Fifa zabranila Mutku da se ponovo kandiduje za Savjet

Kandidati za članove Savjeta su član izvršnog komiteta Uefa iz Mađarske Šandor Čanji, predsednik Fudbalskog saveza Islanda Geir Torstejnson, predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević i predsednik Fudbalskog saveza Kipra Kostakis Kucokumnis
0 komentar(a)
Vitalij Mutko, Foto: Www.biathlonews.com
Vitalij Mutko, Foto: Www.biathlonews.com
Ažurirano: 10.03.2017. 10:37h

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) odlučila je da Vitalij Mutko više ne može da bude član Savjeta svjetske kuće fudbala, pošto obavlja funkciju zamjenika premijera Rusije.

Izvori agencije Asošiejted pres naveli su da je Fifa zabranila Mutku da se ponovo kandiduje za Savjet zbog njegove funkcije u ruskoj vladi. Fifa zabranjuje vladama svojih članica da se miješaju u rad fudbalskih saveza, a Mutko je osim što je predsjednik Fudbalskog saveza Rusije i predsjednik Organizacionog odbora Svjetskog prvenstva 2018. godine u Rusiji.

Mutko neće biti među kandidatima i zbog istrage Etičkog komiteta Fife povodom izvještaja Svjetske antidoping agencije (WADA) u kojima se navodi da je pomagao u prikrivanju dopinga ruskih sportista.

On je u Savjetu Fife od 2009. godine i tada je izabran u to tijelo kao ministar sporta Rusije. Ovo je prvi put da se provjerava integritet Mutka, otkako je provera uvedena kao dio reformi u borbi protiv korupcije, poslije skandala oko izbora domaćina Mundijala 2018. i 2022. godine.

U Savjetu ima pet članova, od kojih četiri iz Evrope i sastav će biti određen na izborima 5. aprila tokom kongresa Uefa. Kandidati za članove Savjeta su član izvršnog komiteta Uefa iz Mađarske Šandor Čanji, predsednik Fudbalskog saveza Islanda Geir Torstejnson, predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević i predsednik Fudbalskog saveza Kipra Kostakis Kucokumnis.

Bonus video: