Želimo duplu krunu, uprkos svemu

Budućnost u zimskom prelaznom roku dovela čak sedam novih igrača - ispunili smo većinu trenerovih želja, kaže sportski direktor Risto Lakić
1075 pregleda 4 komentar(a)
Risto Lakić, sportski direktor Budućnosti, i trener Branko Brnović
Risto Lakić, sportski direktor Budućnosti, i trener Branko Brnović

Uprava Budućnosti ispunila je većinu želja trenera Branka Brnovića u prelaznom roku, kaže sportski direktor Risto Lakić.

Podgoričani su bili neuobičajeno aktivni na tržištu ove zime, doveli su čak sedam novih igrača, što se odavno nije desilo u nekom crnogorskom klubu kada je u pitanju polusezona...

- Ispunili smo većinu trenerovih želja, ostaje žal za Vaskom Kalezićem, sa kojim smo bili u poodmakloj fazi pregovora, a koji se povrijedio igrajući mali fudbal - ističe Lakić.

Podgoričani su ove zime doveli bekove Perišu Pešukića i Dejana Boljevića, štopera Igora Bašića, zadnjeg veznog Miloša Raičkovića, ofanzivne vezne Miloša Krkotića i Dušana Stoiljkovića, kao i napadača Aleksandra Vujačića.

- Sedam igrača je došlo, sedam je otišlo. Mislim da smo konačno ostvarili ono što je Budućnost odavno trebalo da ima, da na svakoj poziciji raspolažemo sa po dva dobra igrača. Vjerujem da će to izvući najbolje iz fudbalera, jer se minulih sezona pokazalo da igrači koji nemaju konkurenciju na svojoj poziciji, ne pružaju koliko mogu i ono što se očekuje od njih - navodi Lakić.

Sedam novih fudbalera, a malo vremena za uigravanje - Budućnost je dvije sedmice prije nastavka šampionata odigrala samo dva kontrolna meča.

A treba juriti minus sedam u odnosu na Sutjesku, minus četiri u odnosu na Zetu i OFK Titograd...

- Možda smo malo u škripcu, ali sa druge strane vjerujem da neće biti problema - gro tima je ostao, 12-13 igrača koji su bili nosioci u prvom dijelu sezone. Mislim da smo jedino u problemu na poziciji štopera, otišla su dva igrača, u pitanju je bila viša sila - Adžić je promašao inostrani angažman, Korea je odlučio da privremeno prekine karijeru. Bila su to dva vrlo važna fudbalera u prvom dijelu sezone, a nije lako naći štopera, posebno u zimskom prelaznom roku - ističe sportski direktor Budućnosti.

Nije bilo sve idealno ni sa pojačanjima, Raičković se povrijedio na prvom kontrolnom meču (pauziraće nekoliko mjeseci zbog loma fibule), dok je štoperu Bašiću na treningu stradao lateralni ligament koljena.

- Što se tiče Raičkovića, na njegovoj poziciji može da igra i Krkotić. Što se tiče Bašića, velika je šteta, i za njega i za klub, u pitanju je vrlo talentovan defanzivac, koji ima 22 godine, koji sa visinom od 196 cm ima brzinu, i sjajno barata loptom. Klub će biti uz njega i uradiće sve da mu pomogne u procesu oporavka.

Uprkos svemu, cilj Budućnosti ostaje dupla kruna.

- Još smo u igri za oba trofeja. Biće teže u prvenstvu, razlika od sedam bodova jeste velika, ali nije nedostižna. Ostalo je još 17 kola, sa svim ekipama koje su ispred nas igraćemo još po dva puta i zaista vjerujemo da možemo da napravimo preokret - napominje Lakić.

Budućnost je protraćila 10 godina

Risto Lakić je nekadašnji veliki talenat Budućnosti, bivši crnogorski reprezentativac, čovjek koji je prošao mnogo toga kao igrač.

Na pitanje zašto Budućnost u crnogorskom fudbalu ne predstavlja faktor kakav se očekivalo da bude, odgovara:

- Možda su i nerealna očekivanja postavljena u startu, prije 12-13 godina se nije pričalo o tome da li će Budućnost biti prva, već se samo postavljalo pitanje kolika će biti razlika. Svi su vjerovali da će Budućnost u Crnoj Gori biti ono što je Dinamo u Hrvatskoj, Zvezda i Partizan u Srbiji... Možda je i moglo da bude tako, da se nakon osamostaljenja radilo na pravi način. Umjesto toga, Budućnost je maltene protraćila 10 godina, od 2006. do 2016. Umjesto da stvori prepoznatljiv sistem, da iskoristi ime, tradiciju i istoriju, da se posveti svojim igračima, obično se išlo sa nekim lošim kupovinama, razmišljalo se jednokratno. Nije lako preokrenuti sve to u jednoj sezoni - posebno u klubu od kojeg se i dalje očekuje da osvaja trofeje, da igra atraktivno, a uz sve to istovremeno forsira mlađe igrače. Pokušavamo da nađemo balans - kaže Risto Lakić.

Bonus video: