
Crna Gora - Poljska, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.03.2017. 11:19h

Između reprezentacije Poljske koja je dva puta igrala neriješeno sa Crnom Gorom prije četiri godine i ove sadašnje ne postoje sličnosti, iako je mnogo istih fudbalera - smatraju poljski novinari.

"Došao je selektor Adam Navalka i on je promijenio sve, ali bukvalno sve. Najveće promjene odnose se na atmosferu u timu. Selekcija Poljske je sada kao familija, što ranije nije bio slučaj. U Podgoricu sada dolazi nova reprezentacija Poljske, koja nema nikakve veze sa onom iz 2012. godine", - kaže novinar lista „Pilka nožna”, Mihal Čehovič.

"I tada smo imali Levandovskog, imali smo i Blaščikovskog i Piščeka, dakle odlične fudbalere, koji su igrali u velikoj formi u svojim klubovima, ali nešto nije štimalo. Glavna promjena koju je unio Navalka jeste status Levandovskog. Ekipa ranije kao da nije znala kako da ga koristi, davao je malo golova za reprezentaciju, igrao mnogo slabije nego u klubu, čak su mu i navijači zviždali. Sada se sve promijenilo", ističe Jaček Stančik, novinar lista „Virtualna Poljska”.

Prije četiri godine, u kvalifikacijama za SP u Brazilu, Poljska je završila ciklus na četvrtom mjestu, iza Crne Gore.

Sada, Poljaci stižu u Podgoricu kao lideri grupe, kao četvrtfinalisti Evropskog prvenstva, sa reputacijom tima koji definitivno spada u „top 10” evropskog fudbala.

"Situacija vezana za reprezentaciju odavno nije bila bolja, rekao bih da je samopouzdanje na vrhuncu. Nakon pobjede u Rumuniji 3:0, koja se prošle godine dogodila na poljski nacionalni praznik, 11. novembra, igrači su po povratku napravili veliku žurku u hotelu „Hilton” u Varšavi. Mislim da je to bio vrhunac ove generacije, ne samo u pogledu rezultata, već i samog ambijenta u timu", dodaje Čehovič.

Iza dobrih partija Poljaka, koji su ljetos tek nakon penala eliminisani od Portugala u četvrtfinalu Eura, „kriju” se fudbalski razlozi.

"Moguće je da će povreda Krihovjaka poremetiti neke stvari, ali svi igrači Poljske ne samo da su standardni u svojim klubovima, već su i nosioci igre. U tom pogledu, situacija odavno nije bila bolje. Imate primjer golmana Vojčiha Šćešnjija, koji će ostati na klupi, iako u Romi brani u životnoj formi. Prednost će dobiti Fabijanski, koji sjajno brani u Svonsiju. Imamo i primjer Kamila Glika iz Monaka, koji je jedan od najboljih defanzivaca francuske lige. Pišček odavno nije igrao bolje u Dortmundu. O Levandovskom da ne govorimo", kaže Stančik.

I takva, vrlo opasna Poljska, mnogo respektuje Crnu Goru, a u nekim okolnostima bi prihvatila i bod u Podgorici, smatraju predstavnici poljskih medija.

"Gostovanje u Crnoj Gori definitivno nije od onih gdje se očekuje da će se lako osvojiti tri boda. Naprotiv, mnogo je respekta prema protivniku, ponajviše zbog dva prethodna međusobna duela u kojima Poljska nije pobijedila. Gostovanje u Podgorici 2012, zbog svih stvari koje su se dešavale na terenu i na tribinama, bilo je najteže u tom ciklusu", ističe Čehovič.

"Na konferencijama za novinare ovih dana mnogo je pitanja za poljske fudbalere vezanih za fizički aspekt utakmice. Očekuje se, definitivno, prava bitka, u Poljskoj znaju koliko je Podgorica težak teren", dodaje Stančik.

Poljska mnogo poštuje Crnu Goru i zbog fudbalskih razloga.

"Pazite, za Crnu Goru igraju neki fudbaleri koji su dobro poznati i poljskoj fudbalskoj javnosti. Jovetić je poznat odavno, a Savića je Poljska upoznala kroz brojne duele sa Levandovskim. Uostalom, Crna Gora je druga u grupi, u vrlo teškoj i izjednačenoj grupi. Zato bi pobjeda Poljske u Podgorici bila ključni korak ka plasmanu na Mundijal", smatra Čehovič.

Bod bi bio dobar, u nekim opcijama...

"Vjerovatno bi ga selektor Navalka prihvatio nakon utakmice. Teško gostovanje, protiv drugoplasiranog, Poljska bi zadržala prvo mjesto i distancu nad rivalima. Sa druge strane, samopouzdanje i opšta pozitivna klima oko reprezentacije govore i da je ovo velika šansa", da se pobjedom napravi odlučujući korak - zaključuje Čehovič.

Krihovjak ne dolazi - kako će Poljaci igrati u Podgorici?

Poljska će u Podgorici biti bez veziste Pari Sen Žermena Gžegorža Krihovjaka, zbog povrede.

"Iako Krihovjak nema minutažu u PSŽ-u, u pitanju je vrlo važan igrač za Poljsku. On od 2012. nije propustio nijedan takmičarski meč Poljske. Posljednji put nije igrao baš protiv Crne Gore u Podgorici, 2012. godine", kaže Čehovič.

Drugi problem za Poljake je napadač napadač Akradijuš Milik, koji se tek oporavio od teške povrede. U Podgorici će vjerovatno početi na klupi.

"Očekujem Fabijanskog na golu, u posljednjoj liniji Glika iz Monaka i Pazdana iz Legije, a na bekovima Piščeka iz Borusije i Jedržejčika iz Legije. U odsustvu Krihovjaka mislim da će dva zadnja vezna biti Lineti iz Sampdorije i Mačinski iz Visle Krakov. Na krilima očekujem Blaščikovskog iz Volfsburga i Grosickog iz Hala, dok je najrealnije da najbliži Levandovskom u napadu bude Zjelinski iz Napolija", kaže Čehovič, koji početni sastav Poljaka temelji na osnovu nakih faktora.

"Selektor Navalka voli da sve to drži u tajnosti, zato su i moguća iznenađenja. Sa druge strane, u pitanju je tip trenera koji ne voli puno da mijenja, naročito ne da mijenja ono što je dobro.

Bonus video: