Ovo su pet najozbiljnijih kandidata da naslijede Luisa Enrikea

Četiri mjeseca prije isteka ugovora trener Barse Luis Enrike je najavio odlatak - četiri mjeseca imaju čelnici kluba da nađu njegovog nasljedika.
56 pregleda 5 komentar(a)
Luis Enrike, Foto: Reuters
Luis Enrike, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.03.2017. 15:31h

Za neke očekivano, za druge ipak ne - jer je malo ko vjerovao da će odluku saopštiti usred sezone, tek Luis Enrike od 30. juna više neće biti trener Barselone.

"Umorio sam se, jako je stresno voditi ovaj klub. Dnevno sam imao samo sat vremena za odmor. Bile su ovo, ipak, tri nezaboravne godine. Zahvaljujem se ljudima iz kluba koji su mi ukazali povjerenje. No, još nismo završili posao. Borimo se za titulu u Primeri, čeka nas i finale Kupa. U Ligi šampiona smo u vrlo teškoj poziciji, ali imamo priliku za preokret", kazao je Enrike nakon završetka sinoćnje utakmice protiv Sporting Hihona.

Četiri mjeseca prije isteka ugovora trener Barse je najavio odlatak - četiri mjeseca imaju čelnici kluba da nađu njegovog nasljedika.

Pitanje trenera uvijek je osjetljivo, posebno u Barseloni. Katalonski klub se u prošlosti nije libio da šansu ukaže neiskusnim trenerima, čak i početnicima - ali trenerima za koje su čelnici kluba bili uvjereni da će slijediti Barsin stil fudbala.

Primjer Pepa Gvardiole je najdrastičniji - na klupu prvog tima uskočio je direktno iz Barsine "B" ekipe, a slično je bilo sa njegovim aistentom i nasljednikom, Titom Vilanovom. Ni Enrike nije imao previše iskustva, ali je ipak prethodno vodio Romu i Seltu.

Dakle, ko na klupu Barselone? Španski mediji donose spisak od pet kandidata koji su u najužoj mogućoj konkurenciji.

1. HORHE SAMPAOLI

Aktuelni trener Stevana Jovetića u Sevilji i, po mnogima, najozbiljniji kandidat da od naredne sezone preuzme Barselonu.

Vodio je Universisad de Čile i reprezentaciju Čilea, sa kojom je 2015. godine osvojio Kopa Ameriku. Ljetos je prvi put u životu poslom stigao u Evropu i pokazao koliko mu je malo trebalo da se prilagodi. Sevilja pod Sampaolijem igra sjajan fudbal, čak je i konkurent za titulu.

Izrazito napadački fudbal je ono što posebno krasi čileanskog stručnjaka, što je vjerovatno i najveći razlog njegovog dovođenja u vezu sa Barselonom. Ima ugovor sa Seviljom, što znači da bi Katalonci rivalu iz Primere morali da uplate određeno obeštećenje za raskid ugovora.

2. ERNESTO VALVERDE

Sadašnji trener Atletik Bilbaoa. Kao igrač, proveo je dvije godine u Barseloni, pa mu katalonska fudbalska filozofija nije strana. Vodio je još Espanjol, Olimpijakos, Viljareal i Valensiju.

Od trofeja ima Superkup Španije sa Atletikom, izvojevan pobjedama nad Barsom, kao i tri titule prvaka Grčke i dva Kupa, osvojena sa Olimpijakosom.

3. HUAN KARLOS UNSUE

Asistent Luisa Enrikea. Ako u odabiru novog trenera uprava Barse bude konsultovala sadašnjeg šefa stručnog štaba, onda nema dileme - Enrike će predložiti Unsuea.

Nekadašnji čuvar mreže katalonskog kluba trenersku karijeru počeo je u Barseloni, kod Franka Rajkarda 2004. godine, i to kao trener golmana. Istu ulogu obavljao je i kod Pepa Gvardiole, da bi 2010. napustio Nou Kamp i posvetio se samostalnom trenerskom poslu - kratko je vodio Numansiju i Rasing Santander.

Godine 2013. postao je prvi asistent Luisa Enrikea u Selti, a onda se zajedno sa njim vratio u Barselonu, takođe kao pomoćnik.

Najbolje poznaje svlačionicu "blau-grane". Ako se Barsa odluči za Unsuea, Katalonci će nastaviti praksu postavljanja trenera iz sopstvene trenerske škole.

4. JIRGEN KLOP

Ovo bi bila senzacija, prava trenerska "bomba". Nije malo onih u upravi Barselone koji smatraju da bi harizmatični Njemac bio savršen za Barselonu.

Aktuelni trener Liverpula ime je stekao u Majncu, gdje je kao trener proveo osam sezona prije nego što je prešao na klupu Borusije Dortmund. Sa "milionerima" je osvojio dvije titule prvaka Njemačke i jedan Kup, a odveo je tim u finale Lige šampiona. Najveći uspjeh u Liverpulu, kojeg vodi sezonu i po, bio je plasman u finale Lige Evrope.

5. RONALD KUMAN

Aktuelni trener Evertona, još jedan Barselonin "đak". Igračka legenda katalonskog kluba - golom iz slobodnog udarca protiv Sampdorije 1992. na Vembliju, donio je Barseloni prvu od pet titula prvaka Evrope.

Već je i trenerski radio na Nou Kampu - od 1998. do 2000. godine bio je pomoćnik Luja van Gala. Već je iskusan trener - osim Evertona, vodio je Vitese, Ajaks, Benfiku, PSV, Valensiju, AZ Alkmar, Fejnord i Sautempton.

Bonus video: