Gdje su i šta rade članovi prvog crnogorskog fudbalskog tima

Tačno 10 godina od formiranja prvog crnogorskog fudbalskog tima, prisjetili smo se ko je sve bio na spisku Zorana Filipovića tog 19. marta 2007.
391 pregleda 13 komentar(a)
Crna Gora - Mađarska, Foto: Vijesti
Crna Gora - Mađarska, Foto: Vijesti
Ažurirano: 22.03.2017. 09:59h

Ovo su dani velikog jubileja crnogorskog fudbala - deset godina od formiranja reprezentacije.

Bio je kraj januara 2007. kada je odlučeno da Zoran Filipović bude prvi crnogorski selektor. Prve sedmice februara File je predstavljen na konferenciji za medije zajedno sa saradnicima, kada je istorija krenula i u zvaničnom obliku.

Istorijski je i 19. mart 2007. godine, kada je Crna Gora dobila svoj prvi fudbalski tim. Izdiktirao ga je Filipović novinarima u hotelu „Podgorica”.

Dan kasnije, 20. marta, počelo je okupljanje selekcije, u tadašnjem hotelu „Crna Gora”, da bi se prava kulminacija antologijskih događaja dogodila 24. marta, kada je Crna Gora pod Goricom u prvoj utakmici kao samostalna država savladala Mađarsku sa 2:1.

Tačno 10 godina kasnije, prisjetili smo se ko su bili članovi prvog crnogorskog fudbalskog tima, te gdje su sada i šta rade.

Mnogi od njih još igraju fudbal, a neki su i dalje članovi reprezentacije, poput Stevana Jovetića i Mladena Božovića, te trenutno povrijeđenih Mirka Vučinića i Vukašina Poleksića.

MLADEN BOŽOVIĆ - deset godina član reprezentacije Crne Gore, sa nekoliko kratkih prekida. Trenutno je na golu Zete, ali je i dalje prvi izbor selektora Ljubiše Tumbakovića, kao što je bio kod Zlatka Kranjčara i najvećim dijelom kod Branka Brnovića.

VUKAŠIN POLEKSIĆ - takođe uz nekoliko prekida, deset godina na crnogorskom golu. Trenutno se oporavlja od povrede koljena, a brani gol mađarske Tatabanje.

SAVO PAVIĆEVIĆ - Sada 36-godišnjak, i dalje je aktivan, igra za Spartak iz Subotice. Prije toga igrao za Crvenu zvezdu. U reprezentaciji je bio do 2015. godine, odigrao je 39 mečeva.

JOVAN TANASIJEVIĆ - Standardan član odbrane „sokola” od 2007. do 2009. godine. Dvije sezone kasnije završio fudbalsku karijeru. Sada je fudbalski menadžer.

RADOSLAV BATAK - Počeo u paru sa Tanasijevićem u zadjoj liniji, u reprezentaciji ostao duže - do 2011. godine. Igrao i u Crnoj Gori, u Mogrenu. Sada je trener - donedavno je radio na Tajlandu, kao asistent u ekipi Sisaket.

RISTO LAKIĆ - U reprezentaciju upao iz domaće lige, tada kao bek Budućnosti. Igrao za Partizan i Vojvodinu, a 2014. je završio karijeru. Sada je na početku nove - menadžerske.

VLADO JEKNIĆ - Od njemačke (Burghauzen i Vehen), preko Mađarske do Kine. Karijeru je završio 2015. godine, u dresu Sutjeske, klubu u kojem se afirmisao.

MILAN JOVANOVIĆ - Prvi lijevi bek crnogorskog fudbalskog tima. Igrao za reprezentaciju do 2014. godine. Pamti se prečka na „Vembliju” protiv Engleza. Posljednji klub bio mu je Siah Jemegan iz Irana.

LUKA PEJOVIĆ - i dalje aktivan, kao član danilovgradske Iskre.

MILAN RADULOVIĆ - bio na prvom spisku, ali je otpao zbog povrede. Umjesto njega pozvan je Aleksandar Mikijelj.

BRANKO BOŠKOVIĆ - U reprezentaciju Crne Gore stigao sa „SCG” iskustvom. Davao golove i u selekciji bivše države. Za „sokole” odigao 39 utakmica, oprostio se na „Vembliju” u oktobru 2014. Neposredno nakon toga je i završio igračku karijeru, u bečkom Rapidu.

SIMON VUKČEVIĆ - turbulentna karijera nekada velikog talenta evropskog fudbala i dalje traje - sada 31-godišnjak, Vukčević nosi dres portugalskog Čaveza.

VLADIMIR VUJOVIĆ - U raznolikoj karijeri promijenio preko 15 klubova i 10 zemalja. Počeo je u Mogrenu, sada je u Persibu iz Indonezije.

VLADIMIR BOŽOVIĆ - Punih osam godina igrao za reprezentaciju - od 2007. do 2015. godine. Sada 35-godišnjak i dalje igra fudbal, u srpskom drugoligašu Šumadiji.

MIRKO RAIČEVIĆ - aktuelni šampion Crne Gore sa ekipom Mladosti.

JANKO TUMBASOVIĆ - nosi dres Spartaka iz Subotice.

NEDELJKO VLAHOVIĆ - ljetos prvi put napustio Crnonogorsku ligu, igrao pola sezone za Radnik iz Surdulice.

NIKOLA VUJOVIĆ - Mnogo obećavao, odigrao šest utakmica za reprezentaciju. Sada nosi dres podgoričkog drugoligaša Koma.

MIRKO VUČINIĆ - Strijelac prvog gola za reprezentaciju, prvi crnogorski kapiten. I dalje je član nacionalnog tima, iako 16 mjeseci ne igra fudbal zbog povrede.

STEVAN JOVETIĆ - na prvom spisku najmlađi član tima, sada kapiten i najbolji strijelac. Lider.

MILAN PUROVIĆ - dugo se za njega nije čulo, ali još igra fudbal - u Spartaku iz Subotice.

IGOR BURZANOVIĆ - Strijelac prvog pobjedonosnog gola crnogorske reprezentacije (protiv Mađarske za 2:1). Kada se prošle godine rastao sa ekipom Budućnosti, mislilo se da je završio karijeru. Ipak, i dalje igra, u Petrovcu.

Bonus video: