Došlo je vrijeme za megaderbije

Izvlačenje parova danas u Nionu tačno u podne. Prve utakmice igraju se 11. i 12. aprila, revanši su sedam dana kasnije
4 komentar(a)
Stefan Savić i Luis Suarez, Foto: Reuters
Stefan Savić i Luis Suarez, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.03.2017. 08:14h

Tri španska, dva njemačka, te po jedan engleski, italijanski i francuski predstavnik - sve timovi iz „liga petice”, najjačih evropskih nacionalnih prvenstava, plasirali su se u četvrtfinale Lige šampiona.

Očekivano, iako su mnogi među najboljih osam vidjeli Pari Sen Žermen prije Monaka iz Francuske, te Mančester siti ili Arsenal prije Lestera iz Engleske.

Upravo su Monako i Lester - najveća iznenađenja uoči današnjeg žrijeba - za mnoge i „nagazne mine” pred izvlačenje u Nionu.

"Lester je ekipa protiv koje ne bih volio da igramo. Mnogo su opasan i strastven tim, mogli bismo puno da izgubimo", kazao je golman Juventusa Đanluiđi Bufon.

Nema povlašćenih

Dakle, posljednji prvak Evrope Real Madrid, pretposljednji osvajač LŠ Barselona, prošlogodišnji i finalista 2014. Atletiko Madrid, evropski šampion iz 2013. Bajern, finalista iz 2013. Borusija Dortmund, finalista iz 2015. Juventus, uz Lester i Monako, naći će se u bubnju za izvlačenje parova četvrtfinala, danas u Nionu tačno u podne.

Nema organičenja, nema nosilaca, nema povlašćenih - mogući su sudari timova iz iste zemlje, iz iste grupe, a domaćin u prvom meču biće tim čija listica bude izvučena prva.

Izvjesno je, gledaćemo megaderbije u četvrtfinalu - možda čak i el klasiko između Reala i Barselone, ili madridski derbi između Reala i Atletika, njemački klasiker Bajern - Borusija...

Projekcije i mogućnosti su razne...

"Iskreno, nemam posebne želje. Ko god dođe u četvrtfinale Lige šampiona ima snagu i aktuelno jaku formu. Imena i rejting u ovoj fazi takmičenja više nisu pokazatelj, već forma i moć igrača. Puno je kvaliteta u svih osam timova, a ako želite do kraja, prije ili kasnije moraćete da se suočite sa najboljima. Nema pravila je li bolje sada ili kasnije", kaže vezista Reala Luka Modrić.

U taboru aktuelnog prvaka Evrope, ipak, imaju jednu želju:

"Mislim da nema trenera koji bi poželio da se sastane sa Lesterom. Oni kao da su stvoreni za čuda. Osvojili su Premijer ligu, sada su među najboljih osam u Evropi. Malo ko je vjerovao da će nadoknaditi zaostatak protiv Sevilje, a eto uspjeli su", komentar je Zinedina Zidana, trenera Reala.

Lester, Monako i Borusija Dortmund, po analizi madridske „Marke”, najpoželjniji su protivnici za sve glavne favorite, ali mnogi ne misle tako.

- Dajte nam Barselonu. Pobijedili su nas u finalu prije tri godine, mnogo nas je zabolio taj poraz i želimo revanš - odlučan je Leonardo Bonući, defanzivac Juventusa.

Mnogi ne žele „Šekspirovu dramu”, a šta misle u taboru Lestera?

"Možemo da budemo iznenađenje Lige šampiona! Ali, znamo kakav je kvalitet timova koji su u četvrtfinalu i čeka nas vrlo zahtjevan zadatak, ko god bude naš protivnik", kazao je Kreg Šekspir, trener „lisica”.

Savić jedini iz Crne Gore

Drugu sezonu zaredom, Stefan Savić je jedini crnogorski predstavnik u četvrtfinalu Lige šampiona. Malo je nedostajalo da Crna Gora ima dva fudbalera među najboljih osam, ali je Stevan Jovetić sa Seviljom eliminisan od Lestera.

Savićev Atletiko je prošle sezone igrao finale, pošto je prije toga izbacio dva najveća favorita - Barselonu u četvrtfinalu i Bajern u polufinalu.

„Kolćonerosi” priželjkuju sličan put, ali se nadaju i nešto lakšim preprekama.

"U četvrtfinalu smo četvrtu godinu zaredom, a to je sjajan uspjeh", kaže Dijego Simeone, koji nema posebne želje pred izvlačenje kuglica:

"Od imena protivnika je mnogo značajnije da Atletiko ponovo igra dobro. Mislim da smo sve bolji kako se odvija sezona".

Prve utakmice četvrtfinala igraju se 11. i 12. aprila, revanši su sedam dana kasnije.

Barselona i Bajern prvi favoriti po kladionicama

Prvak Evrope Real nije među dva najveća favorita za osvajanje Lige šampiona po kladionicama - ta uloga pripada Barseloni i Bajernu.

Katalonci su izbili u prvi plan nakon čudesnog preokreta protiv Pari Sen Žermena u revanšu osmine finala. Prosječna kvota vodećih evropskih kladioničarskih kuća na Lea Mesija i drugove iznosi svega 3,84.

Ko se bude kladio na Bajern, uvećaće svoj ulog 3,9 puta ako tim Karla Anćelotija 3. juna u Kardifu podigne šampionski pehar. Treći favorit je Real (koeficijent 5,69), četvrti Juventus (8,88), a peti Atletiko Madrid (10,25).

Slijede Borusija Dortmund (11,25), Monako (18,25) i, tek na začelju, prvak Engleske Lester (34,5).

Zanimljivosti o učesnicima

- Atletiko Madrid je ekipa čiji su fudbaleri napravili najmanje grešaka u dosadašnjoj fazi Lige šampiona. Svega 67 puta su Stefan Savić i drugovi predali loptu u noge protivniku.

- Lester je ekipa koja je najmanje puta šutirala u okvir protivničkog gola od svih četvrtfinalista – 29 puta na osam utakmica.

- Barselona je ekipa čiji su fudbaleri najmanje pretrčali u dosadašnjem dijelu Lige šampiona – Mesi i društvo sakupili su ukupno 852 kilometra, nešto preko 100 km po meču.

- Lester je ekipa sa najmanjim posjedom lopte od svih ekipa koje su u završnici.

- Real Madrid i Juventus su dva jedina tima koja još nemaju poraz u ovogodišnjem izdanju Lige šampiona.

Bonus video: