Od Rasela i Pelea, do Šumahera i Brejdija: Ovo su najtrofejniji sportisti u istoriji

Toma Brejdija već zovu “Majkl Džordan američkog fudbala", iako Leteći Majkl nije najtrofejniji NBA košarkaš, već ikona Bostona Bil Rasel. Ko su najuspješniji u ostalim, globalno najpopularnijim sportovima?
1379 pregleda 1 komentar(a)
Šumaher i Pele
Šumaher i Pele

Kvoterbek NFL šampiona Nju Igland Petriotsa, Tom Brejdi, izjednačio se u nedjelju veče sa legendarnim košarkašem Čikago Bulsa Majkl Džordanom po broju osvojenih titula - šest.

“Brejdi je Majkl Džordan američkog fudbala”, vrištalo je sa naslovnih strana američkih medija.

Brejdi je možda kao Džordan, ali (još) nije kao Bil Rasel - nekadašnji centar Boston Seltiksa i dalje je neprevaziđen sa nestvarnih 11 titula NBA šampiona sa timom iz Masačusetsa.

Brejdi je, dakle, najtrofejniji NFL igrač, ali Džordan nije najtrofejniji u NBA. A koji su najtrofejniji igrači u ostalim, globalno najpopularnijim sportovima?

Spisak će iznenaditi mnoge...

TOMI BREJDI - Ima 41 godinu, a i dalje mu nema ravnog - u nedjelju je čak šesti put podigao šampionski trofej “Vins Lombardi” sa svojim Petriotsima.

Tom Brejdi

NFL još nije imao tako trofejnog igrača. Može li da nastavi niz? Imaće 42 godine kada se bude igrao naredni Superbol.

BIL RASEL - Dominirao pod obručima 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka. Osvojio 11 titula prvaka NBA lige za 13 godina, od 1956. do 1969. Dvanaest puta bio na ol-staru, pet puta biran za najkorisnijeg igrača lige.

Bil Rasel

U Melburnu 1956. osvojio olimpijsko zlato. Član je Kuće slavnih, prije dvije godine dobio je nagradu za životno djelo. Možda je bilo boljih, ali se trofejniji još nije rodio.

JUSEIN BOLT - Najuspješniji atletičar svih vremena. Penzionisani sprinter sa Jamajke vlasnik je svjetskih rekorda u sprintu na 100, 200 i u štafeti 4x100 metara. Osvojio osam olimpijskih zlata i još 11 sa svjetskih prvenstava u svojoj riznici od 27 medalja sa najvećih takmičenja.

Jusein Bolt

Nakon završetka atletske karijere pokušao da igra fudbal, ali se mnogo bolje snalazi na tartan-stazi.

MAJKL FELPS - Plivačka legenda - uskoro se neće rađati bolji (brži). Na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. osvojio je osam zlatnih medalja, što je svjetski rekord.

Majkl Felps

Ukupno je na olimpijskim igrama osvojio 28 odličja.

RODŽER FEDERER - Najtrofejniji teniser - 20 grend slem titula. Aktivan i u 38. godini.

Rodžer Federer

Prijete mu Rafael Nadal (17) i Novak Đoković (15).

MIHAEL ŠUMAHER - Legenda Formule 1, rekorder sa sedam titula. Njegovo zdravstveno stanje obavijeno je velom misterije nakon što je prije pet godina na skijanju doživio teške povrede glave.

Mihael Šumaher

Priča se da leži nepokretan, da ne može ni da priča... To samo zna njegova porodica. Ono što znaju njegovi navijači - Šumi nastavlja da se bori.

ĐAKOMO AGOSTINI - Ikona motociklizma. Italijan je apsolutni rekorder sa 15 osvojenih šampionskih titula i 159 podijuma, od kojih su 122 bile pobjede. Sedam puta je bio šampion u kraljevskoj klasi (500 kubika), još sedam u kategoriji 350 cc.

Đakomo Agostini

Dok je on vozio motor bilo je dozvoljeno da se mijenjaju kategorije, ali svejedno - niko ga još nije prevazišao.

DŽEK NIKALUS - Najbolji golfer svih vremena. Osvajač 18 prestižnih golf titula - četiri više od Tajgera Vudsa.

Džek Niklaus

Institucija sporta koji je savjetima uticao i na tenisera, Rafu Nadala.

PELE - Kralj fudbala. Imao je samo 17 godina kada ga je brazilska Vlada proglasila “božanstvom” i zabranila njegov izvoz.

Pele

Osvojio tri titule prvaka svijeta sa “kariokama” - 1958. u Švedskoj, 1962. u Čileu i 1970. u Meksiku.

EDI MERKS - Belgijanac je vladao biciklističkim stazama od 1965. do 1968. godine. Zvanično je najuspješniji biciklista svih vremena - osvojio je 11 grand tur trka.

Edi Merks

Po pet puta je trijumfovao na Tur d’ Frans i Điru d’ Italija, jednom je slavio na Vuelti...

Bonus video: