Sudar neubjedljivih divova u Kazanju

Najzvučniji meč osmine finala danas od 16 časova u Kazanju igraju Francuska i Argentina
1 komentar(a)
Francuska Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Francuska Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.06.2018. 08:05h

Argentina je imala pomoć "fudbalskih bogova" da bi došla do osmine finala, ali za korak dalje biće joj potrebno i malo fudbala u duelu sa Francuzima (16 časova).

Ni Francuska nije briljirala, pobijedila je slabije od sebe, a u najskromnijem meču Mundijala, protiv Danske, ovjerila prvo mjesto i izbjegla Hrvatsku.

Sigurno se nadala Nigeriji ili Islandu, a dobila je za rivala jednog od favorita, ali i najvećih razočaranja šampionata.

"Argentina je Argentina, opasna i kada je poljuljana, a sada može da bude i posebno neugodna kada se izvukla iz izgubljene pozicije", rekao je Samuel Umtiti, defanzivac "trikolora".

Velike ekipe, poput Argentine i Francuske, ne tempiraju formu da prođu grupu, već za utakmice eliminacija, ali sa "gaućosima" to, čini se, nije bio slučaj.

"Sve što se dogodilo do sada treba da zaboravimo. Računajte da ove utakmice počinje novo takmičenje na Mundijalu. Neko ide kući, neko nastavlja", kaže selektor Francuske Didije Dešan.

Haotična igra, bez jasne ideje, bez definisanog sistema, sa mnogo promjena u sastavu i zavisnost od Lionela Mesija - to je tim koji (formalno) vodi Horhe Sampaoli.

Najbolje ga je možda definisao Luka Modrić, nakon što ga je njegova Hrvatska igrački i rezultatski ponizila.

"Mesi je vanserijski igrač, nevjerovatan, ali jednostavno ne može sam", kazao je as Reala Madrida, koji je sa Mesijem vodio bezbroj ratova u Primeri.

Njegove riječi skoro da je ponovio Umtiti, Mesijev saigrač iz Barselone.

"Mesi sa kojim ja igram i ovaj Mesi su različiti igrači. Barsa ima potpuno drugačiji stil igre, koji njemu odgovara. U Argentini je očigledno njegov učinak mnogo manji. Ali, on je toliko dobar da ga je gotovo nemoguće zaustaviti. Ipak, mislim da ne može sam da nas dobije", jasan je Umtiti.

Mesi nije mogao sam ni protiv Islanda i Nigerije, protiv Hrvatske je odigrao možda i najslabiju utakmicu u karijeri, a na njegov bljesak u Rusiji na moguće je posljednjem Mundijalu se još čeka.

I zato je Argentina, iako nijednog trenutka nije djelovala kao ozbiljna ekipa, veoma opasna...

"Mnoge selekcije koje su počele loše na kraju su osvajale Mundijal", hrabri zemljake Danijel Bertoni, član generacije koja je 1978. godine donijela Argentini prvu svjetsku titulu.

Jasno je da ekipa koja ima Mesija posjeduje i moć da uradi velike stvari, ali samo frenetični navijači, koji 32 godine čekaju da se ponove Meksiko i Dijego Maradona, vjeruju u nju.

Fudbalski "realisti" su ubijeđeni da je Argentina daleko od svjetskog vrha, te da će duel sa Francuskom to i pokazati...

"Sve je na strani Francuza u ovoj utakmici, ali mislim da im nije svejedno što igraju sa nama", rekao je bivši argentinski napadač Ernan Krespo.

Argentina, ipak, u 90 (ili 120 minuta) može da promijeni sve.

"Ne bih rekao da je naš plasman u osminu finala čudo, ali možemo da ga nazovemo - teškom misijom. Protiv Nigerije smo prevazišli probleme, sada sa Francuzima igramo još jedan meč u kojem greške ne smije da bude", poručio je Markos Roho, junak Argentinaca u duelu sa "super orlovima".

Bonus video: