Barselona - više od kluba

Jedan od najvećih fudbalskih podviga ikada - napravila ga je ekipa koja je obilježila posljednju deceniju evropskog fudbala. Zbog toga je Barselona sada i glavni favorit da, peti put od 2006. godine, osvoji Ligu šampiona.
68 pregleda 36 komentar(a)
Barselona, Foto: Reuters
Barselona, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.03.2017. 22:24h

Senzacija nad senzacijama, jedan od najvećih podviga u istoriji fudbala - napravila ga je, ko drugi nego Barselona, koja je sanirala havariju od 4:0 iz prve utakmice i nestvarnim trijumfom od 6:1 protiv Pari Sen Žermena plasirala se u četvrtfinale Lige šampiona!

Kakva utakmica na “Nou Kampu” - o njoj će se pričati godinama, decenijama. Ući će večerašnji duel u sve fudbalske antologije.

Nakon sat vremena Barselona je bila na korak od raja, povela je 3:0 i došla samo na gol zaostatka računajući prvi meč - Suares, Kurzava autogom i Mesi iz penala krunisali su dominaciju, ali ne toliko raskošnu igru Katalonaca kako je to pokazivao rezultat.

A onda je Barselona, drugi put u ovom dvomeču, završila u nokdaunu, otpisana - Kavani je u 62. minutu sjajnim volej udarcem, činilo se tada, lanisirao Parižane ka četvrtfinalu.

Gosti su već slavili, ekipi Luisa Enrike su trebala još tri gola, činilo se da ni oni ne vjeruju u podvig. Naročito kada su gosti promašili dva zicera (Di Marija i Kavani), a tri minuta prije kraja na semaforu i dalje stajalo 3:1.

"Ako primimo jedan, uvijek možemo da damo šest", kazao je Enrike prije meča.

Malo ko mu je vjerovao.

A onda, finiš od kojeg je zastao dah, krenuo je možda i najveći preokret u istoriji fudbala.

Liverpul je protiv Milana u Lisabonu 2005. nadoknadio tri gola minusa, ali je imao cijelo poluvrijeme, Barsi su trebala tri gola samo dva minuta prije kraja, plus sudijska nadoknada.

Nejmar iz slobodnog udarca, pa iz penala koji je sumnivo dosuđen - povela je Barsa 5:1 na isteku 90. minuta i dobila još pet minuta nadoknade da postigne gol koji otvara vrata raja.

Pravo fudbalsko ludilo gledano je na "Nou Kampu" u zaostavnom vremenu, igralo se u šesnaestercu Parižana, u koji se preselio i Barsin golman Ter Štegen, a čast da ispiše istoriju imao je rezervisa Serhio Roberto, koji je u posljednjim sekundama postavio nogu na petercu i maestralan pas Nejmara pretvorio u gol i prolaz.

Jedan od najvećih fudbalskih podviga ikada - napravila ga je ekipa koja je obilježila posljednju deceniju evropskog fudbala.

Zbog toga je sada i glavni favorit da, peti put od 2006. godine, osvoji Ligu šampiona.

Barselona - više od kluba.

Bonus video: