"Marka" o Saviću: Pomoćni lider Atletikove odbrane

"Godin je zbog suspenzije preskočio meč sa Valensijom, ostavljajući veću odgovornost na Stefanu Saviću, a Crnogorac je zadatak obavio impresivno", piše "Marka"
7 komentar(a)
savić i luis Suares, Foto: Reuters
savić i luis Suares, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.03.2017. 14:26h

Atletiko Madrid je u nedjelju pobijedio Valensiju sa 3:0 - Grizman je postigao dva gola, Gameiro jedan, ali je španske medije impresionirao i crnogorski reprezentativac Stefan Savić.

Medijski često neopravdano zapostavljen, ponajviše zbog toga što igra u odbrani, a naslovi su obično rezervisani za golegetere, Savić je dobio gotovo cijelu stranu najuticajnijeg španskog sportskog lista, "Marke".

U kolumni novinara Euana Mekatira, o Saviću se piše kao o "pomoćnom lideru Atletikove odbrane", igraču koji je spreman i sposoban da na svojim leđima iznese glavni teren složene defanzivne kompozicije Simeoneovog tima čak i kad nema "glavnog lidera", Dijega Godina.

Četiri puta je ove sezone u Primeri Atletiko igrao bez Urugvajca, četiri puta je Savić bio vođa odbrane - sva četiri puta "kolćonerosi" su slavili pobjede.

"Godin je zbog suspenzije preskočio meč sa Valensijom, ostavljajući veću odgovornost na Stefanu Saviću, a Crnogorac je zadatak obavio impresivno. Nije prvi put da je Savić morao da igra bez urugvajskog partnera - isto je bilo u pobjedi protiv Valensije u gostima u prvom dijelu sezone, kao i u nedavnim trijumfima protiv Selte u Madridu 3:2 i Sportinga u Hihonu 4:1", piše "Marka".

"Kao što je bio slučaj u svakoj od prethodne tri pobjede, Savićev partner u odbrani bio je Lukas Hernadez. Kao stariji i iskusniji igrač, Savić je bio taj koji je preuzimao odgovornost i postavljao se u vođu obrane, što je pomoglo 21-godišnjem Francuzu. Savić je svoj zadatak obavio besprekorno".

Po dolasku u Atletiko prije godinu i po 26-godišnji Mojkovčanin se dugo borio za mjesto u najboljih 11 madridskog tima. Kada mu je Simeone prošle godine pružio šansu od početka u finalu Lige šampiona protiv Reala, dileme više nije bilo - Savić je položio sve moguće testove.

"Marka" nastavlja analizu:

"Protiv Valensije, Savić je četiri puta otklonio opasnost nakon protivničkih napada, a loptu je osvojio 11 puta. To nisu zanemraljive brojke, s obzirom na to da je Valensija imala 43 odsto posjeda. Protivnik je tokom cijelog meča djeluvao bezzubo u napadu, uputivši samo jedan udarac u okvir gola. Atletikova odbrana bez Godina opet je položila ispit, najviše zahvaljujući Saviću".

"Prije dva kola protiv Selte Atletiko je primio dva gola, ali Savić nije krivac - prvi gol je bila golmanska greška, drugi savršen kontranapad. Jedini gol koji možda ide na Savićevu dušu je onaj koji je Atletiko primio u Hihonu. Protiv Bajerna u Leverkuzenu se našao na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme i ne svojom krivicom postigao autogol, ali i taj detalj pokazuje nešto - 26-godišnji fudbaler ne bježi od odgovornosti, često sam čuva opasno područje, u centru je protivničke napadačke paljbe".

"Marka" na kraju zaključuje:

"Nema sumnje da su 'kolćonerosi' jači sa Godinom u timu, ali isto tako nema sumnje da je Savić, uprkos povremenim greškama, spreman da preuzme njegovu ulogu lidera Atletikove odbrane. On ne bježi od zadatka, spreman je i da odradi 'prljavi' defanzivni posao. Atletikove noći bez Godina uopšte ne izgledaju zastrašujuće, zahvaljujući Saviću".

Bonus video: